Murzynki

69 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (69)

Murzynek

363

łatwe

60 min.
Murzynek to ciasto czekoladowe, które nie może się nie udać. Jest dziecinnie proste w przygotowan...
Murzynek ze śliwkami

33

łatwe

30 min.
Murzynek to klasyczne ciasto z dodatkiem kakao, które bardzo dobrze smakuje urozmaicone kwaskowat...
Murzynek z powidłami

36

łatwe

15 min.
Murzynek z kremem

20

łatwe

15 min.
Murzynek

5

łatwe

60 min.
Murzynek z śnieżką

8

łatwe

30 min.
Murzynek Małgosi

7

łatwe

60 min.
Murzynko -Sernik

4

łatwe

45 min.
przekładany murzynek

6

łatwe

60 min.
Pulchny Murzynek

6

łatwe

15 min.
Murzynek z kokosem

1

łatwe

15 min.
Murzynek gotowany

3

łatwe

60 min.
Murzynek

6

łatwe

15 min.
Murzynek to szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Jest puszyste, wilgotne i dosłownie rozpływa...
Murzynek

1

łatwe

30 min.
Tort murzynek

2

łatwe

60 min.
Murzynkowy sernik

5

łatwe

60 min.
murzynek z masą serową

4

średnie

60 min.
Murzynek jabłkowy

(-)

łatwe

15 min.
MURZYNEK BANANOWY

3

łatwe

15 min.
Murzynek przekładany

3

łatwe

15 min.
murzynek

2

łatwe

15 min.
Murzynek z wiśniami

2

łatwe

60 min.
Murzynkowe babeczki

3

łatwe

60 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MurzynkiMurzynki

Trudno oprzeć się tak smacznemu ciastu, jakim jest murzynek. Nie musisz czekać na wyjątkowe okazje, by go upiec – przygotowanie go jest wyjątkowo proste. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy lub deser po obiedzie. Jego dużym walorem jest ciemnobrązowym kolor, który może nasuwać skojarzenie z czekoladą. Daje pole do kulinarnych eksperymentów – możesz przygotować jego różne warianty. To, jaki upieczesz, zależy jedynie od Twojej pomysłowości. Najprostszą wersję murzynka przyrządza się z kilku podstawowych składników: mąki, jajek, kakao, proszku do pieczenia i cukru. Jeśli bardzo lubisz kakao, możesz bez obaw dodawać go do ciasta w większej ilości niż w rekomendowanych przepisach. Dzięki temu gotowy wypiek będzie twardszy, ciemniejszy, z gorzkim posmakiem. Upieczony w prostokątnej, podłużnej formie, wyglądem będzie przypominał chleb. Dla lepszego efektu wizualnego warto ozdobić go polewą z czekolady. Do murzynków wykorzystuj sezonowe owoce – sprawdzi się ich każdy rodzaj. Śliwki (świeże lub suszone) nadadzą ciastu cierpki posmak, natomiast porzeczki i wiśnie kwaskowatość, która wyważy słodycz cukru. Kawałki jabłka zmiękną w cieście i nadadzą mu zapach typowy dla szarlotki. Maliny, truskawki i ananasy podkreślą natomiast słodkość. Owoce możesz wykorzystywać również do ozdabiania gotowych wypieków. Podobną funkcję będą pełnić bakalie, które możesz dodatkowo umieścić w masie na ciasto. Pamiętaj tylko, aby suszone owoce drobno pokroić, a orzechy zmiażdżyć w moździerzu. Murzynka przygotujesz również w wersji przekładanej. Masę z łatwością przyrządzisz ze śmietany, galaretki lub twarogu sernikowego. Ciasto to występuje także w wersji bardziej wykwintnej – jako tort murzynkowy – wystarczy jedynie zadbać o okrągłą formę i dodatkowe składniki. W takiej wersji dobrze podawać go z polewą: z czekolady deserowej, masy krówkowej, bitej śmietany lub cukru pudru. Szukasz przepisu na proste w przygotowaniu i smaczne ciasto? Sprawdź nasze przepisy i koniecznie wypróbuj któryś z nich.