
Składniki
300 gramów
1 łyżka
0.33 szklanki
1 garść
1 sztuka
10 gramów
2 sztuki
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szklanka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut. Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Krok 2
Wałki ciasta pokrój nożem na romby. Następnie gotuj w wodzie 2-3 minuty.

Krok 3
Owoce podziel na cząstki, pozbywając się pestek. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć owoce, dodaj cukier, sok oraz skórkę z cytrusów i cynamon Knorr.

Krok 4
Podduś owoce kilka minut, ale tak, by się nie rozpadły. Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego.

Krok 5
Na wierzchu połóż ugotowane kluski leniwe. Polej śmietaną i posyp bułką tartą. Zapiekaj w temperaturze 190°C przez 15 minut.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kluski leniwe z pieczonymi owocami
Kluski leniwe według naszego przepisu to słodkie danie, które składa się z serowo-mącznej podstawy, delikatnie chrupiącego wierzchu oraz soczystych owoców. Do tej pory nie było okazji, by spróbować ich w pieczonej wersji? Pierogi leniwe z owocami to pyszne danie, które pozwoli spojrzeć na tę tradycyjną recepturę z nieco innej, ale nadal wyśmienitej perspektywy.
Dla kogo? Delikatne kluski leniwe z pieczonymi owocami to doskonała propozycja na obiad z serem białym w słodkiej wersji. Przyrządza się je z dodatkiem brzoskwiń, śliwek, soku z pomarańczy i cytryny oraz wyrazistych, pachnących przypraw. Wykorzystuje się między innymi cynamon i cukier waniliowy. Zależy ci na różnorodnym posiłku? Z kluskami leniwymi z owocami masz to jak w banku!
Na jaką okazję? Wbrew pozorom przyrządzenie klusek leniwych z owocami od podstaw wcale nie jest czasochłonnym procesem. Całość polej śmietaną i posyp bułką tartą, a następnie zapiecz pierogi leniwe z owocami.
Czy wiesz, że? Jeżeli ciasto na leniwe z owocami podczas wyrabiania zbytnio lepi się do kuchennego blatu i rąk, podsyp je dodatkową porcją mąki.
Dla urozmaicenia: Tak przyrządzone kluski leniwe możesz wzbogacić także innymi owocami – sprawdzą się banany, ananas lub jabłka. Potrawa będzie wyśmienita, jeśli posypiesz ją bakaliami. Użyj orzechów włoskich, płatków migdałów lub suszonej żurawiny – dzięki nim danie z serem białym będzie bardziej chrupiące. Jeśli masz ochotę na słodką wersję klusek leniwych, wykorzystaj ten przepis.






























