Leniwe pierogi z pomarańczą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leniwe pierogi z pomarańczą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
400 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

0.33 szklanki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 sztuka

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z jajkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw je na 10 minut. Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Leniwe pierogi z pomarańczą    - Krok 1

Krok 2

Wałki ciasta pokrój nożem na kwadraty. Następnie dłońmi uformuj małe kulki i gotuj w wodzie 2-3 minuty.

Leniwe pierogi z pomarańczą    - Krok 2

Krok 3

Na patelni rozpuść masło. Dodaj startą skórkę z pomarańczy oraz cynamon Knorr.

Leniwe pierogi z pomarańczą    - Krok 3

Krok 4

Dodaj leniwe pierogi, delikatnie wymieszaj i podawaj.

Leniwe pierogi z pomarańczą    - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • paweł Kacprzak

    paweł Kacprzak , 12.10.2016

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leniwe pierogi z pomarańczą    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leniwe pierogi z pomarańczą    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leniwe pierogi z pomarańczą    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leniwe pierogi z pomarańczą    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leniwe pierogi z pomarańczą    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leniwe pierogi z pomarańczą    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leniwe pierogi z pomarańczą    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leniwe pierogi z pomarańczą    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leniwe pierogi z pomarańczą   Leniwe pierogi z pomarańczą

Pierogi leniwe z pomarańczą? Czemu nie! Połączenie dobrze znanych przepisów z niebanalnymi składnikami jest pożądane we współczesnej kuchni. Nie bój się eksperymentować ze smakami a zostaniesz mistrzem nowatorskiego gotowania. Ten wariant typowo polskiego dnia z cytrusową nutą polecamy z czystym sumieniem. Póki nie spróbujesz, nie uwierzysz, jak idealnie soczyste pomarańcze komponują się z łagodnym smakiem leniwych pierogów. Niewiele trzeba, aby z dobrze znanego dania wyczarować coś naprawdę oryginalnego. W tym przypadku diabeł tkwi w szczegółach, a dokładnie w dodatku cynamonu i skórki pomarańczowej. Dobrze ci znane ciasto na leniwe – mięciutkie i delikatne – wykorzystaj do zrobienia smakowitych kuleczek. Aromatyczny sos pomarańczowo-cynamonowy, którym je polejesz, to kombinacja godna wyjątkowych okazji.