Ciasto orzechowe

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

68

146 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1251 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1271 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 sztuki

5 łyżek

1.5 szklanki

1 łyżeczka

300 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kilka połówek orzechów odłożyć do dekoracji. Resztę orzechów posiekać.

Krok 2

Kasię zmiksować z orzechami i cukrem.

Krok 3

Dodawać pojedynczo jaja.

Krok 4

Masę wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i mlekiem.

Krok 5

Przygotowane ciasto przełożyć do okrągłej formy (o średnicy ok. 26 cm) wysmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą.

Krok 6

Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 7

Polewę przygotować według przepisu na opakowaniu, posmarować nią ciasto i udekorować je połówkami orzechów. 

1

Opinie o przepisie

  • Kasia Kot

    Kasia Kot

    Zrobiłam wczoraj i już za nim tęsknimy. Zamiast 1 szklanki. cukru dałam 3/4. Wyszło super .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto orzechowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto orzechoweCiasto orzechowe

Lubisz ciasta o charakterystycznym orzechowym smaku? Jeśli tak, ten puszysty, pachnący wypiek oblany dodatkowo gęstą czekoladową polewą na pewno również Ci zasmakuje. Ciasto orzechowe przygotujesz z posiekanych włoskich orzechów, jajek, cukru, mąki, mleka, kostki i proszku do pieczenia. Wszystkie składniki połączone w gęstą masę piecze się w okrągłej formie. Kiedy Twój wypiek jest już gotowy i ostudzony, udekoruj go. Wykorzystaj do tego polewę czekoladową i połówki orzechów włoskich. Dołącz także inne bakalie. Posyp ciasto orzechowe rodzynkami, płatkami migdałów lub żurawiną. W wersji świątecznej warto ozdobić też wypiek cukrowymi perełkami lub marcepanowymi gwiazdkami. Będzie również wyśmienity, jeśli posypiesz go cukrem pudrem lub polejesz lukrem. Jeśli chcesz nadać orzechowemu specjałowi bardziej elegancką formę, serwuj go na talerzu ozdobionym wzorkiem z karmelu, orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami. Przekonaj się, jak smaczny jest orzechowiec, przygotowując go na podstawie tego przepisu!