Murzynek Honoraty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Murzynek Honoraty

Autor: Honorata Kielczyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

440 gramów

200 gramów

100 mililitrów

100 mililitrów

50 gramów

20 gramów

20 gramów

15 gramów

10 gramów

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier, cukier waniliowy zalewamy wodą, dodajemy masło. Razem rozpuszczamy, ale nie gotujemy. Do masy dodajemy kakao i 50 g czekolady mlecznej. Studzimy

Krok 2

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do przestudzonej masy. Mieszamy energicznie. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Do masy dodajemy powidła. Mieszamy.

Krok 3

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek Honoraty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek Honoraty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek Honoraty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek Honoraty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek Honoraty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek Honoraty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek Honoraty  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Murzynek Honoraty  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej