
Składniki
0.3 kilograma
1 sztuka
0.5 szklanki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
50 mililitrów
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone dopraw pieprzem cayenne, słodką papryką i kminem rzymskim, i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem na rumiany kolor.

Krok 2
Cebulę pokrój w piórka, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paski. Warzywa dorzuć do usmażonego mięsa i dodaj fasolę. Całość smaż jeszcze ok. 4 minut.

Krok 3
Sos Knorr połącz z wodą, wymieszaj i zagotuj w rondelku. Następnie wlej go na patelnię z mięsem i warzywami, gotuj wszystko razem do odparowania płynu.

Krok 4
Tortille zrumień na suchej patelni, następnie nałóż na nie powstały farsz i zawiń jak krokieta, po czym ponownie podsmaż na suchej patelni. Gotowe burrito podawaj z kwaśną śmietaną lub guacamole w miseczce.

Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burrito z indyka
Czym jest burrito? To potrawa złożona z pszennej tortilli oraz farszu, na który składa się zazwyczaj mięso, fasola oraz różnorodne dodatki. Dzięki swojej popularności to danie posiada wiele odsłon. W wersji amerykańskiej na przykład podaje się sałatę, ser i awokado. Meksykańskie burrito jest z kolei bardziej pikantne. Aby przygotować to z podanego przepisu, na początek mięso mielone dopraw pieprzem cayenne, papryką (najlepiej słodką) oraz kminem rzymskim. Podsmaż je na patelni, a w międzyczasie pokrój cebulę (w piórka) i paprykę (w cienkie paski). Tak przygotowane warzywa dołącz do usmażonego już mięsa i dodaj do tego fasolę. Smaż całość jeszcze przez chwilę. Sos Napoli połącz z wodą i zagotuj. Kiedy będzie gotowy, wlej go na patelnię z mięsem i warzywami. Gotuj wszystko ponownie, aż do momentu odparowania płynu. Powstały farsz nakładaj na zarumienione na suchej patelni placki tortilli. Burrito z indyka serwuj z kwaśną śmietaną lub guacamole. Przed podaniem ozdób talerz ćwiartkami limonki, sałatą oraz papryką. Smacznego.