Czym zastąpić mąkę pszenną? Co zamiast niej?

Mąka pszenna to jeden z podstawowych składników wypieków oraz obiadów. I choć jej obecność przy gotowaniu wydaje się wręcz oczywistością, to nietolerancja glutenu czy brak produktu w zapasach zmuszają nas do szukania substytutów. Czym zastąpić mąkę pszenną? Co zamiast niej do ciast lub naleśników? Jeżeli chcecie poznać sprawdzoną listę zamienników, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czym zastąpić mąkę pszenną w wypiekach?

Fani ciast, drożdżówek i innych słodkości zapewne nie wyobrażają sobie pieczenia bez dodatku mąki pszennej. Czasami jednak niespodziewany brak produktu w zapasach lub nietolerancje pokarmowe zmuszają do poszukania innych rozwiązań. Czym zastąpić mąkę pszenną w cieście drożdżowym lub innych wypiekach? Nie martwcie się, ponieważ lista substytutów jest naprawdę długa, a proponowane przez nas produkty równie smaczne i skuteczne. Oto sprawdzone zamienniki:

  • Mąka arachidowa – jako pierwszą polecamy Wam mąkę z orzeszków ziemnych, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do słodkich wypieków. Ten produkt charakteryzuje się wyjątkowym aromatem.
  • Mąka migdałowa – nie zastanawiajcie się, jaką mąką zastąpić mąkę pszenną, tylko sięgnijcie po sprawdzony zamiennik z migdałów! Ten produkt zachwyca walorami, a w szczególności idealną konsystencją.
  • Fasola biała, groch żółty – tych składników możesz użyć w przepisach, do których wykonania niezbędny jest gluten. Fasola i groch mogą doskonale zastąpić w nich mą

Czym zastąpić mąkę pszenną w daniach obiadowych?

Nie musicie rezygnować z ulubionych naleśników, makaronów czy tortilli, gdy na horyzoncie pojawia się wizja bezglutenowego gotowania. Przychodzimy z odpowiedzią na pytanie, co zamiast mąki pszennej sprawdzi się do przyrządzania obiadów. Podobnie jak w przypadku ciast i wypieków opcji jest naprawdę wiele. Oto nasze propozycje:

  • Mąka gryczana – co zamiast mąki pszennej do naleśników, aby wyszły puszyste? Produkt z ziaren gryki będzie strzałem w dziesiątkę! Ta mąka charakteryzuje się ciemniejszą barwą i charakterystycznym posmakiem.
  • Mąka ryżowa – ten produkt jest doskonałym zagęszczaczem do zup czy sosów i sprawdzi się jako zamiennik mąki pszennej. Możecie również użyć tego substytutu do panierowania dań mięsnych.
  • Mąka kukurydziana – nasz ostatni, lecz równie sprawdzony typ, czyli produkt z suszonych ziaren kukurydzy. Idealny do przyrządzania tortilli, zup oraz sosów. Wykorzystajcie mąkę kukurydzianą jako zamiennik mąki pszennej dla najlepszych efektów.

Nasze przepisy w Waszych domach

Mamy nadzieję, że gotowanie bez mąki pszennej nie wydaje Wam się czymś trudnym. Wykorzystajcie nasze zamienniki, a uzyskacie doskonałe rezultaty w kuchni. Na koniec popatrzcie na przepisy z mąką, które urozmaicą Wasze jadłospisy. Powodzenia!

Szpinakowe naleśniki to danie proste i wyjątkowo apetyczne. Wszystko za sprawą puszystego ciasta oraz warzywnego farszu. Równie smaczną oraz dość nietypową opcją są naleśniki z bryndzą i oscypkiem. Uwielbiamy takie góralskie klimaty!

Jak zastąpić mąkę pszenną proporcje? W przepisie na kopytka na słodko będziecie potrzebować 0,3 szklanki mąki pszennej lub jej zamiennika. A może wolicie słone obiady? Smażone kopytka z kurkami nie będą miały sobie równych.

Nie możemy zapomnieć o wypiekach! Wybierzcie zamiennik mąki pszennej i zróbcie nasz popisowy przepis, czyli ciasto drożdżowe z kruszonką. Aż sami zazdrościmy Wam tych smakołyków!