
Składniki
6 plastrów
200 gramów
250 gramów
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pory umyj i pokrój w plastry. Czosnek posiekaj. Podsmaż wszystko na oliwie.
Krok 2
Dodaj mieloną ciecierzycę (jeśli nie możesz dostać mielonej kup zwykłą ciecierzycę z puszki, odcedź i zmiel samodzielnie). Smaż przez kilka minut.
Krok 3
Dodaj koncentrat pomidory, pomidory z puszki i 800 ml wody. Następnie dodaj kostkę Knorr i gotuj całość ok 15 minut.
Krok 4
Pomidorki przekrój na pół i dodaj do sosu.
Krok 5
W między czasie ugotuj makaron zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta. Następnie dodaj makaron do sosu, zagotuj i podawaj.

Dobra rada:
Możesz podawać z łyżką kwaśnej śmietany
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa a’la lasagne
Najsłynniejszą włoską zapiekankę znają chyba wszyscy. Charakterystyczne płaty makaronu, pomidory, mięso mielone i sos beszamelowy to klasyczny sposób na lasagne. Przepis jest na tyle wdzięczny, że doczekał się licznych modyfikacji. Wiedzieliście, że danie równie dobrze smakuje podane jako zupa z dodatkiem mielonej ciecierzycy? Kuchenne niespodzianki to nasza specjalność – tym razem czas na zupę à la lasagne!
Dla kogo?
Apetyczne twisty, efektowne zamieszanie – kucharze, którzy nie lubią nudy na talerzach, pokochają przepis na zupę à la lasagne. Przyszła pora na dużą szczyptę kulinarnego szaleństwa.
Na jaką okazję?
Gorące dania zawsze są mile widziane w czasie długich przyjęć. Zupa à la lasagne zaskoczy gości i będzie przyjemnym urozmaiceniem zimnej płyty.
Czy wiesz, że?
Orzechowy posmak ciecierzycy fenomenalnie wzbogaci oryginalną kompozycję. Tym razem podacie ją w formie mielonej, której konsystencja do złudzenia przypomina mięso. Jeśli zostanie nadprogramowa porcja, z ciecierzycy będziecie mogli przygotować hummus.
Dla urozmaicenia:
Po nałożeniu na talerze zupę udekorujcie listkami świeżej bazylii.