
Składniki
6 szklanek
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
6 łyżek
0.75 szklanki
1 szklanka
0.5 szklanki
1 opakowanie
null
null
600 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksuj i usmaż naleśniki.
Krok 2
Każdy naleśnik posyp cukrem i zwiń w rulonik. Ruloniki pokrój na plasterki ok. 1 cm i ułóż je w głębokim talerzu.
Krok 3
Umyte jagody zalej wodą, dodaj cukier, cukier waniliowy i gotuj na małym ogniu kilka minut.
Krok 4
Sok z jagód przelej przez sito do osobnego garnka, a rozgotowane jagody przetrzyj przez sito i wymieszaj z sokiem.
Krok 5
Zupę jagodową dosłodź do smaku, rozlej do talerzy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej