Sos frankfurcki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos frankfurcki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 łyżeczka

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

3 sztuki

1 sztuka

null

null

150 gramów

null

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie zioła dokładnie umyj, osusz i drobno posiekaj.

Krok 2

Jajka ugotuj na twardo, przekrój, wyjmij żółtka i rozgnieć w misce z olejem.

Krok 3

Dodaj jogurt, śmietanę i sok z 1 wyciśniętej wcześniej cytryny.

Krok 4

Wymieszaj z posiekanymi ziołami, drobno posiekanym ogórkiem i cebulą.

Krok 5

Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i dodaj łyżeczkę musztardy.

Krok 6

Sos pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, gotowanych warzyw podawanych na zimno (szparagi, brokuły, filetów śledziowych. Nadaje się też do dań gorących (gotowanej wołowiny, ryby, drobiu).

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej