
Składniki
4 sztuki
1 szklanka
4 łyżki
12 dekagramów
4 sztuki
8 sztuk
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańcze sparzyć.Z dwóch zetrzeć skórkę.Ze wszystkich owoców wycisnąć sok (3/4 szklanki).
Krok 2
Żelatynę zalać niewielka ilością wody,odstawić aby spęczniała.Rozpuścić,podgrzewając.Żółtka utrzeć na puch z 1/2 szklanki cukru,połączyć z żelatyną.Miskę z masą wstawić do zimnej wody.
Krok 3
Czekoladę posiekać,rozpuścić,wymieszać z tężejącą masą żółtkową.Dodać skórkę pomarańczową i likier.Śmietanę ubitą z 3 łyżkami cukru oraz pianę z białek ubitą z resztą cukru.Wszystko delikatnie wymieszać.
Krok 4
Deserowe miseczki owinąć folią aluminiową,aby podwyższyć brzegi o 3 cm.Napełnić pianką.Wstawić do lodówki.Przed podaniem usunąć folię.Deser ozdobić czekoladą,oprószyć kakao.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej