Suflet lodowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Suflet lodowy

Autor: Iwona Sikora

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 sztuk

4 łyżki

1 szklanka

12 dekagramów

4 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańcze sparzyć.Z dwóch zetrzeć skórkę.Ze wszystkich owoców wycisnąć sok (3/4 szklanki).

Krok 2

Żelatynę zalać niewielka ilością wody,odstawić aby spęczniała.Rozpuścić,podgrzewając.Żółtka utrzeć na puch z 1/2 szklanki cukru,połączyć z żelatyną.Miskę z masą wstawić do zimnej wody.

Krok 3

Czekoladę posiekać,rozpuścić,wymieszać z tężejącą masą żółtkową.Dodać skórkę pomarańczową i likier.Śmietanę ubitą z 3 łyżkami cukru oraz pianę z białek ubitą z resztą cukru.Wszystko delikatnie wymieszać.

Krok 4

Deserowe miseczki owinąć folią aluminiową,aby podwyższyć brzegi o 3 cm.Napełnić pianką.Wstawić do lodówki.Przed podaniem usunąć folię.Deser ozdobić czekoladą,oprószyć kakao.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Suflet lodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Suflet lodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Suflet lodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Suflet lodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Suflet lodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Suflet lodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Suflet lodowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Suflet lodowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej