Ciasto z dżemem porzeczkowym i budyniem (masą) | Przepisy.pl pixel

Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

141

heart
582 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

960 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2468 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

80 gramów

700 mililitrów

2 łyżki

450 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odlewamy 200 ml mleka i rozpuszczamy w nim budynie. Do garnka wlewamy pozostałe 500 ml oraz cukier, mieszamy i doprowadzamy w wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko z budyniem. Dokładnie mieszamy. Ponownie stawiamy na gazie i powoli podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie przelewamy do czystej miski, przykrywamy folią spożywcza i pozostawiamy do wystudzenia.

Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - Krok 1

Krok 2

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników. Smarujemy je ostudzonym budyniem.

Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - Krok 2

Krok 3

Przykrywamy drugą warstwą herbatników.

Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - Krok 3

Krok 4

Następnie rozsmarowujemy równomiernie dżem porzeczkowy.

Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - Krok 4

Krok 5

Układamy trzecią warstwę herbatników i czynność powtarzamy.

Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - Krok 5

Krok 6

Wierzch smarujemy budyniem i posypujemy wiórkami kokosa. Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin. Najlepiej smakuje drugiego dnia.

Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - Krok 6
7

Opinie o przepisie

  • Renata

    Renata , 15.03.2025

    Czy próbował ktoś dżem porzeczkowy zamienić powidłami śliwkowymi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka

    Agnieszka , 01.01.2025

    Próbował ktoś robić w pojemniczkach jako deser?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wladzia

    Wladzia , 06.11.2024

    Czy do budyniu dodajemy wiorki i mieszamy?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Teresa

    Teresa , 10.02.2023

    Dobry pomysł z wiórkami i kajakiem, dzięki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pati

    Pati , 25.01.2023

    Ten placek jest mega pyszny ja zrobiłam z dżemem truskawkowym i też był smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina

    Ewelina , 11.12.2021

    *Tak* Szybkie ciasto o pysznym smaku. Dla łasuchów idealne. Dla mnie najlepszy smak z połączeniem masy budyniowej z dodatkiem kokosu. Ugotowany i przestudzony budyń mieszam z 150g wiórków kokosowych. Resztą kokosu posypuję gotowe ciasto. A dodatkowo warstwę herbatników smaruje masą kajmakową. Kocham połączenie herbatników z kajmakiem. Herbatniki,połowa masy kokosowej,dżem porzeczkowy lub wiśniowy,herbatniki, masa kajmakowa, reszta masy kokosowej, herbatniki i ubita śmietana 30% z cukrem pudrem oraz kokos.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
American cheesecake
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowymCiasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym

Efektowne ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym bez pieczenia i długiego wyrabiania lub ucierania? Z naszym przepisem to możliwe. W deserze słodki smak herbatników oraz masy budyniowej został połączony z kwaskowatym charakterem dżemu z czarnej porzeczki. W każdym kęsie dzieje się naprawdę dużo!

Dla kogo?

Gotowanie powinno być pomysłowe, lecz niekoniecznie czasochłonne i wymagające ogromnych nakładów energii. Jeśli zgadzacie się z tą tezą, ciasto z masą budyniową i dżemem z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę.

Na jaką okazję?

Organizujecie proszony obiad z popisowym, ale skomplikowanym daniem głównym? Przyda się przepis na prosty biszkopt z dżemem porzeczkowym i budyniem, który przygotujecie dzień wcześniej. Tuż przed przyjściem gości znajdziecie nawet chwilę na relaks.

Czy wiesz, że?

Owoce czarnej porzeczki to fantastyczny materiał na dżem, ale czy wiedzieliście, że liście również mają interesujące zastosowanie kulinarne? Świetnie uzupełniają zalewę do kiszonych ogórków.

Dla urozmaicenia:

Do szybkiego ciasta biszkoptowego z budyniem i dżemem pasują przetwory z owoców czarnego bzu, pigwy, wiśni i śliwki.