Pizza domowa - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

163

5132 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2741 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4495 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

4 plastry

0.5 sztuki

5 sztuk

1 opakowanie

ciasto:

500 gramów

500 mililitrów

10 gramów

5 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos:

100 gramów

5 gramów

5 gramów

2 łyżeczki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą w misce i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 10 minut do lodówki, po tym czasie wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.

Krok 2

Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dopraw pieprzem do smaku.

Krok 3

Pokrój pieczarki w plastry, szynkę i paprykę w paski, a oliwki na małe połówki lub krążki.

Krok 4

Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki).

Krok 5

Podwiń lekko brzegi ciasta, tworząc podwyższenie, aby sos nie wypłynął na zewnątrz. Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg i posyp pizzę startym serem. 

Krok 6

Równomiernie rozłóż szynkę, pieczarki, paprykę i oliwki. Następnie nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz pizzę około 15 minut.

18

Opinie o przepisie

  • Tomasz Stefański

    Tomasz Stefański , 20.11.2017

    Zgadzam się w pełni z opinią Ola Lewandowska - ten przepis to bełkot - analogiczny jak próba (sic!) odpowiedzi na pyt. "Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Lewandowska

    Ola Lewandowska , 10.02.2016

    Nie wiem jak ma się przepis do zdjęcia, bo 1 kg mąki to zdecydowanie za dużo i nie uzyska się pizzy na cienkim spodzie. chyba, że podzieli się ciasto na wiele wiele częsci! Przepis jest niestety nieprecyzyjny - 8g drożdży na 1 kg mąki? Jakich drożdży? Instant czy świeżych? Niestety tej informacji zabrakło w przepisie, a ciasto do pizzy to podstawa. Zdjęcie skutecznie wprowadza w błąd i nijak się ma do przepisu. Zrobiłam tę pizzę zgodnie z przepisem i była to najgorsza pizza jaką kiedykolwiek jadłam. Bardzo mi przykro, ale nie polecam. PS. Zastanawiam się skąd się biorą pozytywne komentarze na temat tego przepisu. Naprawdę Wam wyszła pizza-pychota, pizza-super, pizza na CIENKIM cieście? Serio? Z kilograma mąki? Nie wierzę...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Harkabuz

    Michał Harkabuz , 21.01.2016

    trzeba drożdże do ciasta?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • karina hil

    karina hil , 13.01.2016

    super prosta i smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Donat To Ja

    Donat To Ja , 05.01.2016

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania łopińska

    ania łopińska , 07.12.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania łopińska

    ania łopińska , 07.12.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Pietrasz

    Beata Pietrasz , 06.12.2015

    Skąd wiadomo gdzie idą jakie składniki? Np cukier?.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Rejman

    Halina Rejman , 03.12.2015

    drożdze mają być świeże? czy w proszku?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dirox Inox

    Dirox Inox , 13.08.2015

    pyszna ale udało sie za 5 razem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Grudzień

    Maciej Grudzień , 10.08.2015

    Smaczna, ale polecam zwiększyć płynne składniki sosu, bo wychodzi baaaardzo mało :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Gołos

    Przemysław Gołos , 19.07.2015

    Pyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewelina sykucka

    ewelina sykucka , 28.06.2015

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • patrycjq mit

    patrycjq mit , 18.06.2015

    świetne ciasto, lubię na cienkim cieście tak więc miałam podwójną przyjemność :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Krak

    Angelika Krak , 11.06.2015

    mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Machowski

    Radosław Machowski , 15.05.2015

    Udało się za 3 razem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel , 24.04.2015

    Mi też smakowała, polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Matuszak

    Karolina Matuszak , 21.04.2015

    pyszna !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza di fungi
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza domowa - VIDEOPizza domowa - VIDEO

Pizza domowa jest prosta w wykonaniu. Jednak aby spełnić wymogi „Stowarzyszenia prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy”, należy wypiekać pizzę o grubości 1/3 centymetra na środku w opalanym drewnem piecu w temperaturze 485 stopni przez 90 sekund. Już Egipcjanie wypiekali okrągły, cieniutki chleb, starożytni Grecy żywili się płaskim chlebkiem z oliwą, czosnkiem i ziołami, a pożywieniem włoskich biedaków był podobny chlebek bez żadnych dodatków. Pizzę zrewolucjonizowało odkrycie przez Kolumba pomidorów, a obecnie dodatki na okrągłym placku zmieniają się zależnie od fantazji kucharza czy gospodyni. We Włoszech całkiem powszechna jest wersja z frytkami, z dodatkiem karczochów, anchois czy owoców morza albo pizza o 4 rożnych ćwiartkach, dla przyjaciół o odmiennych gustach. Podstawą dobrej pizzy jest porządnie wyrobione ciasto z drożdżami oraz smaczny ziołowy sos pomidorowy z dodatkiem pieprzu. Lekkie zawinięcie brzegów ciasta do góry zapobiegnie spłynięciu sosu i pobrudzeniu piekarnika. A potem pozostaje tylko oblizać palce...