Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

201 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

457 osób wydrukowało

Pobierz pdf

708 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

80 gramów

700 mililitrów

2 łyżki

450 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Odlewamy 200 ml mleka i rozpuszczamy w nim budynie. Do garnka wlewamy pozostałe 500 ml oraz cukier, mieszamy i doprowadzamy w wrzenia. Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko z budyniem. Dokładnie mieszamy. Ponownie stawiamy na gazie i powoli podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Następnie przelewamy do czystej miski, przykrywamy folią spożywcza i pozostawiamy do wystudzenia.

Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - Krok 1

Krok 2

Formę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę herbatników. Smarujemy je ostudzonym budyniem.

Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - Krok 2

Krok 3

Przykrywamy drugą warstwą herbatników.

Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - Krok 3

Krok 4

Następnie rozsmarowujemy równomiernie dżem porzeczkowy.

Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - Krok 4

Krok 5

Układamy trzecią warstwę herbatników i czynność powtarzamy.

Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - Krok 5

Krok 6

Wierzch smarujemy budyniem i posypujemy wiórkami kokosa. Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin. Najlepiej smakuje drugiego dnia.

Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pijany kokos
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowymCiasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym

Efektowne ciasto z masą budyniową i dżemem porzeczkowym bez pieczenia i długiego wyrabiania lub ucierania? Z naszym przepisem to możliwe. W deserze słodki smak herbatników oraz masy budyniowej został połączony z kwaskowatym charakterem dżemu z czarnej porzeczki. W każdym kęsie dzieje się naprawdę dużo!

Dla kogo?

Gotowanie powinno być pomysłowe, lecz niekoniecznie czasochłonne i wymagające ogromnych nakładów energii. Jeśli zgadzacie się z tą tezą, ciasto z masą budyniową i dżemem z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę.

Na jaką okazję?

Organizujecie proszony obiad z popisowym, ale skomplikowanym daniem głównym? Przyda się przepis na prosty biszkopt z dżemem porzeczkowym i budyniem, który przygotujecie dzień wcześniej. Tuż przed przyjściem gości znajdziecie nawet chwilę na relaks.

Czy wiesz, że?

Owoce czarnej porzeczki to fantastyczny materiał na dżem, ale czy wiedzieliście, że liście również mają interesujące zastosowanie kulinarne? Świetnie uzupełniają zalewę do kiszonych ogórków.

Dla urozmaicenia:

Do szybkiego ciasta biszkoptowego z budyniem i dżemem pasują przetwory z owoców czarnego bzu, pigwy, wiśni i śliwki.