Sos grzybowy z podgrzybków

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

228 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 sztuka

100 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

250 mililitrów

7 sztuk

100 mililitrów

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz w 250 mililitrach wody. Gdy będą miękkie, wyjmij i pokrój w cienkie paski – wodę z moczenia pozostaw. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.

Sos grzybowy z podgrzybków - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj czosnek i grzyby. Oprósz mąką, wymieszaj, podgrzewaj chwilę. Następnie wlej białe wino i gotuj do momentu, gdy zmniejszy swą objętość do minimum.

Sos grzybowy z podgrzybków - Krok 2

Krok 3

Gdy wino zredukuje się, wlej wodę z moczenia grzybów, śmietanę oraz dodaj Sos do pieczeni z grzybami Knorr i gałązkę rozmarynu. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze kilka minut na małym ogniu. Gotowy sos podawaj do gorących dań mięsnych oraz mącznych.

Sos grzybowy z podgrzybków - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Sikorska

    Elżbieta Sikorska

    rzeczywiście pychotka zrobiłam go z kaszą gryczaną

    Odpowiedz Odpowiedz

Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos grzybowy z podgrzybkówSos grzybowy z podgrzybków

Aromat leśnych grzybów, rozmaryn, śmietana – wszystko to składa się na smakowity, uniwersalny sos, który będzie dobrym uzupełnieniem wielu dań. Sos grzybowy doda wyrazistości pieczonym mięsom, zapiekankom warzywnym, pierogom czy makaronowi. Możesz go serwować również jako dodatek do przyrządzanego na różne sposoby ciasta francuskiego, pasztecików i krokietów. Sos ma głęboki, grzybowy smak i kremową konsystencję. Jeśli akurat nie masz pod ręką podgrzybków, możesz przygotować go z innych grzybów leśnych, a także z pieczarek. Doprawiony rozmarynem i czosnkiem jest bardzo aromatyczny i delikatnie pikantny. Reguluj jego ostrość według upodobań, dodając mniej lub więcej śmietany. Jeśli używasz suszonych grzybów, pamiętaj, by namoczyć je odpowiednio wcześniej. Jeżeli wolisz gładkie sosy, możesz zmiksować całość blenderem. Sprawdź nasz przepis, który przyda Ci się nie tylko w sezonie świątecznym, ale będzie smacznym dodatkiem wielu dań przez cały rok! Ten sos pasuje niemal do wszystkiego – warto zatem włączyć go na stałe do swojego menu.