Murzynek

- Krok 1Kasię, mleko, kakao i cukier włóż do rondelka, gotuj aż cukier się rozpuści i masa stanie się gładka i lśniąca. Z powstałej masy odlej 2/3 szklanki, a resztę wlej do miski.
- Krok 2Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy kakaowej. Wymieszaj mieszadłami miksera.
- Krok 3Żółtka oddziel od białek. Dodawaj do ciasta po jednym żółtku ciągle mieszając.
- Krok 4Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Przełóż do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką.
- Krok 5Ciasto przełóż do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok.10 x 30 cm. Piecz 50 minut w 180 st.C
- Krok 6Upieczone ciasto wyjmij z formy. Gdy lekko przestygnie posmaruj pozostałą masą kakaową i odstaw do zastygnięcia.

Murzynek to ciasto czekoladowe, które nie może się nie udać. Jest dziecinnie proste w przygotowaniu i wymaga niewielu składników. Nie wybrudzi także zbyt wielu naczyń, gdyż zarówno samo ciasto, jak i polewę, którą później potraktujesz murzynka, przygotowuje się jednocześnie. W rondelku na małym ogniu trzeba połączyć tłuszcz, cukier, kakao i mleko, aż masa stanie się jedwabiście gładka. Niecierpliwi już w tym momencie zaczynają podjadać – nic dziwnego, bo masa ma bardzo intensywny kakaowy smak. Kolejnym etapem jest podzielenie przygotowanej czekoladowej masy na dwie części – koło 2/3 odkłada się na ciasto, resztę na polewę. Do ciasta należy dodać mąkę i jajka, a porcja odłożona wcześniej na polewę musi jedynie przestygnąć i czekać cierpliwie na swoją kolej. Murzynek sam w sobie jest przepyszny, ale można urozmaicić jego smak dodając posiekane orzechy, obtoczone w mące wiśnie lub inne bakalie. Niektórzy dzielą murzynka na dwa-trzy placki, które następnie przekładają dżemem o intensywnym kwaskowatym smaku – wiśniowy sprawdza się idealnie. Jeszcze nie do końca ostygnięte ciasto i szklanka chłodnego mleka to połączenie, któremu nie można się oprz