Zupa ostro-kwaśna z polędwicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
272 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

211 osób wydrukowało

Pobierz pdf

471 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

2 sztuki

4 sztuki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz według przepisu na opakowaniu, a następnie pokrój kapelusze na ćwiartki.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 1

Krok 2

Mięso pokrój na małe i cienkie paseczki, a jajko roztrzep.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 2

Krok 3

Litr wody zagotuj z dodatkiem kostek Knorr tak, aby powstał esencjonalny bulion.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 3

Krok 4

Do bulionu wrzuć mięso oraz grzyby. Gotuj przez 2 minuty, następnie dodaj wódkę, ocet i sos sojowy. Gotuj kolejne 2 minuty.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 4

Krok 5

Mąkę rozetrzyj z niewielką ilością wody i dodaj do zupy.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 5

Krok 6

Jajko wlej do zupy cienkim strumykiem i mieszaj, aż się zetnie i podzieli na włókna. Zupę ostro-kwaśną podawaj posypaną szczypiorkiem.

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby zupa ostro-kwaśna z polędwicą była jeszcze smaczniejsza, dopraw ją świeżymi ziołami, takimi jak kolendra czy mięta. Zupa ostro-kwaśna z polędwicą.

4

Opinie o przepisie

  • Karol

    Karol , 18.12.2022

    TAK. Bardzo fajna zupa przypominająca mi smaki Laosu i Wietnamu. By podkreślić jeszcze bardziej jej azjatycki charakter dodaję jeszcze w końcowej fazie kolendrę. Mąkę kukurydzianą zastępuję ryżową ale to już moje osobiste upodobania.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Kuś

    Krzysztof Kuś , 04.06.2018

    Średnia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • joanna gal

    joanna gal , 17.09.2016

    smakuje super polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sprawdzamy przepisy

    Sprawdzamy przepisy , 31.03.2016

    <3

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ostro-kwaśna z polędwicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa toskańska
czas przygotowania
48 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ostro-kwaśna z polędwicąZupa ostro-kwaśna z polędwicą

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą to połączenie pikantnych i kwaśnych smaków z delikatną polędwicą. Jej przygotowanie jest proste, a danie doskonale sprawdzi się na obiad, zwłaszcza w chłodne dni! Zupę można podawać z ryżem lub świeżym pieczywem.

Dla kogo?

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą to idealna propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej oraz osób lubiących pikantne i kwaśne smaki.

Na jaką okazję?

Zupa ostro-kwaśna z polędwicą sprawdzi się świetnie na obiad, szczególnie w chłodne dni. Doskonale nadaje się na główny posiłek lub jako rozgrzewający start do przyjęcia. Jej przygotowanie jest proste, więc świetnie sprawdzi się także na szybki obiad po pracy!

Czy wiesz, że?

Przepis na zupę ostro-kwaśną pochodzi z kuchni azjatyckiej, gdzie kluczową rolę odgrywa balans między kwasowością a ostrością. Można regulować stopień pikantności według własnych upodobań.

Dla urozmaicenia:

Aby wzbogacić smak zupy, można dodać do niej świeżego imbiru lub limonki. Można także użyć warzyw, takich jak papryka czy grzyby, dla intensywniejszego smaku. Jeżeli chcesz poznać więcej dań na bazie bulionu, sprawdź nasze przepisy na spaghetti alla carbonara oraz tagliatelle z kurkami i kurczakiem. Smacznego!