
Składniki
120 gramów
120 gramów
1 łyżka
2 sztuki
150 gramów
1 szczypta
250 gramów
2 łyżeczki
krem czekoladowo-orzechowy:
90 mililitrów
140 gramów
50 gramów
1 sztuka
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dowolną mieszankę orzechów posyp cukrem pudrem i piecz w temperaturze 170 stopni przez kilka minut mieszając od czasu do czasu aż zrobią się złociste i karmelowe. Jak wystygną posiekaj je lekko.

Krok 2
Orzechy laskowe posiekaj. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Dodaj do piany posiekane orzechy laskowe, mąkę migdałową, mąkę kukurydzianą oraz szczyptę soli. Połącz wszystko miękką łyżką i wylej na foremkę o wymiarach ok 25x30 cm. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez 15 min.

Krok 3
Teraz przygotuj krem czekoladowo orzechowy. Namocz żelatynę. Śmietankę ubij na pół sztywno. Mleko zagotuj. W misce utrzyj dwa żółtka (zostały z pieczenia ciasta) i zalej je gorącym mlekiem energicznie mieszając. Dodaj odciśniętą żelatynę, połamaną czekoladę i masło orzechowe. Wymieszaj dokładnie i połącz z wcześniej ubitą śmietaną. Odstaw aby krem stężał.

Krok 4
Krem wyłóż na wcześniej upieczone ciasto orzechowe. Całość posyp karmelowymi orzechami. Podawaj dobrze schłodzone.


Dobra rada:
Możesz zetrzeć trochę mlecznej czekolady na tarce i użyć wiórków do dekoracji.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto orzechowe
Przygotowanie słodkości bywa dla Was twardym orzechem do zgryzienia? Przychodzimy z pomocą! W naszym przepisie na ciasto karmelowe orzechy przyjemnie chrupią, urozmaicając konsystencję całego deseru. Wyborny smak i zachęcający wygląd – niczego więcej nie potrzeba do kulinarnego szczęścia.
Dla kogo?
Zapas orzechów zawsze warto mieć w spiżarni. Stanowią świetną przekąskę, można dodawać je do różnorodnych, nawet wytrawnych dań. Szukacie pomysłu, jak wykorzystać je w deserze? Ciasto z orzechami to strzał w dziesiątkę.
Na jaką okazję?
Cudowny aromat ciasta przywoła do jadalni wszystkich domowników. Na co dzień nie macie zbyt wiele czasu na wspólne posiłki? Przy cieście z orzechami każdy zatrzyma się chętnie na dłuższą chwilę.
Czy wiesz, że?
Obecna w recepturze mąka migdałowa została wybrana nie przez przypadek. Nadaje wypiekowi dodatkowego aromatu. Co więcej, należy do produktów bezglutenowych.
Dla urozmaicenia:
Krem orzechowy dostępny jest w dwóch podstawowych wariantach: gładki oraz z kawałkami orzechów. Sami zdecydujcie, który odpowiada Wam bardziej.