• Logowanie
  • Rejestracja
  • Pobierz e-book
  • Książka kulinarna
przepisy.pl
Przepisy.pl
  • Przepisy
    • Przepisy influencerów
    • Dania i przekąski
      Dania główneDomowe przetworyDania mączneJednogarnkoweKanapkiKrokietyMakaronyNaleśnikiPizzePrzystawkiSałatki
      SosyStreet foodSurówkiZapiekankiZupy
    • Ciasta
      Babka piaskowaBezy BiszkoptyCiasta bez pieczeniaCiasta bezglutenoweCiasta czekoladoweCiasta drożdżoweCiasta francuskieCiasta parzoneCiasta ucieraneCiasta z galaretką
      Ciasta z krememCiasta z lodamiCiasta z makiemCiasta z owocamiCiasta z warzywamiCiasteczkaDla dzieciGofryKruche ciastaMuffinki i babeczkiPierniczki
      PiernikiPączki, oponki, donatySernikiTortyMoje Ciasto
    • Lody i napoje
      Ciasta z lodamiDesery lodoweKreatywne desery lodoweLody dla dzieciNapoje ciepłeNapoje zimne
    • Składniki
      OwoceWarzywaGrzybyMięsoRybyOwoce morzaJajkaNabiałMakaronKaszaRyż
      BakalieCzekolada
    • WEGE
      Dania wegańskieDania wegetariańskie
    • Diety
      Bez dodatku soli Bez laktozyDieta 1200 kaloriiDieta 1500 kaloriiDieta 2000 kaloriiDieta obniżająca cholesterol 1500 kcalDieta obniżająca cholesterol 2000 kcalZdrowe obiady
    • Okazje
      GrillHalloweenImprezaKarnawałPiknikSylwesterTłusty CzwartekUroczysta kolacjaWalentynkiWielkanocWigilia i Święta
    • Posiłek
      ŚniadaniePrzekąskiObiadKolacjaDania do pracy
    • Na skróty
      Prosty przepisPrzepisy FITSzybkie przepisyTanie daniaPrzepisy z 3 składnikówPrzepisy z 4 składnikówPrzepisy z 5 składnikówInstagram
    • Popularne
      Ulubione daniaUlubione ciastaOstatnio dodane
    • Kuchnie świata
      Kuchnia amerykańskaKuchnia bałkańskaKuchnia Bliskiego WschoduKuchnia chińskaKuchnia francuskaKuchnia fusionKuchnia greckaKuchnia gruzińskaKuchnia hiszpańskaKuchnia indyjskaKuchnia koreańska
      Kuchnia meksykańskaKuchnia niemieckaKuchnia orientalnaKuchnia polska Kuchnia Północnej AfrykiKuchnia rosyjskaKuchnia śródziemnomorskaKuchnia tajskaKuchnia tureckaKuchnia węgierskaKuchnia włoska
    • Sposób przygotowania
      BlendowanieDuszenieGotowanieGotowanie na parzeGrillowaniePieczenieSmażenie
  • CO MASZ W LODÓWCE?
  • BlogBlog
    • Magazyn
    • Porady kulinarne
    • Świat przypraw
    • Videoporady
    • Zdrowe odżywianie
  • Społeczność
  • Newsletter
Podobne
do tego przepisu
Lekki deser bananowy
Lekki deser bananowy
Proste ciastka
Proste ciastka
Tort czekoladowy
Tort czekoladowy
Bezglutenowe ciasto z marchewką
Bezglutenowe ciasto z marchewką
Mięsa i sosy ›Sałatki na Święta ›Ciasta i ciasteczka ›Sylwester ›
  • Przepisy.pl
  • Na skróty
  • Prosty przepis
  • Proste przepisy na ciasta
  • Murzynek

Murzynek

Autor: MojeCiasto
Murzynek
  • 60 minut60
  • Łatwe
  • 1 osoba1
  • 50 minut
  • 180 °C
  • keksówka
  • Przelicznik miar i wag
385
Oceń przepis jako pierwszy
1932
27
WYDRUKUJ
5192 osoby wydrukowały
ZAPISZ PDF
9770 osób zapisało
dla tego przepisu możesz zamówić składniki z dostawą do domu
Zamów składniki
Steruj gestem
Steruj głosem
Notatki
Składniki
Wybierz składniki i dodaj je do listy zakupów
  • Kostka do pieczenia Kasia
    1 opak.
  • mleko
    0,5 szklanki
  • cukier
    1,5 szklanki
  • jajka
    4 szt.
  • kakao
    4 łyżki
  • mąka pszenna
    340 g
  • proszek do pieczenia
    10 g
  • DODAJ DO LISTY ZAKUPÓW
    Moja lista zakupów >
  • Wyślij składniki
    Listonic
    E-mail
    Przygotowanie
  • Murzynek – krok 1
    Krok 1
    Kasię, mleko, kakao i cukier włóż do rondelka, gotuj aż cukier się rozpuści i masa stanie się gładka i lśniąca. Z powstałej masy odlej 2/3 szklanki, a resztę wlej do miski.
  • Murzynek – krok 2
    Krok 2
    Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy kakaowej. Wymieszaj mieszadłami miksera.
  • Murzynek – krok 3
    Krok 3
    Żółtka oddziel od białek. Dodawaj do ciasta po jednym żółtku ciągle mieszając.
  • Murzynek – krok 4
    Krok 4
    Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Przełóż do ciasta i wymieszaj delikatnie łyżką.
  • Murzynek – krok 5
    Krok 5
    Ciasto przełóż do podłużnej formy, wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok.10 x 30 cm. Piecz 50 minut w 180 st.C
  • Murzynek – krok 6
    Krok 6
    Upieczone ciasto wyjmij z formy. Gdy lekko przestygnie posmaruj pozostałą masą kakaową i odstaw do zastygnięcia.
  • WYDRUKUJ
    ZAPISZ PDF
Tagi
MURZYNKIPROSTE PRZEPISY NA CIASTAbez mięsaulubione ciastaFRISCOwegeDanie wegetariańskieCiasto czekoladoweMoje CiastoModna KasiaSłodki karnawał
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów z tym produktemKostka do pieczenia KasiaREKLAMAKostka do pieczenia KasiaZobacz wszystkie
REKLAMA
Komentarze (27)
Panna AnnaOdpowiedz28.11.2018
Gotując masę kakaową dodałam jeszcze czubatą łyżkę miodu. Ciasto wyszło super!
avatar
Paulina HofmanOdpowiedz15.03.2018
Proste w przygotowaniu i szybko się kończy
avatar
Kasia PacholczykOdpowiedz14.03.2018
Do murzynka to zawsze daje olejek migdalowy:)
avatar
Liwia GarcarczykOdpowiedz17.02.2018
Bardziej babka wyszła
avatar
Andrzelika SkibaOdpowiedz17.01.2018
Przepyszny
avatar
Katarzyna CbvOdpowiedz31.12.2017
Tez upiekłam ,smakował bardzo dobrze .
avatar
Anna WartOdpowiedz21.10.2017
Postępowałem zgodnie z instrukcjami - wyszedł zakalec. Na przyszłość radzę podawać miary w szklankach/łyżeczkach a nie raz w szklankach a raz w gramach, nie dotyczy masła.
avatar
Renata ŚliwaOdpowiedz17.10.2017
ciasto naprawdę pyszne. dałam 2,5 szkl. mąki i piekłam w tortownicy. najlepszy z murzynków jakie piekłam i jadłam.
avatar
Madziula MadziulaOdpowiedz4.09.2017
Ciasto pyszne.Tez twierdzę,że w zupełności wystarczy wsypać 2 szklanki mąki
avatar
Jarosław KarolczykOdpowiedz14.05.2017
wystarczy dwie szklanki maki
avatar
Patrycja PastuszkaOdpowiedz7.04.2017
zgadzam się z tą ilością mąki, w przepisie jest podane za dużo ;/
avatar
Robcio WhiteOdpowiedz19.03.2017
super jem juz
Tysia Frymer Odpowiedz11.02.2017
super
avatar
Monika HankusOdpowiedz28.10.2016
Pyszności :-)
avatar
Klaudia GrykoOdpowiedz10.09.2016
Pyszne ciasto. Piekłem 45 min na termoobiegu. Polecam to ciasto :)
avatar
Agnieszka KolanczykOdpowiedz20.08.2016
Ile czasu piec Murzynka bez termobiegu
avatar
Agnieszka KolanczykOdpowiedz20.08.2016
Ile czasu piecze się go bez termobiegu??
avatar
Oliwia DąbkowskaOdpowiedz4.05.2016
Uwielbiam to ciasto piękne już 3raz i za każdym razem jest przepyszne ☺☺☺
avatar
Sandra NiczyporukOdpowiedz23.02.2016
Podana jest zła ilośc maki w przepisie. Wyszedł glut zamiast masy...
avatar
Magdalena MirowskaOdpowiedz13.02.2016
może być inna margaryna/masło
avatar
Magdalena MirowskaOdpowiedz13.02.2016
ja upiekłam dzisiaj moje składniki to 1 szklanka cukru kostka Kasi 0, 5 szklanki wody 4-6 łyżek kakako zagotować odlać pół szklanki resztę ostudzić. do ostudzonej masy dodać 2 szklanki mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 4 jajka. wszystko razem wymieszałam (bez oddzielania białek od żółtek) piekłam 25 min w termoobiegu temp 180 st. polałam odłożoną masą. wyszło git.
avatar
Julia PajorOdpowiedz13.02.2016
A czy zamiast margaryny Kasi może być Palma?
avatar
Redakcja Moje CiastoOdpowiedz5.01.2016
Bartek cieszymy się, że wypróbowałeś nasz przepis. W naszym serwisie mamy bardzo różnorodne przepisy. Mamy coś dla początkujących, jak i dla bardziej zaawansowanych. Mamy nadzieję, że nie zakończysz swojej przygody z pieczeniem na Murzynku i upieczesz z nami niejedno ciasto ;)
bartek pieńczykowskiOdpowiedz23.12.2015
pycha udało mi się to zrobić a mam 13 lat
avatar
Redakcja Moje CiastoOdpowiedz19.11.2015
Do przepisu wkradł się błąd: zabrakło ilość mleka oraz proszku do pieczenia. Przepis już poprawiony i dajemy gwarancję, że teraz powinno się wszystko udać ;)
avatar
Luiza LJOdpowiedz16.11.2015
Przepis srepis. A ile mleka? A gdzie w składnikach jest proszek do pieczenia? Tak pięknie wygląda strona a takie niedoróbki.
avatar
Simo Grajka (Simsgrajka)Odpowiedz7.10.2015
Przepis mi się nie udał. Moim zdaniem 0/5
Wszystkie komentarze
Zobacz również
Murzynek
avatar

Murzynek to ciasto czekoladowe, które nie może się nie udać. Jest dziecinnie proste w przygotowaniu i wymaga niewielu składników. Nie wybrudzi także zbyt wielu naczyń, gdyż zarówno samo ciasto, jak i polewę, którą później potraktujesz murzynka, przygotowuje się jednocześnie. W rondelku na małym ogniu trzeba połączyć tłuszcz, cukier, kakao i mleko, aż masa stanie się jedwabiście gładka. Niecierpliwi już w tym momencie zaczynają podjadać – nic dziwnego, bo masa ma bardzo intensywny kakaowy smak. Kolejnym etapem jest podzielenie przygotowanej czekoladowej masy na dwie części – koło 2/3 odkłada się na ciasto, resztę na polewę. Do ciasta należy dodać mąkę i jajka, a porcja odłożona wcześniej na polewę musi jedynie przestygnąć i czekać cierpliwie na swoją kolej. Murzynek sam w sobie jest przepyszny, ale można urozmaicić jego smak dodając posiekane orzechy, obtoczone w mące wiśnie lub inne bakalie. Niektórzy dzielą murzynka na dwa-trzy placki, które następnie przekładają dżemem o intensywnym kwaskowatym smaku – wiśniowy sprawdza się idealnie. Jeszcze nie do końca ostygnięte ciasto i szklanka chłodnego mleka to połączenie, któremu nie można się oprz

Udanego gotowania!

Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje.

Potwierdzam, że mam ukończone 16.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie przesłanych danych osobowych w celach związanych z funkcjonowaniem serwisu przepisy.pl.
Wyrażam zgodę na otrzymywanie od Unilever Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie (02-305), al. Jerozolimskie 134 informacji handlowych drogą elektroniczną dotyczących marek spożywczych Unilever.
Oświadczam, że zapoznałem się z Regulaminem portalu Przepisy.pl i wyrażam zgodę na jego postanowienia.

1. Administratorem Twoich danych osobowych jest Unilever Polska sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, al. Jerozolimskie 134, 02-305 Warszawa.

2. Dane kontaktowe Inspektora Ochrony Danych Unilever:  unilever.privacy@unilever.com

3. Twoje dane osobowe, tj. imię nazwisko, adres zamieszkania, adres e-mail, ogólne dane geolokalizacyjne o miejscowości, z której łączysz się z Internetem są przetwarzane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami prawa w celach marketingowych. Cele marketingowe, w zależności od zakresu zgód, które udzielasz, obejmować mogą działania z zakresu marketingu bezpośredniego (przekazywanie Ci treści marketingowych, w tym newsletterów i ofert, zgodnych z Twoimi preferencjami oraz zarządzanie nimi w tym zakresie, zaproszeń do akcji promocyjnych, loterii i konkursów dostępnymi dla miejscowości, w której przebywasz), analizowanie Twoich preferencji, aktywności i zainteresowań w celu dopasowania i umożliwienia otrzymywania potencjalnie interesujących Cię treści i ofert (profilowanie), zarządzanie przez Unilever Polska sp. z o.o. potencjalnymi możliwościami marketingowymi i sprzedażowymi oraz realizację związanych z tym procedur wewnętrznych, a także w celu związanym z przeprowadzeniem konkursu, promocji lub loterii, tj. w celu przyjmowania zgłoszeń uczestników, ustalenia prawa danego uczestnika do uzyskania nagrody, wydania nagrody, rozpatrzenia ewentualnych reklamacji oraz wykonania niezbędnych obowiązków prawnych ciążących na organizatorze w związku z organizacją akcji.

4. Twoje dane osobowe przetwarzane są na podstawie Twojej zgody oraz prawnie uzasadnionego interesu Unilever, tj. art. 6 ust. 1 pkt. a) i f) Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO oraz przepisów powszechnie obowiązujących,

5. Podanie danych osobowych jest dobrowolne, lecz niezbędne (w zależności od zakresu udzielonych przez Ciebie zgód) do uczestniczenia w działaniach marketingowych i promocyjnych oraz otrzymywania treści marketingowych (w tym newsletterów i ofert) z Unilever Polska sp. z o.o.

6. Przysługuje Ci:
a) prawo dostępu do podanych danych osobowych,
b) prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania podanych danych osobowych,
c) prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania podanych danych osobowych,
d) prawo żądania przenoszenia podanych danych osobowych,
e) prawo do cofnięcia zgody na ich przetwarzanie w dowolnym momencie, co pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem ich przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem wg RODO,
f) oświadczenia o powyższym uczestnik może złożyć w formie pisemnej na adres:  unilever.privacy@unilever.com
g) prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego właściwego do ochrony danych osobowych, w sytuacji gdy uznasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane z naruszeniem przepisów,

7. Odbiorcami Twoich danych osobowych są: podmioty z grupy kapitałowej Unilever, mające prawnie uzasadniony interes w przetwarzaniu danych osobowych w ramach grupy kapitałowej dla wewnętrznych celów administracyjnych, upoważnieni pracownicy administratora i podmioty w przetwarzające dane osobowe w imieniu administratora danych osobowych, którymi mogą być dostawcy usług informatycznych, agencje marketingowe, organizatorzy akcji marketingowych i promocyjnych, loterii i konkursów oraz podmioty świadczące usługi kurierskie i pocztowe.

8. Dane osobowe będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji działań marketingowych, jednak nie dłużej niż przez 2 lata, licząc od Twojej ostatniej aktywności jako zalogowany użytkownik w aplikacji przepisy.pl lub na stronie przepisy.pl lub otwarcia przez Ciebie newslettera przepisy.pl . Dane osobowe będą usuwane również w sytuacji, gdy osoba, które dane dotyczą zwróci się o ich usunięcie lub wycofa udzieloną zgodę lub po uzyskaniu informacji, że przechowywane dane są nieaktualne lub niedokładne. Dane uzyskane przy okazji akcji promocyjnych, konkursów i loterii mogą być przechowywane do czasu wygaśnięcia ewentualnych roszczeń, zaś dane osobowe laureatów będą przechowywane w okresie przewidzianym dla celów sprawozdawczości wymaganej przepisami prawa, w szczególności sprawozdawczości podatkowej.

9. Administrator oraz podmioty przetwarzające dane zobowiązują się zapewnić odpowiednie środki ochrony Twoich danych zgodnie z instrukcjami i politykami grupy Unilever oraz obowiązującymi przepisami prawa. W przypadku, gdy przetwarzanie obejmowało będzie przesyłanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego, będzie ono odbywało się z wykorzystaniem standardowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską, w celu zapewnienia odpowiedniego poziomu ochrony danych wymaganego przepisami prawa.

10. Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tym jak wykorzystujemy Twoje dane osobowe zapoznaj się z naszą  Polityką Prywatności oraz  Polityką Plików Cookie.

Dziękujemy!

Jeśli zainteresował Cię ten przepis, oceń go

385
Oceń przepis jako pierwszy
Dziękujemy
KnorrKasiaHellmann'sRama
Algida
Lipton
Cartedor
KontaktRegulaminPolityka prywatnościPolityka plików cookieMapa witryny
Właśnie ktoś wyświetla ten przepis:
Kaszotto z kurczakiem, grzybami leśnymi i zielonym groszkiem
  • 30 minut
  • Łatwe
  • 4 osoby