Flammkuchen – przepis oryginalny na ciasto | Przepisy.pl pixel

Flammkuchen

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
85 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

99 osób wydrukowało

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

125 mililitrów

20 mililitrów

1 szczypta

farsz:

100 gramów

2 łyżki

1 garść

100 gramów

2 sztuki

200 mililitrów

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

By przygotować ciasto na flammkuchen, do misy robota kuchennego przesiej mąkę (możesz użyć przesiewacza do mąki lub zwykłego sita z drobnymi oczkami). Następnie do naczynia dodaj wodę, olej, szczyptę soli i za pomocą haka wyrób ciasto. Gdy masa będzie jednolita, przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na kilka minut.

Flammkuchen - Krok 1

Krok 2

Zanim przygotujesz farsz, rozgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza z opcją grzałki góra-dół. Obraną cebulę przekrój na pół, a następnie połówki pokrój wzdłuż na 4-8 części. Umyte pomidorki koktajlowe przekrój na pół.

Flammkuchen - Krok 2

Krok 3

W misce wymieszaj śmietankę, pokrojony w kostkę boczek, cebulę i pomidorki. Całość dopraw przyprawą Knorr.

Flammkuchen - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż na arkusz papieru do pieczenia i rozwałkuj przy pomocy wałka bardzo cienko na wymiar blachy (ok. 30 × 40 cm). Papier z ciastem zsuń na blachę do pieczenia.

Flammkuchen - Krok 4

Krok 5

Na tak przygotowany spód równomiernie wyłóż farsz, a następnie całość wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 min.

Flammkuchen - Krok 5

Krok 6

Po wyjęciu z piekarnika skrop flammkuchen niewielką ilością oliwy z oliwek i udekoruj liśćmi rukoli.

Flammkuchen - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flammkuchen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flammkuchen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flammkuchen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flammkuchen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flammkuchen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flammkuchen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flammkuchen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flammkuchen - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - FlammkuchenFlammkuchen

Kulinarne podróże to coś, co lubimy najbardziej. Wy też? Jeżeli tak, to koniecznie sprawdźcie wyjątkową propozycję, którą możecie przygotować we własnej kuchni. Dzisiaj czas na alzackie ciasto, czyli flammkuchen. Brzmi dość enigmatycznie, ale przygotowanie tej potrawy wcale nie jest skomplikwoane!

Dla kogo?

Przepis na flammkuchen może wydawać się dość skomplikowany, ale nic bardziej mylnego. Przepyszny alzacki placek przygotują nawet początkujący kucharze. Danie przypadnie do gustu zwłaszcza fanom pizzy, ponieważ sposób wykonania jest całkiem podobny. Flammkuchen to także świetna propozycja, gdy chcemy ugotować „coś z nieczego” lub robimy czystki w lodówce. Przygotowanie nie wymaga wielu składników, a nawet jeśli nie masz pod ręką któregoś z produktów – możesz zastąpić go innym.

Na jaką okazję?

Na jaką okazję przyrządzić flammkuchen? Ta potrawa idealnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Jak już wiecie, wiele osób porównuje ją do pizzy, dlatego zaskoczcie swoich gości i zaserwujcie im coś nowego! Niemiecka pizza flammkuchen, znana też pod nazwą tarte flambee, z pewnością przypadnie im do gustu. Aż sami zazdrościmy Wam tych pyszności! Przepis na flammkuchen możesz wykorzystać również na inne okazje. Placek alzacki sprawdzi się między innymi jako danie obiadowe.

Czy wiesz, że?

Przepis na to danie jest znany na całym świecie i cieszy się ogromną popularnością. Przygotowanie alzackiego placka flammkuchen jest dwuetapowe, ponieważ musicie zająć się nie tylko ciastem, ale również farszem. Niektórzy porównują flammkuchen do pizzy ze względu na dobór składników i sam smak. Trzeba przyznać, że te dwa dania są do siebie podobne, jednak alzackie ciasto jest znacznie cieńsze. Flammkuchen należy przyrządzać w specyficzny sposób – piekarnik powinien być bardzo mocno nagrzany, a czas pieczenia nie powinien być długi (około 20 minut).

Dla urozmaicenia:

Wiele osób uwielbia ten specjał ze względu na pyszny farsz do flammkuchen, który potrafi zachwycić smakiem. Flammkuchen przygotujecie z kilku składników: śmietanki, boczku, cebuli i pomidorków koktajlowych. Ważnym dodatkiem jest również przyprawa Knorr suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Pamiętaj jednak, że możesz eksperymentować i dowolnie urozmaicić przepis, np. dodając ulubione warzywa.Zdecydowaliście się na przyrządzenie flammkuchen po polsku według naszego przepisu? Zostawcie nam komentarz i opowiedzcie o swoich wrażeniach. Udanego gotowania i smacznego!