Pizza z serka wiejskiego – z piekarnika lub na patelni
Jak smakuje pizza z serka wiejskiego bez mąki? Rewelacyjnie! Aż trudno pomyśleć, że z białego ziarnistego sera może powstać tak smaczny i puszysty spód o delikatnej teksturze, dobrze pasującej zarówno do mięsnych, warzywnych, jak też słodkich składników rozsypanych na powierzchni przysmaku. Jak przygotować taką pizzę? Podpowiadamy!
Pizza na spodzie z serka wiejskiego… jak to możliwe?
Kuchnia włoska słynie z wielu znanych i docenianych na świecie potraw jak pikantna zupa minestrone, aromatyczne spaghetti napoli czy puszysta focaccia pachnąca ziołami, świeżo polana oliwą oraz przyjemnie słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Na liście najpopularniejszych dań nie może zabraknąć pizzy – płaskiego placka drożdżowego pokrytego warstwą sosu, tartego sera mozzarella oraz ulubionych dodatków, takich jak pokrojone w plastry warzywa, pieczarki, wędliny, aromatyczne przyprawy oraz świeże zioła. To znane i uwielbiane na całym świecie danie doczekało się wielu wersji, a przepisy na pizze od lat podbijają serca mieszkańców wszystkich kontynentów. Wśród licznych receptur można również znaleźć i takie, w których niemal całkowitym zamiennikiem mąki jest ziarnisty serek wiejski, nadający ciastu większej elastyczności oraz neutralnego smaku.
Wyśmienita pizza z serka wiejskiego z piekarnika
Czy pizza z serka wiejskiego bez mąki zupełnie jej nie zawiera? Nie do końca. Zazwyczaj przepisy sugerują znaczne zmniejszenie ilości tego składnika lub zamianę na mąkę bezglutenową (np. ryżową). Dodatkową zaletą tego rodzaju pizzy jest znacznie szybszy czas przygotowania, ponieważ ciasto nie zawiera drożdży, a więc nie musi wyrastać. Aby spód nabrał złotego koloru i sprężystości, musi być upieczony zanim trafią na niego pozostałe składniki. Poznajcie przepis na pizzę z serka wiejskiego krok po kroku.
- Z opakowania serka wiejskiego (200 g) odlejcie śmietankę, a pozostałą zawartość przełóżcie do miski.
- Dodajcie jedno jajko, 4-5 łyżek mąki, szczyptę soli oraz opcjonalnie wybrane przyprawy, jak np. suszona bazylia, oregano czy zioła prowansalskie. Wszystkie składniki wymieszajcie łyżką. W międzyczasie włączcie piekarnik i ustawcie na 200ᵒC oraz opcję pieczenia „góra-dół”.
- Dużą blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i za pomocą łyżki równomiernie rozsmarujcie ciasto, formując koło lub prostokąt.
- Spód do pizzy umieśćcie w piekarniku na około 20 minut lub do momentu, aż się równomiernie zarumieni i będzie odchodził od papieru.
- Wierzch ciasta posmarujcie sosem pomidorowym albo keczupem, a na nim układajcie wybrane składniki, jak np. tarty ser żółty, plasterki szynki, kawałki cienko krojonej cebuli czy podsmażone na patelni pieczarki.
- Pizzę ponownie włóżcie do piekarnika na 5-8 minut, by wszystkie składniki się zarumieniły, a żółty ser uległ rozpuszczeniu.
Ciasto z serka wiejskiego doskonale nadaje się również na przygotowanie pizzerinek – niewielkich, okrągłych placuszków z ulubionymi dodatkami. Takie minipizze mogą być świetną przekąską podczas domowej imprezy, rodzinnej kolacji czy spotkania ze znajomymi. Na każdym podpieczonym spodzie można kłaść różne składniki, tworząc odpowiedniki pizzy hawajskiej, 4 sery, capricciosy czy al pesto.
Wyśmienita pizza z serka wiejskiego na patelni? Jak najbardziej!
Pizza z serka wiejskiego to smaczne danie, które dobrze się sprawdzi zarówno na obiad czy szybką kolację, jak i podczas luźnej imprezy. Dodatkową zaletą potrawy jest to, że można ją również przygotować błyskawicznie i to bez użycia piekarnika. Wystarczy jedynie duża patelnia z szerokim dnem oraz przykrywka dokładnie przylegająca do rantu. Dobrze wymieszane ciasto należy równomiernie rozprowadzić po dnie mocno rozgrzanego naczynia natartego niewielką ilością oliwy. Po krótkim smażeniu na dużym ogniu (około 2 min) spód pizzy trzeba ostrożnie przewrócić na drugą stronę, używając do tego szerokich szpatułek. Gdy ciasto będzie zrumienione, jego powierzchnię smaruje się wybranym sosem i obkłada pozostałymi składnikami. Na koniec wystarczy zmniejszyć ogień, a całość smażyć pod szczelnym przykryciem do rozpuszczenia tartego sera. Smacznego!
Komentarze (0)