Zupa a'la lasagne - z mięsem mielonym: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa a’la lasagne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
280 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 plastrów

200 gramów

250 gramów

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pory umyj i pokrój w plastry. Czosnek posiekaj. Podsmaż wszystko na oliwie.

Krok 2

Dodaj mieloną ciecierzycę (jeśli nie możesz dostać mielonej kup zwykłą ciecierzycę z puszki, odcedź i zmiel samodzielnie). Smaż przez kilka minut.

Krok 3

Dodaj koncentrat pomidory, pomidory z puszki i 800 ml wody. Następnie dodaj kostkę Knorr i gotuj całość ok 15 minut.

Krok 4

Pomidorki przekrój na pół i dodaj do sosu.

Krok 5

W między czasie ugotuj makaron zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta. Następnie dodaj makaron do sosu, zagotuj i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz podawać z łyżką kwaśnej śmietany

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 08.07.2024

    Świetna propozycja w formie zupy. Nie wpadłabym na taką wersję lasagne. Do tego wegetariańska.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa a’la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa a’la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa a’la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa a’la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa a’la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa a’la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa a’la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa a’la lasagne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa a’la lasagneZupa a’la lasagne

Najsłynniejszą włoską zapiekankę znają chyba wszyscy. Charakterystyczne płaty makaronu, pomidory, mięso mielone i sos beszamelowy to klasyczny sposób na lasagne. Przepis jest na tyle wdzięczny, że doczekał się licznych modyfikacji. Wiedzieliście, że danie równie dobrze smakuje podane jako zupa z dodatkiem mielonej ciecierzycy? Kuchenne niespodzianki to nasza specjalność – tym razem czas na zupę à la lasagne!

Dla kogo?

Apetyczne twisty, efektowne zamieszanie – kucharze, którzy nie lubią nudy na talerzach, pokochają przepis na zupę à la lasagne. Przyszła pora na dużą szczyptę kulinarnego szaleństwa.

Na jaką okazję?

Gorące dania zawsze są mile widziane w czasie długich przyjęć. Zupa à la lasagne zaskoczy gości i będzie przyjemnym urozmaiceniem zimnej płyty.

Czy wiesz, że?

Orzechowy posmak ciecierzycy fenomenalnie wzbogaci oryginalną kompozycję. Tym razem podacie ją w formie mielonej, której konsystencja do złudzenia przypomina mięso. Jeśli zostanie nadprogramowa porcja, z ciecierzycy będziecie mogli przygotować hummus.

Dla urozmaicenia:

Po nałożeniu na talerze zupę udekorujcie listkami świeżej bazylii.