Makaron z indykiem i brokułami – szybki przepis | Przepisy.pl pixel

Makaron z indykiem i brokułami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

246

heart
1422 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2313 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7491 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

100 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

1 sztuka

3 łyżki

200 gramów

2 sztuki

2 szczypty

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta. Brokuły pokrój w małe różyczki, sparz przez cztery minuty w gotującej się wodzie. Indyka, cebulę i suszone pomidory pokrój w paseczki , posiekaj czosnek. Z jajek oddziel żółtka.

Makaron z indykiem i brokułami  - Krok 1

Krok 2

Maślankę wymieszaj z żółtkami i serem.

Makaron z indykiem i brokułami  - Krok 2

Krok 3

Indyka oprósz solą i pieprzem, a następnie delikatnie oprósz w mące, obsmaż na rozgrzanej oliwie dodaj czosnek i cebulę smaż chwilę aż zacznie intensywnie pachnieć, dodaj brokuły, pomidory pestki dyni.

Makaron z indykiem i brokułami  - Krok 3

Krok 4

Dodaj gorący makaron, wlej maślankę z żółtkami i serem, dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj gotuj 1-2 minuty aż sos zgęstnieje.

Makaron z indykiem i brokułami  - Krok 4
6

Opinie o przepisie

  • Hania

    Hania , 17.04.2024

    Super danie, szybko się robi. Dodaję jeszcze świeżą bazylię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda

    Magda , 02.10.2022

    Czym można zastąpić maślankę ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Dominik

    Dominik , 03.06.2022

    Przepis wspaniały! Smak 10/10, ciekawe połączenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina

    Karolina , 05.03.2022

    Pyszne danie! Chociaż następnym razem podgotuje trochę brokuła żeby był miększy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Madzia

    Madzia , 28.01.2022

    Pyszne : ) wyszło super!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron z indykiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron z indykiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron z indykiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron z indykiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron z indykiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron z indykiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron z indykiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron z indykiem i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron z indykiem i brokułami Makaron z indykiem i brokułami

Znakomite danie prosto z patelni, po skosztowaniu którego każdy zapała miłością do gotowania. Własnoręcznie przygotowany posiłek, który znika z talerzy w kilka minut to najlepsza motywacja do kolejnych eksperymentów. Makaron tagliatelle z indykiem i brokułami to Wasz najnowszy as z rękawa.

Dla kogo?

Trening czyni mistrza, a gotować każdy może. Nie trzeba od razu wypływać na głębokie wody – naukę gotowania lepiej zacząć jest od nieskomplikowanych przepisów na makaron, które przynoszą mnóstwo satysfakcji.

Na jaką okazję?

Do tej pory twierdziliście, że kucharzenie nie jest Waszą mocną stroną? To się zmieni! Zaproście znajomych na kolację z indykiem i warzywami zrobioną samodzielnie od podstaw. Sukces najlepiej świętować w towarzystwie.

Czy wiesz, że?

Hasło al dente tłumaczy się z włoskiego jako na ząb. Tak ugotowany makaron powinien być lekko twardy, by pod wpływem sosu nie tracił swojej jędrności.

Dla urozmaicenia:

Tuż przed podaniem wierzch makaronu z indykiem i brokułami udekorujcie świeżym szczypiorkiem.