
Składniki
120 gramów
120 gramów
1 łyżka
2 sztuki
150 gramów
1 szczypta
250 gramów
2 łyżeczki
krem czekoladowo-orzechowy:
90 mililitrów
140 gramów
50 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dowolną mieszankę orzechów posyp cukrem pudrem i piecz w temperaturze 170 stopni przez kilka minut mieszając od czasu do czasu aż zrobią się złociste i karmelowe. Jak wystygną posiekaj je lekko.
Krok 2
Orzechy laskowe posiekaj. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj do piany posiekane orzechy laskowe, mąkę migdałową, mąkę kukurydzianą oraz szczyptę soli. Połącz wszystko miękką łyżką i wylej na foremkę o wymiarach ok 25x30 cm. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 15 min.
Krok 3
Teraz przygotuj krem czekoladowo orzechowy. Namocz żelatynę. Śmietankę ubij na pół sztywno. Mleko zagotuj. W misce utrzyj dwa żółtka (zostały z pieczenia ciasta) i zalej je gorącym mlekiem energicznie mieszając. Dodaj odciśniętą żelatynę, połamaną czekoladę i masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie i połącz z wcześniej ubitą śmietaną. Odstaw aby krem stężał.
Krok 4
Krem wyłóż na wcześniej upieczone ciasto. Całość posyp karmelowymi orzechami. Podawaj dobrze schłodzone.
Dobra rada:
Możesz zetrzeć trochę mlecznej czekolady na tarce i użyć wiórków do dekoracji.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto orzechowe
Przygotowanie słodkości bywa dla Was twardym orzechem do zgryzienia? Przychodzimy z pomocą! W naszym przepisie na ciasto karmelowe orzechy przyjemnie chrupią, urozmaicając konsystencję całego deseru. Wyborny smak i zachęcający wygląd – niczego więcej nie potrzeba do kulinarnego szczęścia.
Dla kogo?
Zapas orzechów zawsze warto mieć w spiżarni. Stanowią świetną przekąskę, można dodawać je do różnorodnych, nawet wytrawnych dań. Szukacie pomysłu, jak wykorzystać je w deserze? Ciasto z orzechami to strzał w dziesiątkę.
Na jaką okazję?
Cudowny aromat ciasta przywoła do jadalni wszystkich domowników. Na co dzień nie macie zbyt wiele czasu na wspólne posiłki? Przy cieście z orzechami każdy zatrzyma się chętnie na dłuższą chwilę.
Czy wiesz, że?
Obecna w recepturze mąka migdałowa została wybrana nie przez przypadek. Nadaje wypiekowi dodatkowego aromatu. Co więcej, należy do produktów bezglutenowych.
Dla urozmaicenia:
Masło orzechowe dostępne jest w dwóch podstawowych wariantach: gładkie oraz z kawałkami orzechów. Sami zdecydujcie, które odpowiada Wam bardziej.