Składniki
4 sztuki
8 sztuk
4 łyżki
1 szklanka
12 dekagramów
4 sztuki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańcze sparzyć.Z dwóch zetrzeć skórkę.Ze wszystkich owoców wycisnąć sok (3/4 szklanki).
Krok 2
Żelatynę zalać niewielka ilością wody,odstawić aby spęczniała.Rozpuścić,podgrzewając.Żółtka utrzeć na puch z 1/2 szklanki cukru,połączyć z żelatyną.Miskę z masą wstawić do zimnej wody.
Krok 3
Czekoladę posiekać,rozpuścić,wymieszać z tężejącą masą żółtkową.Dodać skórkę pomarańczową i likier.Śmietanę ubitą z 3 łyżkami cukru oraz pianę z białek ubitą z resztą cukru.Wszystko delikatnie wymieszać.
Krok 4
Deserowe miseczki owinąć folią aluminiową,aby podwyższyć brzegi o 3 cm.Napełnić pianką.Wstawić do lodówki.Przed podaniem usunąć folię.Deser ozdobić czekoladą,oprószyć kakao.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej