
Składniki
1 sztuka
4 łyżki
null
150 gramów
null
null
1 sztuka
3 sztuki
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
150 gramów
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
1 łyżeczka
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie zioła dokładnie umyj, osusz i drobno posiekaj.
Krok 2
Jajka ugotuj na twardo, przekrój, wyjmij żółtka i rozgnieć w misce z olejem.
Krok 3
Dodaj jogurt, śmietanę i sok z 1 wyciśniętej wcześniej cytryny.
Krok 4
Wymieszaj z posiekanymi ziołami, drobno posiekanym ogórkiem i cebulą.
Krok 5
Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i dodaj łyżeczkę musztardy.
Krok 6
Sos pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, gotowanych warzyw podawanych na zimno (szparagi, brokuły, filetów śledziowych. Nadaje się też do dań gorących (gotowanej wołowiny, ryby, drobiu).

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej