
Składniki
murzynek:
2 szklanki
4 sztuki
150 gramów
4 łyżki
1 szklanka
4 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 łyżka
krem:
100 gramów
1 szklanka
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Masło z cukrem, wodą i kakao podgrzewamy w rondelku na małym ogniu do rozpuszczenia. Studzimy.

Krok 2
Żółtka oddzielamy od białek. Rozpuszczone masło z cukrem, wodą i kakao ucieramy z żółtkami. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do utartych żółtek z masą kakaową, stopniowo łyżka po łyżce.

Krok 3
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z masą kakaową.

Krok 4
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy do niej masę. Pieczemy murzynka przez ok. 40 min. Upieczonego murzynka studzimy.

Krok 5
Mleko gotujemy z cukrem. Wsypujemy kaszę manną i gotujemy do gęstości. Studzimy. Ucieramy masło. Dodajemy po łyżce zimnej masy z kaszy manny cały czas ucierając.

Krok 6
Upieczonego murzynka dzielimy na pół. Dolną część smarujemy kremem, a na nim kładziemy górną część ciasta.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Murzynek z kremem
Przejdźcie na słodką stronę mocy. Przepis na murzynka z kremem powinien znaleźć się w każdej kuchni. Ciasto niezwykle uniwersalne, które pasuje do dowolnych okoliczności. Oprócz intensywnego, kakaowego smaku znajdziecie w nim także kuszący krem, przygotowany z kaszą manną. Brzmi interesująco? Do dzieła!
Dla kogo?
Prosty przepis na ciasto murzynkowe, które zachwyca wyglądem i smakiem to as w rękawie każdego kucharskiego fartucha. Nie może zabraknąć go w Waszych kuchniach.
Na jaką okazję?
Jasny krem kontrastujący z ciemnym ciastem sprawia, że wypiek zyskuje elegancki charakter. Z tego względu z powodzeniem możecie umieścić go na liście świątecznych deserów.
Czy wiesz, że?
Przesiewanie mąki sprawia, że suche składniki lepiej się łączą, a gotowe ciasto wychodzi bardziej puszyste.
Dla urozmaicenia:
Uważacie, że czekoladowego smaku nigdy za wiele? Wierzch murzynka z masą śmiało udekorujcie polewą z deserowej czekolady. Warto eksperymentować również z kremami. Pasują do niego śmietankowy oraz budyniowy.































