
Składniki
440 gramów
200 gramów
100 mililitrów
100 mililitrów
50 gramów
20 gramów
20 gramów
15 gramów
10 gramów
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukier, cukier waniliowy zalewamy wodą, dodajemy masło. Razem rozpuszczamy, ale nie gotujemy. Do masy dodajemy kakao i 50 g czekolady mlecznej. Studzimy
Krok 2
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka dodajemy do przestudzonej masy. Mieszamy energicznie. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Do masy dodajemy powidła. Mieszamy.
Krok 3
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta. Przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej