Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

14 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

350 osób wydrukowało

Pobierz pdf

320 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

krem:

1 opakowanie

2 szklanki

4 łyżki

2 sztuki

1 szklanka

ciasto:

4 sztuki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

przełożenie:

1 słoik

kokosowa posypka:

1 opakowanie

200 gramów

nasączenie:

null gramów

null gramów

null gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO: Ubijamy pianę z 4 białek, do sztywnej piany dodajemy cukier i nadal ubijamy. Potem dodajemy żółtka i na koniec przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Całość wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w temp. 180 st. około 30 minut.

Krok 3

KREM: 1 szklankę mleka zagotowujemy. W drugiej szklance mleka mieszamy żółtka i mąkę ziemniaczaną i wlewamy wszystko do gotującego się mleka. Gotujemy ze wszystkiego budyń i odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 4

Kostkę Kasi ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem i powoli dodajemy wcześniej ugotowany zimny budyń.

Krok 5

KOKOSOWA POSYPKA: Kostkę Kasi rozpuszczamy na dużej patelni. Dodajemy wiórki kokosowe i smażymy aż wiórki się zrumienia. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 6

Zimne ciasto przekrawamy na dwie części. Obie części dobrze nasączamy wodą z alkoholem i sokiem z cytryny.

Krok 7

Na jedną cześć ciasta smarujemy 1/3 kremu. Na krem wykładamy dżem z czarnej porzeczki.

Krok 8

Przykrywamy drugą częścią ciasta. Nakładamy na ciacho pozostały krem i na krem zarumienione zimne wiórki kokosowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej