Przepisy na Murzynki
5 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej
Murzynki
Trudno oprzeć się tak smacznemu ciastu, jakim jest murzynek. Nie musisz czekać na wyjątkowe okazje, by go upiec – przygotowanie go jest wyjątkowo proste. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy lub deser po obiedzie. Jego dużym walorem jest ciemnobrązowym kolor, który może nasuwać skojarzenie z czekoladą. Daje pole do kulinarnych eksperymentów – możesz przygotować jego różne warianty. To, jaki upieczesz, zależy jedynie od Twojej pomysłowości. Najprostszą wersję murzynka przyrządza się z kilku podstawowych składników: mąki, jajek, kakao, proszku do pieczenia i cukru. Jeśli bardzo lubisz kakao, możesz bez obaw dodawać go do ciasta w większej ilości niż w rekomendowanych przepisach. Dzięki temu gotowy wypiek będzie twardszy, ciemniejszy, z gorzkim posmakiem. Upieczony w prostokątnej, podłużnej formie, wyglądem będzie przypominał chleb. Dla lepszego efektu wizualnego warto ozdobić go polewą z czekolady. Do murzynków wykorzystuj sezonowe owoce – sprawdzi się ich każdy rodzaj. Śliwki (świeże lub suszone) nadadzą ciastu cierpki posmak, natomiast porzeczki i wiśnie kwaskowatość, która wyważy słodycz cukru. Kawałki jabłka zmiękną w cieście i nadadzą mu zapach typowy dla szarlotki. Maliny, truskawki i ananasy podkreślą natomiast słodkość. Owoce możesz wykorzystywać również do ozdabiania gotowych wypieków. Podobną funkcję będą pełnić bakalie, które możesz dodatkowo umieścić w masie na ciasto. Pamiętaj tylko, aby suszone owoce drobno pokroić, a orzechy zmiażdżyć w moździerzu. Murzynka przygotujesz również w wersji przekładanej. Masę z łatwością przyrządzisz ze śmietany, galaretki lub twarogu sernikowego. Ciasto to występuje także w wersji bardziej wykwintnej – jako tort murzynkowy – wystarczy jedynie zadbać o okrągłą formę i dodatkowe składniki. W takiej wersji dobrze podawać go z polewą: z czekolady deserowej, masy krówkowej, bitej śmietany lub cukru pudru. Szukasz przepisu na proste w przygotowaniu i smaczne ciasto? Sprawdź nasze przepisy i koniecznie wypróbuj któryś z nich.