Jaka mąka na pierogi? Podpowiadamy, jaki typ mąki na pierogi wybrać
Mąka to podstawowy składnik pierogów, nic zatem dziwnego, że zanim się za nie zabierzemy, często zadajemy sobie pytanie, jaka mąka na pierogi będzie najlepsza. W końcu to ona decyduje o konsystencji i smaku ciasta. Nawet najpyszniejszy farsz nie pomoże, jeśli ciasto nam nie wyjdzie. Poza tym przygotowywanie pierogów jest czynnością bardzo czasochłonną, szkoda zatem, aby wysiłek włożony w zagniatanie ciasta, lepienie i gotowanie poszedł na marne z powodu źle dobranej mąki. Jaki typ mąki na pierogi zatem wybrać? Lepsza będzie mąka pszenna biała czy też pełnoziarnista?
Mąka na pierogi – jaka najlepsza? Pszenna, a może jednak orkiszowa, gryczana lub inna?
Najczęściej wybieraną mąką wykorzystywaną do przygotowania pierogów jest biała mąka pszenna. Możecie się zdecydować także na mąkę pełnoziarnistą, jednak koniecznie pamiętajcie wtedy, aby dodać do ciasta więcej wody. Pierogi z mąki pełnoziarnistej będą zawsze twardsze od tych przygotowanych z białej mąki pszennej. Jaka mąka na pierogi będzie jeszcze odpowiednia? Dobrą alternatywą może okazać się mąka orkiszowa. Przygotowane z niej ciasto również dobrze się formuje i ma ciekawy smak.
Mąka na pierogi – typ ma znaczenie!
Jaki typ mąki na pierogi wybrać? Najczęściej polecana mąka na pierogi to mąka pszenna typ 450, 500 lub 650. Typ mąki oznacza zawartość substancji mineralnych, zwanych inaczej "popiołem". Im tych substancji w mące mamy więcej, tym wyższy typ mąki, a jej barwa ciemniejsza. Według wielu miłośników gotowania najlepsza mąka na pierogi to biała i drobna mąka pszenna poznańska typu 500. Ciasto na jej bazie łatwo się formuje, do tego jest miękkie, lekkie i elastyczne.
Jaka mąka najlepsza na pierogi bezglutenowe?
Osoby, które z różnych przyczyn nie powinny lub nie chcą spożywać glutenu, mogą przygotować pierogi z mąki gryczanej. Ciasto z niej będzie się zdecydowanie mniej lepiło, niż to wyrobione z mąki pszennej, dlatego też należy dodać do niej mąkę ryżową, ziemniaczaną lub kukurydzianą, które są bardzo lepkie i także nie zawierają glutenu.
O czym jeszcze warto pamiętać przygotowując pierogi?
Sama mąka do pierogów, nawet najlepsza, na nic się nie zda, jeśli nie będziecie pamiętać o właściwym przygotowaniu ciasta. Nie potrzebujecie wielu składników, ponieważ do mąki wystarczy dodać jedynie wodę i olej, ewentualnie jajko - można przygotować jednak ciasto na pierogi bez jajka. Woda powinna być bardzo ciepła. Jeśli przygotowujecie pierogi na słodko, możecie zastąpić ją ciepłym mlekiem. Gdy już wszystko razem zmieszacie i wyrobicie miękkie, delikatne i elastyczne ciasto, odstawcie je na około 15 minut. Potem nie pozostaje już nic innego jak wałkowanie ciasta, podczas którego uważajcie, aby nie dodać zbyt dużej ilości mąki. Następnie czeka Was wykrawanie z ciasta kółek, nakładanie przygotowanego farszu oraz formowanie pierogów, ich gotowanie i wreszcie jedzenie.
Komentarze (0)