Składniki
5 sztuk
4 plastry
0.5 sztuki
5 sztuk
1 opakowanie
ciasto:
500 gramów
500 mililitrów
10 gramów
5 gramów
50 mililitrów
8 gramów
sos:
100 gramów
5 gramów
5 gramów
2 łyżeczki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto do pizzy połącz ze sobą w misce i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 10 minut do lodówki, po tym czasie wyjmij do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 2
Składniki na sos do pizzy połącz ze sobą tak, by nie było grudek. Dopraw pieprzem do smaku.
Krok 3
Pokrój pieczarki w plastry, szynkę i paprykę w paski, a oliwki na małe połówki lub krążki.
Krok 4
Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki).
Krok 5
Podwiń lekko brzegi ciasta, tworząc podwyższenie, aby sos nie wypłynął na zewnątrz. Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg i posyp pizzę startym serem.
Krok 6
Równomiernie rozłóż szynkę, pieczarki, paprykę i oliwki. Następnie nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz pizzę około 15 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejInne przepisy
Pizza domowa - VIDEO
Pizza domowa jest prosta w wykonaniu. Jednak aby spełnić wymogi „Stowarzyszenia prawdziwej Neapolitańskiej Pizzy”, należy wypiekać pizzę o grubości 1/3 centymetra na środku w opalanym drewnem piecu w temperaturze 485 stopni przez 90 sekund. Już Egipcjanie wypiekali okrągły, cieniutki chleb, starożytni Grecy żywili się płaskim chlebkiem z oliwą, czosnkiem i ziołami, a pożywieniem włoskich biedaków był podobny chlebek bez żadnych dodatków. Pizzę zrewolucjonizowało odkrycie przez Kolumba pomidorów, a obecnie dodatki na okrągłym placku zmieniają się zależnie od fantazji kucharza czy gospodyni. We Włoszech całkiem powszechna jest wersja z frytkami, z dodatkiem karczochów, anchois czy owoców morza albo pizza o 4 rożnych ćwiartkach, dla przyjaciół o odmiennych gustach. Podstawą dobrej pizzy jest porządnie wyrobione ciasto z drożdżami oraz smaczny ziołowy sos pomidorowy z dodatkiem pieprzu. Lekkie zawinięcie brzegów ciasta do góry zapobiegnie spłynięciu sosu i pobrudzeniu piekarnika. A potem pozostaje tylko oblizać palce...