Składniki
5 sztuk
4 plastry
0.5 sztuki
5 sztuk
1 opakowanie
ciasto:
500 gramów
500 mililitrów
10 gramów
5 gramów
50 mililitrów
8 gramów
sos:
100 gramów
5 gramów
5 gramów
2 łyżki
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj miskę i połącz w niej wszystkie składniki na ciasto. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i jednolite. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 10 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij i postaw w ciepłym miejscu na ok. 20 minut, aż ciasto wyrośnie.
Krok 2
Przygotuj sos do pizzy. W rondelku podgrzej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól i Przyprawę Włoskie Zioła Knorr. Wymieszane składniki doprowadź do wrzenia, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Przygotuj warzywa. Pieczarki pokrój w plastry, paprykę w paski, a oliwki na małe połówki lub krążki. W paski pokrój także szynkę.
Krok 4
Uformuj z wyrośniętego ciasta pizzę o średnicy około 28 centymetrów i grubości około 1 centymetra. Formuj rękoma lub za pomocą wałka (w razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki).
Krok 5
Podwiń lekko brzegi ciasta, aby sos nie wypłynął na zewnątrz. Posmaruj ciasto przygotowanym sosem do pizzy, zostawiając czysty brzeg i posyp pizzę startym serem.
Krok 6
Równomiernie rozłóż szynkę, pieczarki, paprykę i oliwki. Następnie nagrzej piekarnik do 220°C i piecz pizzę około 15 minut. Smacznego!
Dobra rada:
Jeśli wyrobione ciasto na domową pizzę wciąż lepi się do palców, oprósz je delikatnie mąką.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pizza domowa - VIDEO
Pizza domowa może smakować jak ta zamówiona we włoskiej pizzerii. Wystarczy dobry przepis, trochę wolnego czasu i odpowiednie składniki. Do jej przygotowania nie potrzebujesz profesjonalnego pieca do pizzy. Wystarczy klasyczny piekarnik i podstawowe kulinarne umiejętności. Wypróbuj nasz przepis i przygotuj pyszną domową pizzę we własnej kuchni!
Dla kogo?
Pizza domowa zasmakuje wszystkim miłośnikom włoskiej kuchni. To pyszne danie to propozycja dla dorosłych i dzieci na wiele różnych okazji.
Na jaką okazję?
Przygotuj pizzę domową na obiad lub kolację dla całej rodziny. Pyszny placek z serem i dodatkami możesz też zaserwować swoim gościom na niezobowiązującej imprezie. Pizza domowa to strzał w dziesiątkę jako smaczna przekąska na ciepło na urodzinach dziecka.
Czy wiesz, że?
Podstawą dobrej pizzy jest porządnie wyrobione ciasto z drożdżami oraz smaczny sos pomidorowy z dodatkiem pieprzu. Lekkie zawinięcie brzegów ciasta do góry zapobiegnie spłynięciu sosu i pobrudzeniu piekarnika. A potem pozostaje tylko… Oblizać palce!
Dla urozmaicenia:
Pizza domowa może mieć wiele różnych wariantów, ponieważ możesz dowolnie eksperymentować z jej składnikami. Dodaj ulubione warzywa (pomidory, kukurydzę, karczochy, fasolę, szpinak) lub zmodyfikuj jej smak o soczystą szynkę, paski kurczaka lub szarpaną wołowinę. Możliwości są nieograniczone!