Sos frankfurcki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos frankfurcki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

null

150 gramów

null

null

1 sztuka

3 sztuki

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

150 gramów

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 łyżeczka

1 sztuka

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie zioła dokładnie umyj, osusz i drobno posiekaj.

Krok 2

Jajka ugotuj na twardo, przekrój, wyjmij żółtka i rozgnieć w misce z olejem.

Krok 3

Dodaj jogurt, śmietanę i sok z 1 wyciśniętej wcześniej cytryny.

Krok 4

Wymieszaj z posiekanymi ziołami, drobno posiekanym ogórkiem i cebulą.

Krok 5

Przypraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i dodaj łyżeczkę musztardy.

Krok 6

Sos pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, gotowanych warzyw podawanych na zimno (szparagi, brokuły, filetów śledziowych. Nadaje się też do dań gorących (gotowanej wołowiny, ryby, drobiu).

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos frankfurcki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej