Mimo nazwy ten ziemniaczany specjał cieszy się dużym uznaniem na terenie całej Polski, od morza aż do gór. Nie można się dziwić. Do przygotowania klusek śląskich w podstawowej wersji wystarczają najprostsze, łatwo dostępne i niedrogie produkty, a efekt kulinarnych poczynań jest naprawdę zniewalający. Jak zrobić kluski śląskie od początku do końca? Nie jesteście skazani na gotowce albo ofertę barów mlecznych. Dzięki naszym instrukcjom dowiecie się, w jakich proporcjach używać poszczególnych składników i jak długo gotować kluski śląskie. Pewnym krokiem wkroczcie do kuchni.
Kluski śląskie – jak zrobić?
Ilu kucharzy, tyle przepisów na to tradycyjne danie, a także pomysłów na to, jak zrobić i jak długo gotować kluski śląskie. Część szefów kuchni ogranicza się do użycia wyłącznie ugotowanych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Inni dodają także jajka. W naszym przepisie postanowiliśmy wykorzystać dwa rodzaje mąki. Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji dotyczącej tego, jak się robi kluski śląskie, sprawdźcie, czy macie wszystkie potrzebne produkty.
Do zrobienia 4 porcji klusek śląskich potrzebujecie:
- 0,5 kilograma ziemniaków,
- 50 gramów mąki pszennej,
- 1 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 jajka,
- 150 gramów surowego boczku wędzonego,
- 2 sztuk cebuli,
- 0,5 pęczka szczypiorku,
- 1 łyżki majeranku.
Jak ugotować kluski śląskie – przepis krok po kroku
- Ziemniaki umyjcie i ugotujcie do miękkości (bez obierania) w lekko osolonej wodzie.
- Z ugotowanych ziemniaków ściągnijcie skórkę, następnie przeciśnijcie je przez praskę.
- Do masy ziemniaczanej dodajcie mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko oraz szczyptę soli. Wymieszajcie do uzyskania gładkiej masy.
- Ciasto umieśćcie na stolnicy, dla wygody podzielcie na mniejsze kawałki i z każdego uformujcie wałek.
- Jak zrobić kluski śląskie? Wałki pokrójcie na nieduże kwadraty, którym nadacie w dłoniach kształt niewielkich kulek. W środku każdej z nich palcem zróbcie charakterystyczną dla klusek śląskich dziurkę.
- W dużym garnku ugotujcie wodę z niewielką ilością soli.
- Ile gotować kluski śląskie? Po wrzuceniu ich do wrzątku wystarczą 2-3 minuty.
- Czas na dodatki! Cebulę i boczek pokrójcie w drobną kostkę i przysmażcie na patelni. Dorzućcie majeranek.
- Do gotowych klusek dodajcie mięso i cebulę, a wierzch udekorujcie szczypiorkiem. Smacznego!
Legendarne kluski w Twojej jadalni!
Znane są w całym kraju, ale szczególnym uwielbieniem darzą je, rzecz jasna, smakosze na Śląsku. Zgrabne i delikatne kluski pojawiają się zarówno na talerzach, jak i w legendach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wiedząc już, jak się robi kluski śląskie, zerknijcie na nasz przepis na kluski śląskie ze skwarkami, a z pewnością chętnie podzielicie się nim z rodziną i przyjaciółmi. Kluski świetnie pasują do kaczki z sosem myśliwskim, dzięki której zyskują na szlachetności. Świąteczny obiad wymaga szczególnej oprawy. Charakterystyczne wgłębienie w kluskach nie służy wyłącznie celom estetycznym. Przygotowując kluski śląskie z sosem grzybowym zauważycie, jak świetnie gęsty dodatek wypełnia tę wolną przestrzeń. Do klusek możecie podać także sos grzybowy z podgrzybków. Potraktujcie je jako alternatywę dla ziemniaków lub kaszy i serwujcie z gulaszem po polsku albo roladą z szynki z kiszoną kapustą – pyszna odmiana!
Komentarze (0)