Zupa ostro-kwaśna z polędwicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

269 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

203 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

457 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz według przepisu na opakowaniu, a następnie pokrój kapelusze na ćwiartki.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój na małe i cienkie paseczki, a jajko roztrzep.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 2

Krok 3

Litr wody zagotuj z dodatkiem kostek Knorr tak, aby powstał esencjonalny bulion.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 3

Krok 4

Do bulionu wrzuć mięso oraz grzyby. Gotuj przez 2 minuty i dodaj wódkę, ocet i sos sojowy. Gotuj kolejne 2 minuty.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 4

Krok 5

Mąkę rozetrzyj z niewielką ilością wody i dodaj do zupy.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 5

Krok 6

Jajko wlej do zupy cienkim strumykiem i mieszaj, aż się zetnie i podzieli na włókna. Zupę podawaj posypaną szczypiorkiem.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Karol

    Karol , 18.12.2022

    TAK. Bardzo fajna zupa przypominająca mi smaki Laosu i Wietnamu. By podkreślić jeszcze bardziej jej azjatycki charakter dodaję jeszcze w końcowej fazie kolendrę. Mąkę kukurydzianą zastępuję ryżową ale to już moje osobiste upodobania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kuś

    Krzysztof Kuś , 04.06.2018

    Średnia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • joanna gal

    joanna gal , 17.09.2016

    smakuje super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sprawdzamy przepisy

    Sprawdzamy przepisy , 31.03.2016

    <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ostro-kwaśna z polędwicąZupa ostro-kwaśna z polędwicą

Grzyby namocz według przepisu na opakowaniu, a następnie pokrój kapelusze na ćwiartki.