
Składniki
murzynek:
2 szklanki
4 sztuki
150 gramów
4 łyżki
1 szklanka
4 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżka
krem:
100 gramów
1 szklanka
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło z cukrem, wodą i kakao podgrzewamy w rondelku na małym ogniu do rozpuszczenia. Studzimy.

Krok 2
Żółtka oddzielamy od białek. Rozpuszczone masło z cukrem, wodą i kakao ucieramy z żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do utartych żółtek z masą kakaową, stopniowo łyżka po łyżce.

Krok 3
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z masą kakaową.

Krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej masę. Pieczemy murzynka przez ok. 40 min. Upieczonego murzynka studzimy.

Krok 5
Mleko gotujemy z cukrem. Wsypujemy kaszę manną i gotujemy do gęstości. Studzimy. Ucieramy masło. Dodajemy po łyżce zimnej masy z kaszy manny cały czas ucierając.

Krok 6
Upieczonego murzynka dzielimy na pół. Dolną część smarujemy kremem, a na nim kładziemy górną część ciasta.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Murzynek z kremem
Przejdźcie na słodką stronę mocy. Przepis na murzynka z kremem powinien znaleźć się w każdej kuchni. Ciasto niezwykle uniwersalne, które pasuje do dowolnych okoliczności. Oprócz intensywnego, kakaowego smaku znajdziecie w nim także kuszący krem, przygotowany z kaszą manną. Brzmi interesująco? Do dzieła!
Dla kogo?
Prosty przepis na ciasto murzynkowe, które zachwyca wyglądem i smakiem to as w rękawie każdego kucharskiego fartucha. Nie może zabraknąć go w Waszych kuchniach.
Na jaką okazję?
Jasny krem kontrastujący z ciemnym ciastem sprawia, że wypiek zyskuje elegancki charakter. Z tego względu z powodzeniem możecie umieścić go na liście świątecznych deserów.
Czy wiesz, że?
Przesiewanie mąki sprawia, że suche składniki lepiej się łączą, a gotowe ciasto wychodzi bardziej puszyste.
Dla urozmaicenia:
Uważacie, że czekoladowego smaku nigdy za wiele? Wierzch murzynka z masą śmiało udekorujcie polewą z deserowej czekolady. Warto eksperymentować również z kremami. Pasują do niego śmietankowy oraz budyniowy.