Pizza domowa video przepis - Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizza domowa - VIDEO

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

169

5143 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2834 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4742 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

4 plastry

0.5 sztuki

5 sztuk

1 opakowanie

ciasto:

500 gramów

500 mililitrów

10 gramów

5 gramów

50 mililitrów

8 gramów

sos:

100 gramów

5 gramów

5 gramów

2 łyżki

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj miskę i połącz w niej wszystkie składniki na ciasto. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i jednolite. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i postaw w ciepłym miejscu na ok. 20 minut, aż ciasto wyrośnie.

Krok 2

Przygotuj sos do pizzy. W rondelku podgrzej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól i Przyprawę Włoskie Zioła Knorr. Wymieszane składniki doprowadź do wrzenia, a następnie odstaw do ostygnięcia.

Krok 3

Przygotuj warzywa. Pieczarki pokrój w plastry, paprykę w paski, a oliwki na małe połówki lub krążki. W paski pokrój także szynkę.

Krok 4

Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki).

Krok 5

Podwiń lekko brzegi ciasta, aby sos nie wypłynął na zewnątrz. Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg i posyp pizzę startym serem.

Krok 6

Równomiernie rozłóż szynkę, pieczarki, paprykę i oliwki. Następnie nagrzej piekarnik do 220°C i piecz pizzę około 15 minut. Smacznego!

przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli wyrobione ciasto na domową pizzę wciąż lepi się do palców, oprósz je delikatnie mąką.

19

Opinie o przepisie

  • Viola

    Viola , 20.06.2023

    Pani Olu Super przepis na cienkie ciasto 2 szkl mąki 1/2 szkl wody Łyżka oleju 3 g drożdży Pół łyżeczki soli Z drożdży i wody zrobić rozczyn Piecze się koło 13 minut Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Stefański

    Tomasz Stefański , 20.11.2017

    Zgadzam się w pełni z opinią Ola Lewandowska - ten przepis to bełkot - analogiczny jak próba (sic!) odpowiedzi na pyt. "Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ola Lewandowska

    Ola Lewandowska , 10.02.2016

    Nie wiem jak ma się przepis do zdjęcia, bo 1 kg mąki to zdecydowanie za dużo i nie uzyska się pizzy na cienkim spodzie. chyba, że podzieli się ciasto na wiele wiele częsci! Przepis jest niestety nieprecyzyjny - 8g drożdży na 1 kg mąki? Jakich drożdży? Instant czy świeżych? Niestety tej informacji zabrakło w przepisie, a ciasto do pizzy to podstawa. Zdjęcie skutecznie wprowadza w błąd i nijak się ma do przepisu. Zrobiłam tę pizzę zgodnie z przepisem i była to najgorsza pizza jaką kiedykolwiek jadłam. Bardzo mi przykro, ale nie polecam. PS. Zastanawiam się skąd się biorą pozytywne komentarze na temat tego przepisu. Naprawdę Wam wyszła pizza-pychota, pizza-super, pizza na CIENKIM cieście? Serio? Z kilograma mąki? Nie wierzę...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Harkabuz

    Michał Harkabuz , 21.01.2016

    trzeba drożdże do ciasta?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • karina hil

    karina hil , 13.01.2016

    super prosta i smaczna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Donat To Ja

    Donat To Ja , 05.01.2016

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania łopińska

    ania łopińska , 07.12.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ania łopińska

    ania łopińska , 07.12.2015

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Pietrasz

    Beata Pietrasz , 06.12.2015

    Skąd wiadomo gdzie idą jakie składniki? Np cukier?.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Rejman

    Halina Rejman , 03.12.2015

    drożdze mają być świeże? czy w proszku?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dirox Inox

    Dirox Inox , 13.08.2015

    pyszna ale udało sie za 5 razem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Grudzień

    Maciej Grudzień , 10.08.2015

    Smaczna, ale polecam zwiększyć płynne składniki sosu, bo wychodzi baaaardzo mało :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Przemysław Gołos

    Przemysław Gołos , 19.07.2015

    Pyszna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ewelina sykucka

    ewelina sykucka , 28.06.2015

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • patrycjq mit

    patrycjq mit , 18.06.2015

    świetne ciasto, lubię na cienkim cieście tak więc miałam podwójną przyjemność :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Krak

    Angelika Krak , 11.06.2015

    mniam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Machowski

    Radosław Machowski , 15.05.2015

    Udało się za 3 razem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Michał Kisiel

    Michał Kisiel , 24.04.2015

    Mi też smakowała, polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Matuszak

    Karolina Matuszak , 21.04.2015

    pyszna !

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizza domowa - VIDEO - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pizza domowa - VIDEOPizza domowa - VIDEO

Pizza domowa może smakować jak ta zamówiona we włoskiej pizzerii. Wystarczy dobry przepis, trochę wolnego czasu i odpowiednie składniki. Do jej przygotowania nie potrzebujesz profesjonalnego pieca do pizzy. Wystarczy klasyczny piekarnik i podstawowe kulinarne umiejętności. Wypróbuj nasz przepis i przygotuj pyszną domową pizzę we własnej kuchni!

Dla kogo?

Pizza domowa zasmakuje wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni. To pyszne danie to propozycja dla dorosłych i dzieci na wiele różnych okazji.

Na jaką okazję?

Przygotuj pizzę domową na obiad lub kolację dla całej rodziny. Pyszny placek z serem i dodatkami możesz też zaserwować swoim gościom na niezobowiązującej imprezie. Pizza domowa to strzał w dziesiątkę jako smaczna przekąska na ciepło na urodzinach dziecka.

Czy wiesz, że?

Podstawą dobrej pizzy jest porządnie wyrobione ciasto z drożdżami oraz smaczny sos pomidorowy z dodatkiem pieprzu. Lekkie zawinięcie brzegów ciasta do góry zapobiegnie spłynięciu sosu i pobrudzeniu piekarnika. A potem pozostaje tylko… Oblizać palce!

Dla urozmaicenia:

Pizza domowa może mieć wiele różnych wariantów, ponieważ możesz dowolnie eksperymentować z jej składnikami. Dodaj ulubione warzywa (pomidory, kukurydzę, karczochy, fasolę, szpinak) lub zmodyfikuj jej smak o soczystą szynkę, paski kurczaka lub szarpaną wołowinę. Możliwości są nieograniczone!