
Składniki
120 gramów
2 sztuki
4 sztuki
1 sztuka
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
1 litr
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz według przepisu na opakowaniu, a następnie pokrój kapelusze na ćwiartki.

Krok 2
Mięso pokrój na małe i cienkie paseczki, a jajko roztrzep.

Krok 3
Litr wody zagotuj z dodatkiem kostek Knorr tak, aby powstał esencjonalny bulion.

Krok 4
Do bulionu wrzuć mięso oraz grzyby. Gotuj przez 2 minuty, następnie dodaj wódkę, ocet i sos sojowy. Gotuj kolejne 2 minuty.

Krok 5
Mąkę rozetrzyj z niewielką ilością wody i dodaj do zupy.

Krok 6
Jajko wlej do zupy cienkim strumykiem i mieszaj, aż się zetnie i podzieli na włókna. Zupę ostro-kwaśną podawaj posypaną szczypiorkiem.


Dobra rada:
Aby zupa ostro-kwaśna z polędwicą była jeszcze smaczniejsza, dopraw ją świeżymi ziołami, takimi jak kolendra czy mięta. Zupa ostro-kwaśna z polędwicą.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa ostro-kwaśna z polędwicą
Zupa ostro-kwaśna z polędwicą to połączenie pikantnych i kwaśnych smaków z delikatną polędwicą. Jej przygotowanie jest proste, a danie doskonale sprawdzi się na obiad, zwłaszcza w chłodne dni! Zupę można podawać z ryżem lub świeżym pieczywem.
Dla kogo?
Zupa ostro-kwaśna z polędwicą to idealna propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej oraz osób lubiących pikantne i kwaśne smaki.
Na jaką okazję?
Zupa ostro-kwaśna z polędwicą sprawdzi się świetnie na obiad, szczególnie w chłodne dni. Doskonale nadaje się na główny posiłek lub jako rozgrzewający start do przyjęcia. Jej przygotowanie jest proste, więc świetnie sprawdzi się także na szybki obiad po pracy!
Czy wiesz, że?
Przepis na zupę ostro-kwaśną pochodzi z kuchni azjatyckiej, gdzie kluczową rolę odgrywa balans między kwasowością a ostrością. Można regulować stopień pikantności według własnych upodobań.
Dla urozmaicenia:
Aby wzbogacić smak zupy, można dodać do niej świeżego imbiru lub limonki. Można także użyć warzyw, takich jak papryka czy grzyby, dla intensywniejszego smaku. Jeżeli chcesz poznać więcej dań na bazie bulionu, sprawdź nasze przepisy na spaghetti alla carbonara oraz tagliatelle z kurkami i kurczakiem. Smacznego!



































