Burrito z kurczakiem po meksykańsku z serem | Przepisy.pl pixel

Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
662 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

600 osób wydrukowało

Pobierz pdf

982 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.3 kilograma

4 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

100 gramów

50 mililitrów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem na rumiany kolor.

Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paski. Warzywa dorzuć do usmażonego mięsa, dodaj fasolę. Całość smaż jeszcze ok. 4 minut.

Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - Krok 2

Krok 3

Fix kurczak po meksykańsku Knorr połącz z wodą, wymieszaj i zagotuj w rondelku. Następnie wlej go na patelnię z mięsem i warzywami, gotuj wszystko razem do odparowania płynu.

Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - Krok 3

Krok 4

Po zdjęciu patelni z ognia dodaj posiekaną świeżą kolendrę.

Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - Krok 4

Krok 5

Tortille zrumień na suchej patelni, następnie nałóż na nią farsz, posyp starym serem i zawiń jak krokieta, po czym ponownie podsmaż na suchej patelni.

Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Karol Ląkocy

    Karol Ląkocy , 16.02.2016

    Świetny przepis na tortille! Dziękuję za jego udostępnienie, dodam od siebie alternatywny pomysł. Zrobiłem drugi farsz (analogicznie): fix kurczak w delikatnym sosie curry, czerwona cebula, zielona papryka, ananas (w kostke), świeża kolendra (lub zmielone ziarna), 1/3 lyzeczki pieprzu ziolowego i szczypta soli. Fix robimy podobnie jak w przepisie tutaj, jedynie dodajemy tylko 150 ml wody i 150 ml mleka 3,2%. Musiałem wymyślić jakąś łagodniejszą wersje dla młodszych smakoszy. Pozdrwiam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Bajaderka
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddarMeksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar

Burrito jest prawdopodobnie najpopularniejszym daniem kuchni latynoamerykańskiej. Dzieje się tak nie bez powodu – to danie jest po prostu pyszne, a jego wersja z kurczakiem i serem cheddar dodatkowo zachwyca oryginalnością i bogactwem smaków. Historia burrito zaczyna się w Meksyku, gdzie według legendy pewien człowiek wpadł na pomysł, aby owijać żywność plackami tortilli, dzięki czemu jedzenie dłużej pozostawałoby ciepłe. Pomysł genialny w swojej prostocie, a jeśli doda się do tego jeszcze fakt, że buritto można jeść trzymając je w po prostu ręce – kulinarny hit murowany! Podstawowy składniki każdego burrito to pszenna tortilla, którą bez problemu można dostać w większości polskich sklepów. Drugi element burrito to farsz, który wykonasz z mielonego mięsa z kurczaka, cebuli, fasoli i papryki. Całość wzbogacisz wyraźnym smakiem sera cheddar. Po prostu pycha.