Składniki
0.3 kilograma
1 sztuka
0.5 szklanki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
50 mililitrów
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone dopraw pieprzem cayenne, słodką papryką i kminem rzymskim, i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem na rumiany kolor.
Krok 2
Cebulę pokrój w piórka, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paski. Warzywa dorzuć do usmażonego mięsa i dodaj fasolę. Całość smaż jeszcze ok. 4 minut.
Krok 3
Sos Knorr połącz z wodą, wymieszaj i zagotuj w rondelku. Następnie wlej go na patelnię z mięsem i warzywami, gotuj wszystko razem do odparowania płynu.
Krok 4
Tortille zrumień na suchej patelni, następnie nałóż na nie powstały farsz i zawiń jak krokieta, po czym ponownie podsmaż na suchej patelni. Gotowe burrito podawaj z kwaśną śmietaną lub guacamole w miseczce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burrito z indyka
Czym jest burrito? To potrawa złożona z pszennej tortilli oraz farszu, na który składa się zazwyczaj mięso, fasola oraz różnorodne dodatki. Dzięki swojej popularności to danie posiada wiele odsłon. W wersji amerykańskiej na przykład podaje się sałatę, ser i awokado. Meksykańskie burrito jest z kolei bardziej pikantne. Aby przygotować to z podanego przepisu, na początek mięso mielone dopraw pieprzem cayenne, papryką (najlepiej słodką) oraz kminem rzymskim. Podsmaż je na patelni, a w międzyczasie pokrój cebulę (w piórka) i paprykę (w cienkie paski). Tak przygotowane warzywa dołącz do usmażonego już mięsa i dodaj do tego fasolę. Smaż całość jeszcze przez chwilę. Sos Napoli połącz z wodą i zagotuj. Kiedy będzie gotowy, wlej go na patelnię z mięsem i warzywami. Gotuj wszystko ponownie, aż do momentu odparowania płynu. Powstały farsz nakładaj na zarumienione na suchej patelni placki tortilli. Burrito z indyka serwuj z kwaśną śmietaną lub guacamole. Przed podaniem ozdób talerz ćwiartkami limonki, sałatą oraz papryką. Smacznego.