
Składniki
4 sztuki
1 szklanka
4 łyżki
12 dekagramów
4 sztuki
8 sztuk
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańcze sparzyć.Z dwóch zetrzeć skórkę.Ze wszystkich owoców wycisnąć sok (3/4 szklanki).
Krok 2
Żelatynę zalać niewielka ilością wody,odstawić aby spęczniała.Rozpuścić,podgrzewając.Żółtka utrzeć na puch z 1/2 szklanki cukru,połączyć z żelatyną.Miskę z masą wstawić do zimnej wody.
Krok 3
Czekoladę posiekać,rozpuścić,wymieszać z tężejącą masą żółtkową.Dodać skórkę pomarańczową i likier.Śmietanę ubitą z 3 łyżkami cukru oraz pianę z białek ubitą z resztą cukru.Wszystko delikatnie wymieszać.
Krok 4
Deserowe miseczki owinąć folią aluminiową,aby podwyższyć brzegi o 3 cm.Napełnić pianką.Wstawić do lodówki.Przed podaniem usunąć folię.Deser ozdobić czekoladą,oprószyć kakao.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej