Składniki
5 sztuk
4 plastry
0.5 sztuki
5 sztuk
1 opakowanie
ciasto:
500 gramów
500 mililitrów
10 gramów
5 gramów
50 mililitrów
8 gramów
sos:
100 gramów
5 gramów
5 gramów
2 łyżki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą w misce i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 10 minut do lodówki, po tym czasie wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 2
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dopraw pieprzem do smaku.
Krok 3
Pokrój pieczarki w plastry, szynkę i paprykę w paski, a oliwki na małe połówki lub krążki.
Krok 4
Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki).
Krok 5
Podwiń lekko brzegi ciasta, tworząc podwyższenie, aby sos nie wypłynął na zewnątrz. Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg i posyp pizzę startym serem.
Krok 6
Równomiernie rozłóż szynkę, pieczarki, paprykę i oliwki. Następnie nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz pizzę około 15 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!
Czytaj więcejBananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza domowa - VIDEO
Pizza domowa jest prosta w wykonaniu. Jednak aby spełnić wymogi „Stowarzyszenia prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy”, należy wypiekać pizzę o grubości 1/3 centymetra na środku w opalanym drewnem piecu w temperaturze 485 stopni przez 90 sekund. Już Egipcjanie wypiekali okrągły, cieniutki chleb, starożytni Grecy żywili się płaskim chlebkiem z oliwą, czosnkiem i ziołami, a pożywieniem włoskich biedaków był podobny chlebek bez żadnych dodatków. Pizzę zrewolucjonizowało odkrycie przez Kolumba pomidorów, a obecnie dodatki na okrągłym placku zmieniają się zależnie od fantazji kucharza czy gospodyni. We Włoszech całkiem powszechna jest wersja z frytkami, z dodatkiem karczochów, anchois czy owoców morza albo pizza o 4 rożnych ćwiartkach, dla przyjaciół o odmiennych gustach. Podstawą dobrej pizzy jest porządnie wyrobione ciasto z drożdżami oraz smaczny ziołowy sos pomidorowy z dodatkiem pieprzu. Lekkie zawinięcie brzegów ciasta do góry zapobiegnie spłynięciu sosu i pobrudzeniu piekarnika. A potem pozostaje tylko oblizać palce...