Murzynek

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

422

2205 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5710 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10400 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1.5 szklanki

4 sztuki

4 łyżki

340 gramów

10 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, mleko, kakao i cukier włóż do rondelka, gotuj aż cukier się rozpuści i masa stanie się gładka i lśniąca. Z powstałej masy odlej 2/3 szklanki, a resztę wlej do miski.

Murzynek - Krok 1

Krok 2

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy kakaowej. Wymieszaj mieszadłami miksera.

Murzynek - Krok 2

Krok 3

Żółtka oddziel od białek. Dodawaj do ciasta po jednym żółtku ciągle mieszając.

Murzynek - Krok 3

Krok 4

Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Przełóż do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką.

Murzynek - Krok 4

Krok 5

Ciasto przełóż do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok.10 x 30 cm. Piecz 50 minut w 180 st.C

Murzynek - Krok 5

Krok 6

Upieczone ciasto wyjmij z formy. Gdy lekko przestygnie posmaruj pozostałą masą kakaową i odstaw do zastygnięcia.

Murzynek - Krok 6
27

Opinie o przepisie

  • Panna Anna

    Panna Anna

    Gotując masę kakaową dodałam jeszcze czubatą łyżkę miodu. Ciasto wyszło super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Hofman

    Paulina Hofman

    Proste w przygotowaniu i szybko się kończy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Pacholczyk

    Kasia Pacholczyk

    Do murzynka to zawsze daje olejek migdalowy:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Liwia Garcarczyk

    Liwia Garcarczyk

    Bardziej babka wyszła

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzelika Skiba

    Andrzelika Skiba

    Przepyszny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Cbv

    Katarzyna Cbv

    Tez upiekłam ,smakował bardzo dobrze .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Wart

    Anna Wart

    Postępowałem zgodnie z instrukcjami - wyszedł zakalec. Na przyszłość radzę podawać miary w szklankach/łyżeczkach a nie raz w szklankach a raz w gramach, nie dotyczy masła.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Renata Śliwa

    Renata Śliwa

    ciasto naprawdę pyszne. dałam 2,5 szkl. mąki i piekłam w tortownicy. najlepszy z murzynków jakie piekłam i jadłam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Madziula Madziula

    Madziula Madziula

    Ciasto pyszne.Tez twierdzę,że w zupełności wystarczy wsypać 2 szklanki mąki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jarosław Karolczyk

    Jarosław Karolczyk

    wystarczy dwie szklanki maki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja Pastuszka

    Patrycja Pastuszka

    zgadzam się z tą ilością mąki, w przepisie jest podane za dużo ;/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Robcio White

    Robcio White

    super jem juz

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tysia  Frymer

    Tysia Frymer

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Hankus

    Monika Hankus

    Pyszności :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Gryko

    Klaudia Gryko

    Pyszne ciasto. Piekłem 45 min na termoobiegu. Polecam to ciasto :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kolanczyk

    Agnieszka Kolanczyk

    Ile czasu piec Murzynka bez termobiegu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Kolanczyk

    Agnieszka Kolanczyk

    Ile czasu piecze się go bez termobiegu??

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Oliwia Dąbkowska

    Oliwia Dąbkowska

    Uwielbiam to ciasto piękne już 3raz i za każdym razem jest przepyszne ☺☺☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra Niczyporuk

    Sandra Niczyporuk

    Podana jest zła ilośc maki w przepisie. Wyszedł glut zamiast masy...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mirowska

    Magdalena Mirowska

    może być inna margaryna/masło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magdalena Mirowska

    Magdalena Mirowska

    ja upiekłam dzisiaj moje składniki to 1 szklanka cukru kostka Kasi 0, 5 szklanki wody 4-6 łyżek kakako zagotować odlać pół szklanki resztę ostudzić. do ostudzonej masy dodać 2 szklanki mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 4 jajka. wszystko razem wymieszałam (bez oddzielania białek od żółtek) piekłam 25 min w termoobiegu temp 180 st. polałam odłożoną masą. wyszło git.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Pajor

    Julia Pajor

    A czy zamiast margaryny Kasi może być Palma?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Bartek cieszymy się, że wypróbowałeś nasz przepis. W naszym serwisie mamy bardzo różnorodne przepisy. Mamy coś dla początkujących, jak i dla bardziej zaawansowanych. Mamy nadzieję, że nie zakończysz swojej przygody z pieczeniem na Murzynku i upieczesz z nami niejedno ciasto ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bartek pieńczykowski

    bartek pieńczykowski

    pycha udało mi się to zrobić a mam 13 lat

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Do przepisu wkradł się błąd: zabrakło ilość mleka oraz proszku do pieczenia. Przepis już poprawiony i dajemy gwarancję, że teraz powinno się wszystko udać ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Luiza LJ

    Luiza LJ

    Przepis srepis. A ile mleka? A gdzie w składnikach jest proszek do pieczenia? Tak pięknie wygląda strona a takie niedoróbki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Simo Grajka (Simsgrajka)

    Simo Grajka (Simsgrajka)

    Przepis mi się nie udał. Moim zdaniem 0/5

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MurzynekMurzynek

Murzynek to ciasto czekoladowe, które nie może się nie udać. Jest dziecinnie proste w przygotowaniu i wymaga niewielu składników. Nie wybrudzi także zbyt wielu naczyń, gdyż zarówno samo ciasto, jak i polewę, którą później potraktujesz murzynka, przygotowuje się jednocześnie. W rondelku na małym ogniu trzeba połączyć tłuszcz, cukier, kakao i mleko, aż masa stanie się jedwabiście gładka. Niecierpliwi już w tym momencie zaczynają podjadać – nic dziwnego, bo masa ma bardzo intensywny kakaowy smak. Kolejnym etapem jest podzielenie przygotowanej czekoladowej masy na dwie części – koło 2/3 odkłada się na ciasto, resztę na polewę. Do ciasta należy dodać mąkę i jajka, a porcja odłożona wcześniej na polewę musi jedynie przestygnąć i czekać cierpliwie na swoją kolej. Murzynek sam w sobie jest przepyszny, ale można urozmaicić jego smak dodając posiekane orzechy, obtoczone w mące wiśnie lub inne bakalie. Niektórzy dzielą murzynka na dwa-trzy placki, które następnie przekładają dżemem o intensywnym kwaskowatym smaku – wiśniowy sprawdza się idealnie. Jeszcze nie do końca ostygnięte ciasto i szklanka chłodnego mleka to połączenie, któremu nie można się oprzeć!