Murzynek - przepis na murzynka - proste ciasto | Przepisy.pl pixel

Murzynek

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

462

2711 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

6064 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11432 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

160 gramów

30 gramów

100 mililitrów

320 gramów

1 łyżeczka

5 sztuk

1 łyżeczka

1 szczypta

polewa:

80 gramów

40 gramów

100 gramów

8 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Włączyć piekarnik góra/dół 180 C. Keksówkę posmarować wewnątrz masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. W garnku umieścić masło i podgrzewać do rozpuszczenia. Dodać cukier, kakao i wodę. Podgrzewać i mieszać do połączenia, nie zagotować! Zdjąć z palnika, przestudzić.

Murzynek - Krok 1

Krok 2

Oddzielić białka od żółtek. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Murzynek - Krok 2

Krok 3

Ubić białka na sztywno. Przestudzoną masę kakaową wymieszać z żółtkami, dodać mąkę z proszkiem, a na końcu wmieszać ubite białka. Przelać masę do keksówki. Piec 40 minut.

Murzynek - Krok 3

Krok 4

Zrobić polewę. W garnku umieścić masło. Podgrzewać aż masło się rozpuści. Zdjąć garnek z palnika. Wsypać kakao, cukier puder i mleko. Dokładnie wymieszać. Wylać polewę na wystudzone ciasto.

Murzynek - Krok 4
16

Opinie o przepisie

  • Weronika  Siwiec

    Weronika Siwiec , 31.12.2021

    TAK Część masła zamieniam na masło orzechowe, ciasto zyskuje ciekawe nuty smakowe. Dodaję też nieduży słoiczek konfitury do masy przed pieczeniem, dzięki temu ciasto jest niezwykle wilgotne i długo jest miękkie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK Proponuję dodać do ciasta 2/3 szklanki letniego mleka. Jest wtedy bardziej mokre i delikatne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna

    Anna , 31.12.2021

    TAK* Dodaję 2 łyżki powideł śliwkowych.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dominika Gucwa

    Dominika Gucwa , 30.12.2021

    TAK. Ja do ciasta oprócz kakao dodaję krem czekoladowy 2-3 łyżki. Murzynek przez to staje się bardziej mokry i jest troszeczkę inny w smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja

    Maja , 23.12.2021

    TAK. Z racji tego że jestem na diecie to użyje masła bez laktozy, mąkę owsianą, Stewie zamiast cukru i pasty waniliowej - pozostale składniki z listy bym zostawiła. A polewę to bym zrobiła : dodała czekoladę gorzką 70% i trochę oleju kokosowego i rozpuściła.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Karasiewicz

    Marta Karasiewicz , 15.12.2021

    TAK* Ja modyfikuję ten przepis dodając mleko zamiast wody. Jednak drugą i ważniejszą rzeczą którą dodaje do murzynka jest... Posiekana mleczna czekolada! Kroję ja w kostkę mniej więcej 0,5x0,5 cm, dzięki czemu delikatnie się rozpuszcza i dodatkowo nawilża ciasto, ale jednak nadal są wyczuwalne kawałki czekolady. PYCHA!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina

    Ewelina , 15.12.2021

    Tak, ja zamiast wody daje mleko. Ciasto zawsze wychodzi i dzieci się nim zawsze zachwycają.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda

    Magda , 12.12.2021

    TAK* Uwielbiam ciemne ciasta. Ten przepis modyfikuję, dodając do niego pokrojone orzechy włoskie. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mira Mirowska

    Mira Mirowska , 23.01.2021

    Ciasto wyszło bardzo ładnie. Robiłam zgodnie z przepisem, dodam że wszystkie składniki były w temp. pokojowej.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Leśniak

    Julia Leśniak , 15.12.2020

    Nie polecam, ciasto robione według tego przepisu nie wyszło ;(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja

    Maja , 05.12.2020

    ja jeszcze nie próbowałam ale myślę że jest bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin “Mynx” P

    Marcin “Mynx” P , 20.11.2020

    Wyszedł idealnie, do tego jeszcze polewa czekoladowa i posypką i wygląda jak z cukierni. Przepis idealny na coś słodkiego do kawy przy niespodziewanych gościach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Marciniak

    Julia Marciniak , 07.10.2020

    Ciasto przepyszne, bardzo łatwe w przygotowaniu, polecam i smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janina Kozlowska

    Janina Kozlowska , 06.06.2020

    wspaniałe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Wysocka

    Sandra Wysocka , 25.05.2020

    Dlaczego przepis został zmieniony? Proszę o poprzednią wersję, gdyż nie miałam jej nigdzie spisanej

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MurzynekMurzynek

Na wystawach licznych cukierni i kawiarnianych ladach wzrok przyciągają różnorodne wersje brownies. Modne i rozchwytywane! Tymczasem warto przypomnieć sobie o przepisie na swojski murzynek. Ciasto intensywnie kakaowe i puszyste – dla wielu osób będzie nostalgicznym powrotem do czasów dzieciństwa i babcinych wypieków. Zastanów się, kiedy ostatni raz miałeś okazję spróbować murzynka? Dawno temu? W takim razie nie potrzebujesz lepszego pretekstu do przetestowania naszego przepisu na murzynka.

Dla kogo?

Udany deser nie musi składać się z pięciu różnych kremów, nie musi być też ozdobiony profesjonalnymi cukierniczymi materiałami. Ciasto murzynek jest tego najlepszym i najsmaczniejszym przykładem. Przekonasz się na własnej skórze, że sekret na domowego murzynka tkwi w prostocie.

Na jaką okazję?

Obiad w rodzinnym gronie powinien być zwieńczony smacznym deserem. Co powiesz na murzynka? Ciasto nadaje się do tej roli perfekcyjnie. Podawaj go na imprezach – nawet jedzenie na stojąco nikomu nie przysporzy kłopotów i plam na koszuli. Śmiało możesz uznać murzynka za przepis na dobrą zabawę!

Czy wiesz, że?

Kakao, które jest podstawą ciasta murzynek, pochodzi z terenów Ameryki Południowej, lecz współcześnie większość upraw zlokalizowana jest w Afryce. Na szczęście wszystkie składniki wymienione w przepisie na murzynka bez trudu znajdziesz w nawet niewielkim sklepie spożywczym.

Dla urozmaicenia:

Ciasto murzynek serwuj w towarzystwie herbaty z owocową konfiturą lub domową lemoniadą. Wybierz w zależności od aury i temperatury za oknem. Wypróbuj nasz przepis na murzynka – ciasto można z apetytem zajadać przez cały rok!