Makaron z indykiem i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

115

512 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1323 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4727 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta. Brokuły pokrój w małe różyczki, sparz przez cztery minuty w gotującej się wodzie.

Makaron z indykiem i brokułami  - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej Ramie podsmaż pokrojonego w paseczki i oprószonego w mące indyka, dodaj pokrojoną w półplastry cebulę, posiekany czosnek, pokrojone w paseczki suszone pomidory, różyczki brokuł. Dopraw pieprzem i smaż chwilę.

Makaron z indykiem i brokułami  - Krok 2

Krok 3

Całość podlej kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu, dodaj maślankę. Wszystko razem zagotuj, dodaj makaron oraz ser i dokładnie wymieszaj na patelni.

Makaron z indykiem i brokułami  - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do makaronu idealnie pasują pestki dyni lub pinii. Można nimi posypać gotowe danie.

1

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Kwiatkowski

    Krzysztof Kwiatkowski

    rewelka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z indykiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z indykiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z indykiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z indykiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z indykiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z indykiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z indykiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z indykiem i brokułami Makaron z indykiem i brokułami

Ten przepis to sposób na szybki obiad lub kolację. Zaledwie trzy proste kroki wystarczą, by przygotować makaron z indykiem i brokułami. Delikatne mięso drobiowe współgra ze smakiem brokułów oraz grzybów, a całość dopełnia wyrazisty parmezan. Na początek ugotuj makaron al dente, a brokuły pokrój w małe różyczki i sparz w gotującej się wodzie. Następnie przyrządź mięso z indyka – żeby było jeszcze bardziej aromatyczne, połącz je z cebulą, czosnkiem oraz paseczkami suszonych pomidorów i brokułami. Wszystko dopraw pieprzem oraz czosnkiem granulowanym i smaż przez chwilę. Na koniec polej składniki kilkoma łyżkami zagotowanej wody i dodaj maślankę – dzięki niej powstanie gęsty sos. Jego smak będzie intensywniejszy, kiedy dosypiesz odrobinę bazylii oraz papryki w proszku. Duś mieszankę przez kilka minut, a na koniec dodaj makaron oraz parmezan (możesz wykorzystać również grana padano) i wymieszaj dokładnie. Jak urozmaicić smak potrawy? Świetnie sprawdzą się chrupiące dodatki, np. pestki dyni lub orzeszki piniowe.