Ciasto orzechowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto orzechowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

72

210 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1273 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1350 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

120 gramów

1 łyżka

2 sztuki

150 gramów

1 szczypta

250 gramów

2 łyżeczki

krem czekoladowo-orzechowy:

90 mililitrów

140 gramów

50 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dowolną mieszankę orzechów posyp cukrem pudrem i piecz w temperaturze 170 stopni przez kilka minut mieszając od czasu do czasu aż zrobią się złociste i karmelowe. Jak wystygną posiekaj je lekko.

Ciasto orzechowe - Krok 1

Krok 2

Orzechy laskowe posiekaj. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj do piany posiekane orzechy laskowe, mąkę migdałową, mąkę kukurydzianą oraz szczyptę soli. Połącz wszystko miękką łyżką i wylej na foremkę o wymiarach ok 25x30 cm. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 15 min.

Ciasto orzechowe - Krok 2

Krok 3

Teraz przygotuj krem czekoladowo orzechowy. Namocz żelatynę. Śmietankę ubij na pół sztywno. Mleko zagotuj. W misce utrzyj dwa żółtka (zostały z pieczenia ciasta) i zalej je gorącym mlekiem energicznie mieszając. Dodaj odciśniętą żelatynę, połamaną czekoladę i masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie i połącz z wcześniej ubitą śmietaną. Odstaw aby krem stężał.

Ciasto orzechowe - Krok 3

Krok 4

Krem wyłóż na wcześniej upieczone ciasto. Całość posyp karmelowymi orzechami. Podawaj dobrze schłodzone.

Ciasto orzechowe - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz zetrzeć trochę mlecznej czekolady na tarce i użyć wiórków do dekoracji.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto orzechoweCiasto orzechowe

Przygotowanie słodkości bywa dla Was twardym orzechem do zgryzienia? Przychodzimy z pomocą! W naszym przepisie na ciasto karmelowe orzechy przyjemnie chrupią, urozmaicając konsystencję całego deseru. Wyborny smak i zachęcający wygląd – niczego więcej nie potrzeba do kulinarnego szczęścia.

Dla kogo?

Zapas orzechów zawsze warto mieć w spiżarni. Stanowią świetną przekąskę, można dodawać je do różnorodnych, nawet wytrawnych dań. Szukacie pomysłu, jak wykorzystać je w deserze? Ciasto z orzechami to strzał w dziesiątkę.

Na jaką okazję?

Cudowny aromat ciasta przywoła do jadalni wszystkich domowników. Na co dzień nie macie zbyt wiele czasu na wspólne posiłki? Przy cieście z orzechami każdy zatrzyma się chętnie na dłuższą chwilę.

Czy wiesz, że?

Obecna w recepturze mąka migdałowa została wybrana nie przez przypadek. Nadaje wypiekowi dodatkowego aromatu. Co więcej, należy do produktów bezglutenowych.

Dla urozmaicenia:

Masło orzechowe dostępne jest w dwóch podstawowych wariantach: gładkie oraz z kawałkami orzechów. Sami zdecydujcie, które odpowiada Wam bardziej.