
Składniki
6 plastrów
200 gramów
250 gramów
400 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pory umyj i pokrój w plastry. Czosnek posiekaj. Podsmaż wszystko na oliwie.
Krok 2
Dodaj mieloną ciecierzycę (jeśli nie możesz dostać mielonej kup zwykłą ciecierzycę z puszki, odcedź i zmiel samodzielnie). Smaż przez kilka minut.
Krok 3
Dodaj koncentrat pomidory, pomidory z puszki i 800 ml wody. Następnie dodaj kostkę Knorr i gotuj całość ok 15 minut.
Krok 4
Pomidorki przekrój na pół i dodaj do sosu.
Krok 5
W między czasie ugotuj makaron zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta. Następnie dodaj makaron do sosu, zagotuj i podawaj.

Dobra rada:
Możesz podawać z łyżką kwaśnej śmietany
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa a’la lasagne
Najsłynniejszą włoską zapiekankę znają chyba wszyscy. Charakterystyczne płaty makaronu, pomidory, mięso mielone i sos beszamelowy to klasyczny sposób na lasagne. Przepis jest na tyle wdzięczny, że doczekał się licznych modyfikacji. Wiedzieliście, że danie równie dobrze smakuje podane jako zupa z dodatkiem mielonej ciecierzycy? Kuchenne niespodzianki to nasza specjalność – tym razem czas na zupę à la lasagne!
Dla kogo?
Apetyczne twisty, efektowne zamieszanie – kucharze, którzy nie lubią nudy na talerzach, pokochają przepis na zupę à la lasagne. Przyszła pora na dużą szczyptę kulinarnego szaleństwa.
Na jaką okazję?
Gorące dania zawsze są mile widziane w czasie długich przyjęć. Zupa à la lasagne zaskoczy gości i będzie przyjemnym urozmaiceniem zimnej płyty.
Czy wiesz, że?
Orzechowy posmak ciecierzycy fenomenalnie wzbogaci oryginalną kompozycję. Tym razem podacie ją w formie mielonej, której konsystencja do złudzenia przypomina mięso. Jeśli zostanie nadprogramowa porcja, z ciecierzycy będziecie mogli przygotować hummus.
Dla urozmaicenia:
Po nałożeniu na talerze zupę udekorujcie listkami świeżej bazylii.