Flammkuchen przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Flammkuchen

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

125 mililitrów

20 mililitrów

1 szczypta

farsz:

100 gramów

100 gramów

200 mililitrów

2 sztuki

2 łyżki

1 garść

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj wodę, olej, szczyptę soli i za pomocą haka wyrób ciasto. Gdy masa będzie jednolita, przykryj ściereczką i pozostaw na kilka minut.

Flammkuchen - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, pomidorki przekrój na pół. Rozgrzej piekarnik do 250 st. C z opcją grzałki góra-dół.

Flammkuchen - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj śmietankę, boczek, cebulę i pomidorki. Dopraw przyprawą Knorr.

Flammkuchen - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż na arkusz papieru do pieczenia i rozwałkuj bardzo cienko na wymiar blachy (ok. 30x40 cm). Papier z ciastem zsuń na blachę do pieczenia.

Flammkuchen - Krok 4

Krok 5

Na tak przygotowany spód wyłóż farsz i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 min.

Flammkuchen - Krok 5

Krok 6

Po wyjęciu z piekarnika skrop oliwą i udekoruj liśćmi rukoli.

Flammkuchen - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flammkuchen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flammkuchen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flammkuchen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flammkuchen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flammkuchen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flammkuchen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flammkuchen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flammkuchen - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - FlammkuchenFlammkuchen

Kulinarne podróże to coś, co lubimy najbardziej. Wy też? Jeżeli tak, to koniecznie sprawdźcie wyjątkową propozycję, którą możecie przygotować we własnej kuchni. Dzisiaj czas na alzackie ciasto, czyli flammkuchen. Przepis na to danie jest znany na całym świecie i cieszy się ogromną popularnością. Przygotowanie alzackiego placka flammkuchen jest dwuetapowe, ponieważ musicie zająć się nie tylko ciastem, ale również farszem. Niektórzy porównują flammkuchen do pizzy ze względu na dobór składników i sam smak. Trzeba przyznać, że te dwa dania są do siebie podobne, jednak alzackie ciasto jest znacznie cieńsze. Flammkuchen należy przyrządzać w specyficzny sposób – piekarnik powinien być bardzo mocno nagrzany, a czas pieczenia nie powinien być długi (około 20 minut). Wiele osób uwielbia ten specjał ze względu na pyszny farsz do flammkuchen, który potrafi zachwycić smakiem. Przygotujecie go z kilku składników: śmietanki, boczku, cebuli i pomidorków koktajlowych. Ważnym dodatkiem jest również przyprawa Knorr suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Całość tworzy naprawdę pyszne połączenie, które zachwyci każdego! Na jaką okazję przyrządzić flammkuchen? Ta potrawa idealnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Jak już wiecie, wiele osób porównuje ją do pizzy, dlatego zaskoczcie swoich gości i zaserwujcie im coś nowego! Niemiecka pizza flammkuchen, znana też pod nazwą tarte flambee, z pewnością przypadnie im do gustu. Aż sami zazdrościmy Wam tych pyszności! Zdecydowaliście się na przyrządzenie flammkuchen według naszego przepisu? Zostawcie nam komentarz i opowiedzcie o swoich wrażeniach. Udanego gotowania i smacznego!