Pizza domowa - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

161

5129 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2741 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4493 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

4 plastry

0.5 sztuki

5 sztuk

1 opakowanie

ciasto:

500 gramów

500 mililitrów

10 gramów

5 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos:

100 gramów

5 gramów

5 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą w misce i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 10 minut do lodówki, po tym czasie wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dopraw pieprzem do smaku.

Krok 3

Pokrój pieczarki w plastry, szynkę i paprykę w paski, a oliwki na małe połówki lub krążki.

Krok 4

Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki).

Krok 5

Podwiń lekko brzegi ciasta, tworząc podwyższenie, aby sos nie wypłynął na zewnątrz. Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg i posyp pizzę startym serem. 

Krok 6

Równomiernie rozłóż szynkę, pieczarki, paprykę i oliwki. Następnie nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz pizzę około 15 minut.

18

Opinie o przepisie

  • Tomasz Stefański

    Tomasz Stefański

    Zgadzam się w pełni z opinią Ola Lewandowska - ten przepis to bełkot - analogiczny jak próba (sic!) odpowiedzi na pyt. "Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Lewandowska

    Ola Lewandowska

    Nie wiem jak ma się przepis do zdjęcia, bo 1 kg mąki to zdecydowanie za dużo i nie uzyska się pizzy na cienkim spodzie. chyba, że podzieli się ciasto na wiele wiele częsci! Przepis jest niestety nieprecyzyjny - 8g drożdży na 1 kg mąki? Jakich drożdży? Instant czy świeżych? Niestety tej informacji zabrakło w przepisie, a ciasto do pizzy to podstawa. Zdjęcie skutecznie wprowadza w błąd i nijak się ma do przepisu. Zrobiłam tę pizzę zgodnie z przepisem i była to najgorsza pizza jaką kiedykolwiek jadłam. Bardzo mi przykro, ale nie polecam. PS. Zastanawiam się skąd się biorą pozytywne komentarze na temat tego przepisu. Naprawdę Wam wyszła pizza-pychota, pizza-super, pizza na CIENKIM cieście? Serio? Z kilograma mąki? Nie wierzę...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Harkabuz

    Michał Harkabuz

    trzeba drożdże do ciasta?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • karina hil

    karina hil

    super prosta i smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Donat To Ja

    Donat To Ja

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania łopińska

    ania łopińska

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania łopińska

    ania łopińska

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Pietrasz

    Beata Pietrasz

    Skąd wiadomo gdzie idą jakie składniki? Np cukier?.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Rejman

    Halina Rejman

    drożdze mają być świeże? czy w proszku?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dirox Inox

    Dirox Inox

    pyszna ale udało sie za 5 razem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Grudzień

    Maciej Grudzień

    Smaczna, ale polecam zwiększyć płynne składniki sosu, bo wychodzi baaaardzo mało :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Gołos

    Przemysław Gołos

    Pyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewelina sykucka

    ewelina sykucka

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • patrycjq mit

    patrycjq mit

    świetne ciasto, lubię na cienkim cieście tak więc miałam podwójną przyjemność :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Krak

    Angelika Krak

    mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Machowski

    Radosław Machowski

    Udało się za 3 razem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel

    Mi też smakowała, polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Matuszak

    Karolina Matuszak

    pyszna !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza domowa - VIDEOPizza domowa - VIDEO

Pizza domowa jest prosta w wykonaniu. Jednak aby spełnić wymogi „Stowarzyszenia prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy”, należy wypiekać pizzę o grubości 1/3 centymetra na środku w opalanym drewnem piecu w temperaturze 485 stopni przez 90 sekund. Już Egipcjanie wypiekali okrągły, cieniutki chleb, starożytni Grecy żywili się płaskim chlebkiem z oliwą, czosnkiem i ziołami, a pożywieniem włoskich biedaków był podobny chlebek bez żadnych dodatków. Pizzę zrewolucjonizowało odkrycie przez Kolumba pomidorów, a obecnie dodatki na okrągłym placku zmieniają się zależnie od fantazji kucharza czy gospodyni. We Włoszech całkiem powszechna jest wersja z frytkami, z dodatkiem karczochów, anchois czy owoców morza albo pizza o 4 rożnych ćwiartkach, dla przyjaciół o odmiennych gustach. Podstawą dobrej pizzy jest porządnie wyrobione ciasto z drożdżami oraz smaczny ziołowy sos pomidorowy z dodatkiem pieprzu. Lekkie zawinięcie brzegów ciasta do góry zapobiegnie spłynięciu sosu i pobrudzeniu piekarnika. A potem pozostaje tylko oblizać palce...