Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym
NOWY PRZEPIS
łatwe
654 osoby zapisały
Składniki
600 gramów
80 gramów
700 mililitrów
2 łyżki
450 gramów
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Odlewamy 200 ml mleka i rozpuszczamy w nim budynie. Do garnka wlewamy pozostałe 500 ml oraz cukier, mieszamy i doprowadzamy w wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko z budyniem. Dokładnie mieszamy. Ponownie stawiamy na gazie i powoli podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie przelewamy do czystej miski, przykrywamy folią spożywcza i pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 2
Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników. Smarujemy je ostudzonym budyniem.
Krok 3
Przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Krok 4
Następnie rozsmarowujemy równomiernie dżem porzeczkowy.
Krok 5
Układamy trzecią warstwę herbatników i czynność powtarzamy.
Krok 6
Wierzch smarujemy budyniem i posypujemy wiórkami kokosa. Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin. Najlepiej smakuje drugiego dnia.
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym
Efektowne ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym bez pieczenia i długiego wyrabiania lub ucierania? Z naszym przepisem to możliwe. W deserze słodki smak herbatników oraz masy budyniowej został połączony z kwaskowatym charakterem dżemu z czarnej porzeczki. W każdym kęsie dzieje się naprawdę dużo!
Dla kogo?
Gotowanie powinno być pomysłowe, lecz niekoniecznie czasochłonne i wymagające ogromnych nakładów energii. Jeśli zgadzacie się z tą tezą, ciasto z masą budyniową i dżemem z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę.
Na jaką okazję?
Organizujecie proszony obiad z popisowym, ale skomplikowanym daniem głównym? Przyda się przepis na prosty biszkopt z dżemem porzeczkowym i budyniem, który przygotujecie dzień wcześniej. Tuż przed przyjściem gości znajdziecie nawet chwilę na relaks.
Czy wiesz, że?
Owoce czarnej porzeczki to fantastyczny materiał na dżem, ale czy wiedzieliście, że liście również mają interesujące zastosowanie kulinarne? Świetnie uzupełniają zalewę do kiszonych ogórków.
Dla urozmaicenia:
Do szybkiego ciasta biszkoptowego z budyniem i dżemem pasują przetwory z owoców czarnego bzu, pigwy, wiśni i śliwki.