Zupa ostro-kwaśna z polędwicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

233 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

171 osób wydrukowało

Pobierz pdf

379 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

4 sztuki

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz według przepisu na opakowaniu, a następnie pokrój kapelusze na ćwiartki.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój na małe i cienkie paseczki, a jajko roztrzep.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 2

Krok 3

Litr wody zagotuj z dodatkiem kostek Knorr tak, aby powstał esencjonalny bulion.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 3

Krok 4

Do bulionu wrzuć mięso oraz grzyby. Gotuj przez 2 minuty i dodaj wódkę, ocet i sos sojowy. Gotuj kolejne 2 minuty.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 4

Krok 5

Mąkę rozetrzyj z niewielką ilością wody i dodaj do zupy.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 5

Krok 6

Jajko wlej do zupy cienkim strumykiem i mieszaj, aż się zetnie i podzieli na włókna. Zupę podawaj posypaną szczypiorkiem.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Krzysztof Kuś

    Krzysztof Kuś

    Średnia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • joanna gal

    joanna gal

    smakuje super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sprawdzamy przepisy

    Sprawdzamy przepisy

    <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej