Murzynek z kremem

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

21

59 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

500 osób wydrukowało

Pobierz pdf

338 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.33 szklanki

0.5 szklanki

3 łyżki

2 szklanki

4 sztuki

2 łyżeczki

krem:

1 szklanka

1 opakowanie

1 szklanka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto: Kasię rozpuścić w garnku, dodać cukier, mleko i kakao. Gotować 5 minut.

Krok 2

Następnie odlać 1/2 szklanki do polania wierzchu ciasta, a resztę masy przestudzić.

Krok 3

Do zimnej masy dodać mąkę, 4 żółtka, proszek do pieczenia. Na koniec delikatnie, za pomocą łyżki, połączyć z ubitą na sztywno pianą z 4 białek.

Krok 4

Ciasto piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut.

Krok 5

Krem: Kasię, cukier puder, cukier waniliowy utrzeć na puch i dodawać powoli gęstą, kwaśną śmietanę.

Krok 6

UWAGA: Kasia i kwaśna śmietana muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej krem się zważy. Odpowiednio wcześniej należy wyjąć oba składniki z lodówki.

Krok 7

Jeśli już dojdzie nieszczęśliwie do zważenia kremu, można go uratować, stawiając miskę z masą nad parą wodną i doprowadzając do ponownego połączenia składników.

Krok 8

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż, jeden placek posmarować kremem i przykryć drugim. Na wierzchu rozsmarować polewę kakaową i posypać płatkami migdałowymi.

2

Opinie o przepisie

  • Lila

    Lila

    Krem coś tylko nie wyszedl :/

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lila

    Lila

    Dziękuję, wspaniały przepis. Ciasto wyszło pyszne ;*

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Murzynek z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Murzynek z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Murzynek z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Murzynek z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Murzynek z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Murzynek z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Murzynek z kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej