Zupa ostro-kwaśna z polędwicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
271 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

468 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz według przepisu na opakowaniu, a następnie pokrój kapelusze na ćwiartki.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój na małe i cienkie paseczki, a jajko roztrzep.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 2

Krok 3

Litr wody zagotuj z dodatkiem kostek Knorr tak, aby powstał esencjonalny bulion.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 3

Krok 4

Do bulionu wrzuć mięso oraz grzyby. Gotuj przez 2 minuty, następnie dodaj wódkę, ocet i sos sojowy. Gotuj kolejne 2 minuty.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 4

Krok 5

Mąkę rozetrzyj z niewielką ilością wody i dodaj do zupy.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 5

Krok 6

Jajko wlej do zupy cienkim strumykiem i mieszaj, aż się zetnie i podzieli na włókna. Zupę ostro-kwaśną podawaj posypaną szczypiorkiem.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zupa ostro-kwaśna z polędwicą była jeszcze smaczniejsza, dopraw ją świeżymi ziołami, takimi jak kolendra czy mięta. Zupa ostro-kwaśna z polędwicą.

4

Opinie o przepisie

  • Karol

    Karol , 18.12.2022

    TAK. Bardzo fajna zupa przypominająca mi smaki Laosu i Wietnamu. By podkreślić jeszcze bardziej jej azjatycki charakter dodaję jeszcze w końcowej fazie kolendrę. Mąkę kukurydzianą zastępuję ryżową ale to już moje osobiste upodobania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kuś

    Krzysztof Kuś , 04.06.2018

    Średnia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • joanna gal

    joanna gal , 17.09.2016

    smakuje super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sprawdzamy przepisy

    Sprawdzamy przepisy , 31.03.2016

    <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z kapusty
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ostro-kwaśna z polędwicąZupa ostro-kwaśna z polędwicą

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą to połączenie pikantnych i kwaśnych smaków z delikatną polędwicą. Jej przygotowanie jest proste, a danie doskonale sprawdzi się na obiad, zwłaszcza w chłodne dni! Zupę można podawać z ryżem lub świeżym pieczywem.

Dla kogo?

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą to idealna propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej oraz osób lubiących pikantne i kwaśne smaki.

Na jaką okazję?

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą sprawdzi się świetnie na obiad, szczególnie w chłodne dni. Doskonale nadaje się na główny posiłek lub jako rozgrzewający start do przyjęcia. Jej przygotowanie jest proste, więc świetnie sprawdzi się także na szybki obiad po pracy!

Czy wiesz, że?

Przepis na zupę ostro-kwaśną pochodzi z kuchni azjatyckiej, gdzie kluczową rolę odgrywa balans między kwasowością a ostrością. Można regulować stopień pikantności według własnych upodobań.

Dla urozmaicenia:

Aby wzbogacić smak zupy, można dodać do niej świeżego imbiru lub limonki. Można także użyć warzyw, takich jak papryka czy grzyby, dla intensywniejszego smaku. Jeżeli chcesz poznać więcej dań na bazie bulionu, sprawdź nasze przepisy na spaghetti alla carbonara oraz tagliatelle z kurkami i kurczakiem. Smacznego!