Burrito z indykiem - tortilla z mięsem mielonym | Przepisy.pl pixel

Burrito z indyka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

heart
223 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

129 osób wydrukowało

Pobierz pdf

260 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.3 kilograma

1 sztuka

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

50 mililitrów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso mielone dopraw pieprzem cayenne, słodką papryką i kminem rzymskim, i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem na rumiany kolor.

Burrito z indyka - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w piórka, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paski. Warzywa dorzuć do usmażonego mięsa i dodaj fasolę. Całość smaż jeszcze ok. 4 minut.

Burrito z indyka - Krok 2

Krok 3

Sos Knorr połącz z wodą, wymieszaj i zagotuj w rondelku. Następnie wlej go na patelnię z mięsem i warzywami, gotuj wszystko razem do odparowania płynu.

Burrito z indyka - Krok 3

Krok 4

Tortille zrumień na suchej patelni, następnie nałóż na nie powstały farsz i zawiń jak krokieta, po czym ponownie podsmaż na suchej patelni. Gotowe burrito podawaj z kwaśną śmietaną lub guacamole w miseczce.

Burrito z indyka - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Burrito z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Burrito z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Burrito z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Burrito z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Burrito z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Burrito z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Burrito z indyka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Burrito z indyka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Burrito z indykaBurrito z indyka

Czym jest burrito? To potrawa złożona z pszennej tortilli oraz farszu, na który składa się zazwyczaj mięso, fasola oraz różnorodne dodatki. Dzięki swojej popularności to danie posiada wiele odsłon. W wersji amerykańskiej na przykład podaje się sałatę, ser i awokado. Meksykańskie burrito jest z kolei bardziej pikantne. Aby przygotować to z podanego przepisu, na początek mięso mielone dopraw pieprzem cayenne, papryką (najlepiej słodką) oraz kminem rzymskim. Podsmaż je na patelni, a w międzyczasie pokrój cebulę (w piórka) i paprykę (w cienkie paski). Tak przygotowane warzywa dołącz do usmażonego już mięsa i dodaj do tego fasolę. Smaż całość jeszcze przez chwilę. Sos Napoli połącz z wodą i zagotuj. Kiedy będzie gotowy, wlej go na patelnię z mięsem i warzywami. Gotuj wszystko ponownie, aż do momentu odparowania płynu. Powstały farsz nakładaj na zarumienione na suchej patelni placki tortilli. Burrito z indyka serwuj z kwaśną śmietaną lub guacamole. Przed podaniem ozdób talerz ćwiartkami limonki, sałatą oraz papryką. Smacznego.