Zupa a'la lasagne - z mięsem mielonym: przepis | Przepisy.pl pixel

Zupa a’la lasagne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
279 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 plastrów

200 gramów

250 gramów

400 gramów

1 sztuka

2 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pory umyj i pokrój w plastry. Czosnek posiekaj. Podsmaż wszystko na oliwie.

Krok 2

Dodaj mieloną ciecierzycę (jeśli nie możesz dostać mielonej kup zwykłą ciecierzycę z puszki, odcedź i zmiel samodzielnie). Smaż przez kilka minut.

Krok 3

Dodaj koncentrat pomidory, pomidory z puszki i 800 ml wody. Następnie dodaj kostkę Knorr i gotuj całość ok 15 minut.

Krok 4

Pomidorki przekrój na pół i dodaj do sosu.

Krok 5

W między czasie ugotuj makaron zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta. Następnie dodaj makaron do sosu, zagotuj i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz podawać z łyżką kwaśnej śmietany

1

Opinie o przepisie

  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 08.07.2024

    Świetna propozycja w formie zupy. Nie wpadłabym na taką wersję lasagne. Do tego wegetariańska.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa a’la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa a’la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa a’la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa a’la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa a’la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa a’la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa a’la lasagne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa a’la lasagne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa a’la lasagneZupa a’la lasagne

Najsłynniejszą włoską zapiekankę znają chyba wszyscy. Charakterystyczne płaty makaronu, pomidory, mięso mielone i sos beszamelowy to klasyczny sposób na lasagne. Przepis jest na tyle wdzięczny, że doczekał się licznych modyfikacji. Wiedzieliście, że danie równie dobrze smakuje podane jako zupa z dodatkiem mielonej ciecierzycy? Kuchenne niespodzianki to nasza specjalność – tym razem czas na zupę à la lasagne!

Dla kogo?

Apetyczne twisty, efektowne zamieszanie – kucharze, którzy nie lubią nudy na talerzach, pokochają przepis na zupę à la lasagne. Przyszła pora na dużą szczyptę kulinarnego szaleństwa.

Na jaką okazję?

Gorące dania zawsze są mile widziane w czasie długich przyjęć. Zupa à la lasagne zaskoczy gości i będzie przyjemnym urozmaiceniem zimnej płyty.

Czy wiesz, że?

Orzechowy posmak ciecierzycy fenomenalnie wzbogaci oryginalną kompozycję. Tym razem podacie ją w formie mielonej, której konsystencja do złudzenia przypomina mięso. Jeśli zostanie nadprogramowa porcja, z ciecierzycy będziecie mogli przygotować hummus.

Dla urozmaicenia:

Po nałożeniu na talerze zupę udekorujcie listkami świeżej bazylii.