Ciasto orzechowe – orzechowiec: przepis prosty | Przepisy.pl pixel

Ciasto orzechowe

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

78

328 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1348 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1539 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 gramów

120 gramów

1 łyżka

2 sztuki

150 gramów

1 szczypta

250 gramów

2 łyżeczki

krem czekoladowo-orzechowy:

90 mililitrów

140 gramów

50 gramów

1 sztuka

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dowolną mieszankę orzechów posyp cukrem pudrem i piecz w temperaturze 170°C przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aż zrobią się złociste i karmelowe. Jak wystygną, lekko je posiekaj.

Ciasto orzechowe - Krok 1

Krok 2

Orzechy laskowe także posiekaj. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj do piany posiekane orzechy laskowe, mąkę migdałową, mąkę kukurydzianą oraz szczyptę soli. Połącz wszystko miękką łyżką i wylej na foremkę o wymiarach ok 25x30 cm. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut.

Ciasto orzechowe - Krok 2

Krok 3

Teraz przygotuj krem czekoladowo-orzechowy. Namocz żelatynę. Śmietankę ubij na półsztywno. Mleko zagotuj. W misce utrzyj dwa żółtka (zostały z pieczenia ciasta) i zalej je gorącym mlekiem, energicznie mieszając. Dodaj odciśniętą żelatynę, połamaną czekoladę i masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie i połącz z wcześniej ubitą śmietaną. Odstaw, aby krem stężał.

Ciasto orzechowe - Krok 3

Krok 4

Krem wyłóż na wcześniej upieczone ciasto orzechowe. Całość posyp karmelowymi orzechami. Podawaj dobrze schłodzone.

Ciasto orzechowe - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz zetrzeć trochę mlecznej czekolady na tarce i użyć wiórków do dekoracji.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto orzechoweCiasto orzechowe

Przygotowanie słodkości bywa dla Was twardym orzechem do zgryzienia? Przychodzimy z pomocą! W naszym przepisie na ciasto orzechowiec karmelowe orzechy przyjemnie chrupią, urozmaicając konsystencję całego deseru. Wyborny smak i zachęcający wygląd – niczego więcej nie potrzeba do kulinarnego szczęścia niż prosty przepis na ciasto orzechowiec.

Dla kogo?

Zapas orzechów zawsze warto mieć w spiżarni. Stanowią świetną przekąskę, można dodawać je do różnorodnych, nawet wytrawnych dań. Szukacie pomysłu, jak wykorzystać je w deserze? Ciasto z orzechami to strzał w dziesiątkę.

Na jaką okazję?

Cudowny aromat ciasta z prostego przepisu na orzechowiec przywoła do jadalni wszystkich domowników. Na co dzień nie macie zbyt wiele czasu na wspólne posiłki? Przy cieście z orzechami każdy zatrzyma się chętnie na dłuższą chwilę.

Czy wiesz, że?

Obecna w prostym przepisie na ciasto orzechowiec mąka migdałowa została wybrana nie przez przypadek. Nadaje wypiekowi dodatkowego aromatu. Co więcej, należy do produktów bezglutenowych.

Dla urozmaicenia:

Krem orzechowy dostępny jest w dwóch podstawowych wariantach: gładki oraz z kawałkami orzechów. Sami zdecydujcie, który odpowiada Wam bardziej i użyjcie go do przygotowania ciasta orzechowiec z naszego prostego przepisu.