Sos frankfurcki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos frankfurcki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

null

150 gramów

null

null

1 sztuka

3 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

150 gramów

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżeczka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie zioła dokładnie umyj, osusz i drobno posiekaj.

Krok 2

Jajka ugotuj na twardo, przekrój, wyjmij żółtka i rozgnieć w misce z olejem.

Krok 3

Dodaj jogurt, śmietanę i sok z 1 wyciśniętej wcześniej cytryny.

Krok 4

Wymieszaj z posiekanymi ziołami, drobno posiekanym ogórkiem i cebulą.

Krok 5

Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i dodaj łyżeczkę musztardy.

Krok 6

Sos pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, gotowanych warzyw podawanych na zimno (szparagi, brokuły, filetów śledziowych. Nadaje się też do dań gorących (gotowanej wołowiny, ryby, drobiu).

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Sos grzybowy
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej