
Składniki
300 gramów
1 łyżka
0.33 szklanki
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z jajkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw je na 10 minut. Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Krok 2
Wałki ciasta pokrój nożem na kwadraty. Następnie dłońmi uformuj małe kulki i gotuj w wodzie 2-3 minuty.

Krok 3
Na patelni rozpuść masło. Dodaj startą skórkę z pomarańczy oraz cynamon Knorr.

Krok 4
Dodaj leniwe pierogi, delikatnie wymieszaj i podawaj.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leniwe pierogi z pomarańczą
Pierogi leniwe z pomarańczą? Czemu nie! Połączenie dobrze znanych przepisów z niebanalnymi składnikami jest pożądane we współczesnej kuchni. Nie bój się eksperymentować ze smakami a zostaniesz mistrzem nowatorskiego gotowania. Ten wariant typowo polskiego dnia z cytrusową nutą polecamy z czystym sumieniem. Póki nie spróbujesz, nie uwierzysz, jak idealnie soczyste pomarańcze komponują się z łagodnym smakiem leniwych pierogów. Niewiele trzeba, aby z dobrze znanego dania wyczarować coś naprawdę oryginalnego. W tym przypadku diabeł tkwi w szczegółach, a dokładnie w dodatku cynamonu i skórki pomarańczowej. Dobrze ci znane ciasto na leniwe – mięciutkie i delikatne – wykorzystaj do zrobienia smakowitych kuleczek. Aromatyczny sos pomarańczowo-cynamonowy, którym je polejesz, to kombinacja godna wyjątkowych okazji.