Składniki
5 sztuk
4 plastry
0.5 sztuki
5 sztuk
1 opakowanie
ciasto:
500 gramów
500 mililitrów
10 gramów
5 gramów
50 mililitrów
8 gramów
sos:
100 gramów
5 gramów
5 gramów
2 łyżki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj miskę i połącz w niej wszystkie składniki na ciasto na pizzę domową. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i jednolite. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i postaw w ciepłym miejscu na ok. 20 minut, aż ciasto wyrośnie.
Krok 2
Przygotuj sos do pizzy. W rondelku podgrzej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól i Przyprawę Włoskie Zioła Knorr. Wymieszane składniki doprowadź do wrzenia, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Przygotuj warzywa. Pieczarki pokrój w plastry, paprykę w paski, a oliwki na małe połówki lub krążki. W paski pokrój także szynkę.
Krok 4
Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki).
Krok 5
Podwiń lekko brzegi ciasta, aby sos nie wypłynął na zewnątrz. Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg i posyp pizzę startym serem.
Krok 6
Równomiernie rozłóż szynkę, pieczarki, paprykę i oliwki. Następnie nagrzej piekarnik do 220°C i piecz pizzę około 15 minut. Smacznego!

Dobra rada:
Jeśli wyrobione ciasto na domową pizzę wciąż lepi się do palców, oprósz je delikatnie mąką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza domowa - VIDEO
Pizza domowa może smakować jak ta zamówiona we włoskiej pizzerii. Wystarczy dobry przepis, trochę wolnego czasu i odpowiednie składniki. Do jej przygotowania nie potrzebujesz profesjonalnego pieca do pizzy. Wystarczy klasyczny piekarnik i podstawowe kulinarne umiejętności. Wypróbuj nasz przepis i przygotuj pyszną domową pizzę we własnej kuchni!
Dla kogo?
Pizza domowa zasmakuje wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni. To pyszne danie to propozycja dla dorosłych i dzieci na wiele różnych okazji. Jeśli szukasz inspiracji na sprawdzony przepis na pizzę domową, ten z pewnością spełni Twoje oczekiwania.
Na jaką okazję?
Przygotuj pizzę domową na obiad lub kolację dla całej rodziny. Pyszny placek z serem i dodatkami możesz też zaserwować swoim gościom na niezobowiązującej imprezie. Pizza domowa to strzał w dziesiątkę jako smaczna przekąska na ciepło na urodzinach dziecka.
Czy wiesz, że?
Podstawą dobrej pizzy jest porządnie wyrobione ciasto z drożdżami oraz smaczny sos pomidorowy z dodatkiem pieprzu. Lekkie zawinięcie brzegów ciasta do góry zapobiegnie spłynięciu sosu i pobrudzeniu piekarnika. A potem pozostaje tylko… Oblizać palce! Wystarczy tylko jeden sprawdzony przepis na pizzę domową, by cieszyć się smakiem jak z włoskiej pizzerii.
Dla urozmaicenia:
Pizza domowa może mieć wiele różnych wariantów, ponieważ możesz dowolnie eksperymentować z jej składnikami. Dodaj ulubione warzywa (pomidory, kukurydzę, karczochy, fasolę, szpinak) lub zmodyfikuj jej smak o soczystą szynkę, paski kurczaka lub szarpaną wołowinę. Jeśli lubisz domowe eksperymenty, przepis na pizzę domową z różnymi dodatkami będzie idealną bazą do kuchennych wariacji. Możliwości są nieograniczone!
Jeżeli ten przepis na pizzę domową przypadł Ci do gustu, spróbuj także lahmacun – pizza turecka oraz pizzy Americana – odkryj inne oblicza pizzy z całego świata!