Składniki
1 sztuka
150 gramów
2 sztuki
100 gramów
2 łyżki
150 gramów
750 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę posiekaj. Pora pokrój w plasterki, marchewkę i pietruszkę pokrój w drobną kostkę. Kapustę pokrój w paseczki.
Krok 2
W dużym garnku rozgrzej olej i smaż wszystkie warzywa ok 5 minut.
Krok 3
Dodaj Kurkumę Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Wlej 1,5l ciepłej wody, dodaj kostki Knorr, przykryj garnek i gotuj ok 30 minut aż zupa będzie gotowa.
Dobra rada:
Dodaj do zupy pęczek posiekanej natki pietruszki. Zupę możesz również doprawić szczyptą chili.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa z kapusty
Klasyczna zupa kapuściana gości w naszych domach już od dawna. Jeśli jednak do tej pory nie miałeś okazji przyrządzić jej samodzielnie, to warto, abyś miał pod ręką ten nieskomplikowany przepis na smacznie danie! Z jego pomocą zrobienie kapuścianej potrawy będzie nie tylko błyskawiczne, ale i przyjemne.
Dla kogo?
Potrawa z kapusty będzie idealną opcją dla osób lubiących dania tradycyjne, stworzone ze składników łatwo dostępnych i nieskomplikowanych. Przepis przypadnie do gustu także wielbicielom wszelkiego rodzaju zup!
Na jaką okazję?
Warzywna zupa to świetna propozycja na chłodniejsze dni.
Czy wiesz, że?
W ciągu ubiegłego wieku z terenów Stanów Zjednoczonych zniknęło aż 80 odmian kapusty, groszku i pomidora. Oznacza to, że tak ograniczona liczba gatunków jest bardziej podatna na działanie szkodników oraz niepożądanych zmian klimatycznych.
Dla urozmaicenia:
Dopraw zupę przyprawami lubianymi przez Ciebie i Twoich domowników. Możesz dodać do niej zarówno klasyczne zioła, takie jak majeranek czy bazylia, ale też ostrzejsze dodatki, na przykład chili.