Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar
średnie
982 osoby zapisały

Składniki
0.3 kilograma
4 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
0.5 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
100 gramów
50 mililitrów
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem na rumiany kolor.

Krok 2
Cebulę pokrój w piórka, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paski. Warzywa dorzuć do usmażonego mięsa, dodaj fasolę. Całość smaż jeszcze ok. 4 minut.

Krok 3
Fix kurczak po meksykańsku Knorr połącz z wodą, wymieszaj i zagotuj w rondelku. Następnie wlej go na patelnię z mięsem i warzywami, gotuj wszystko razem do odparowania płynu.

Krok 4
Po zdjęciu patelni z ognia dodaj posiekaną świeżą kolendrę.

Krok 5
Tortille zrumień na suchej patelni, następnie nałóż na nią farsz, posyp starym serem i zawiń jak krokieta, po czym ponownie podsmaż na suchej patelni.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańskie burrito z kurczakiem i serem cheddar
Burrito jest prawdopodobnie najpopularniejszym daniem kuchni latynoamerykańskiej. Dzieje się tak nie bez powodu – to danie jest po prostu pyszne, a jego wersja z kurczakiem i serem cheddar dodatkowo zachwyca oryginalnością i bogactwem smaków. Historia burrito zaczyna się w Meksyku, gdzie według legendy pewien człowiek wpadł na pomysł, aby owijać żywność plackami tortilli, dzięki czemu jedzenie dłużej pozostawałoby ciepłe. Pomysł genialny w swojej prostocie, a jeśli doda się do tego jeszcze fakt, że buritto można jeść trzymając je w po prostu ręce – kulinarny hit murowany! Podstawowy składniki każdego burrito to pszenna tortilla, którą bez problemu można dostać w większości polskich sklepów. Drugi element burrito to farsz, który wykonasz z mielonego mięsa z kurczaka, cebuli, fasoli i papryki. Całość wzbogacisz wyraźnym smakiem sera cheddar. Po prostu pycha.

































