
Składniki
300 gramów
1 łyżka
0.33 szklanki
1 garść
1 sztuka
10 gramów
2 sztuki
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżeczka
1 szklanka
1 łyżeczka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut. Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Krok 2
Wałki ciasta pokrój nożem na romby. Następnie gotuj w wodzie 2-3 minuty.

Krok 3
Owoce podziel na cząstki, pozbywając się pestek. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć owoce, dodaj cukier, sok oraz skórkę z cytrusów i cynamon Knorr.

Krok 4
Podduś owoce kilka minut, ale tak, by się nie rozpadły. Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego.

Krok 5
Na wierzchu połóż ugotowane kluski leniwe. Polej śmietaną i posyp bułką tartą. Zapiekaj w temperaturze 190°C przez 15 minut.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kluski leniwe z pieczonymi owocami
Kluski leniwe według naszego przepisu to słodkie danie, które składa się z serowo-mącznej podstawy, delikatnie chrupiącego wierzchu oraz soczystych owoców. Do tej pory nie było okazji, by spróbować ich w pieczonej wersji? Pierogi leniwe z owocami to pyszne danie, które pozwoli spojrzeć na tę tradycyjną recepturę z nieco innej, ale nadal wyśmienitej perspektywy.
Dla kogo? Delikatne kluski leniwe z pieczonymi owocami to doskonała propozycja na obiad z serem białym w słodkiej wersji. Przyrządza się je z dodatkiem brzoskwiń, śliwek, soku z pomarańczy i cytryny oraz wyrazistych, pachnących przypraw. Wykorzystuje się między innymi cynamon i cukier waniliowy. Zależy ci na różnorodnym posiłku? Z kluskami leniwymi z owocami masz to jak w banku!
Na jaką okazję? Wbrew pozorom przyrządzenie klusek leniwych z owocami od podstaw wcale nie jest czasochłonnym procesem. Całość polej śmietaną i posyp bułką tartą, a następnie zapiecz pierogi leniwe z owocami.
Czy wiesz, że? Jeżeli ciasto na leniwe z owocami podczas wyrabiania zbytnio lepi się do kuchennego blatu i rąk, podsyp je dodatkową porcją mąki.
Dla urozmaicenia: Tak przyrządzone kluski leniwe możesz wzbogacić także innymi owocami – sprawdzą się banany, ananas lub jabłka. Potrawa będzie wyśmienita, jeśli posypiesz ją bakaliami. Użyj orzechów włoskich, płatków migdałów lub suszonej żurawiny – dzięki nim danie z serem białym będzie bardziej chrupiące. Jeśli masz ochotę na słodką wersję klusek leniwych, wykorzystaj ten przepis.