Makaron z indykiem i brokułami
NOWY PRZEPIS
łatwe
7596 osób zapisało

Składniki
200 gramów
200 gramów
200 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
100 gramów
50 gramów
1 łyżeczka
1 sztuka
3 łyżki
200 gramów
2 sztuki
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj na sposób al dente według zaleceń producenta. Brokuły pokrój w małe różyczki, sparz przez cztery minuty w gotującej się wodzie. Indyka, cebulę i suszone pomidory pokrój w paseczki , posiekaj czosnek. Z jajek oddziel żółtka.

Krok 2
Maślankę wymieszaj z żółtkami i serem.

Krok 3
Indyka oprósz solą i pieprzem, a następnie delikatnie oprósz w mące, obsmaż na rozgrzanej oliwie dodaj czosnek i cebulę smaż chwilę aż zacznie intensywnie pachnieć, dodaj brokuły, pomidory pestki dyni.

Krok 4
Dodaj gorący makaron, wlej maślankę z żółtkami i serem, dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj gotuj 1-2 minuty aż sos zgęstnieje.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z indykiem i brokułami
Znakomite danie prosto z patelni, po skosztowaniu którego każdy zapała miłością do gotowania. Własnoręcznie przygotowany posiłek, który znika z talerzy w kilka minut to najlepsza motywacja do kolejnych eksperymentów. Makaron tagliatelle z indykiem i brokułami to Wasz najnowszy as z rękawa.
Dla kogo?
Trening czyni mistrza, a gotować każdy może. Nie trzeba od razu wypływać na głębokie wody – naukę gotowania lepiej zacząć jest od nieskomplikowanych przepisów na makaron, które przynoszą mnóstwo satysfakcji.
Na jaką okazję?
Do tej pory twierdziliście, że kucharzenie nie jest Waszą mocną stroną? To się zmieni! Zaproście znajomych na kolację z indykiem i warzywami zrobioną samodzielnie od podstaw. Sukces najlepiej świętować w towarzystwie.
Czy wiesz, że?
Hasło al dente tłumaczy się z włoskiego jako na ząb. Tak ugotowany makaron powinien być lekko twardy, by pod wpływem sosu nie tracił swojej jędrności.
Dla urozmaicenia:
Tuż przed podaniem wierzch makaronu z indykiem i brokułami udekorujcie świeżym szczypiorkiem.