
Składniki
1 sztuka
4 łyżki
null
150 gramów
null
null
1 sztuka
3 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
150 gramów
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżeczka
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie zioła dokładnie umyj, osusz i drobno posiekaj.
Krok 2
Jajka ugotuj na twardo, przekrój, wyjmij żółtka i rozgnieć w misce z olejem.
Krok 3
Dodaj jogurt, śmietanę i sok z 1 wyciśniętej wcześniej cytryny.
Krok 4
Wymieszaj z posiekanymi ziołami, drobno posiekanym ogórkiem i cebulą.
Krok 5
Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i dodaj łyżeczkę musztardy.
Krok 6
Sos pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, gotowanych warzyw podawanych na zimno (szparagi, brokuły, filetów śledziowych. Nadaje się też do dań gorących (gotowanej wołowiny, ryby, drobiu).

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej