Kluski leniwe z pieczonymi owocami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

49

269 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

374 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1254 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżka

0.33 szklanki

1 garść

1 sztuka

10 gramów

2 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szklanka

1 łyżeczka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto. Odstaw ciasto na 10 minut. Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Kluski leniwe z pieczonymi owocami   - Krok 1

Krok 2

Wałki ciasta pokrój nożem na romby. Następnie gotuj w wodzie 2-3 minuty.

Kluski leniwe z pieczonymi owocami   - Krok 2

Krok 3

Owoce podziel na cząstki, pozbywając się pestek. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć owoce, dodaj cukier, sok oraz skórkę z cytrusów i cynamon Knorr.

Kluski leniwe z pieczonymi owocami   - Krok 3

Krok 4

Podduś owoce kilka minut, ale tak, by się nie rozpadły. Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego.

Kluski leniwe z pieczonymi owocami   - Krok 4

Krok 5

Na wierzchu połóż ugotowane kluski leniwe. Polej śmietaną i posyp bułką tartą. Zapiekaj w temperaturze 190°C przez 15 minut.

Kluski leniwe z pieczonymi owocami   - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski leniwe z pieczonymi owocami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski leniwe z pieczonymi owocami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski leniwe z pieczonymi owocami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski leniwe z pieczonymi owocami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski leniwe z pieczonymi owocami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski leniwe z pieczonymi owocami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski leniwe z pieczonymi owocami   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kluski leniwe z pieczonymi owocami  Kluski leniwe z pieczonymi owocami

Delikatne kluski leniwe z pieczonymi owocami to doskonała propozycja na obiad w słodkiej wersji. Przyrządza się je z dodatkiem brzoskwiń, śliwek, soku z pomarańczy i cytryny oraz wyrazistych, pachnących przypraw. Wykorzystuje się między innymi cynamon i cukier waniliowy. Owoce smaży się z dodatkami, a następnie przekłada do żaroodpornego naczynia. Na nich należy ułożyć przygotowane wcześniej kluski leniwe, które przygotujesz m.in. z twarożku, cukru, mąki oraz mleka. Całość polej śmietaną i posyp bułką tartą, a następnie zapiecz. Powstanie słodkie danie, które składa się z delikatnie chrupiącego wierzchu, serowo-mącznej warstwy klusek oraz soczystych owoców. Tak przyrządzone leniwe możesz wzbogacić także innymi owocami – sprawdzą się banany, ananas lub jabłka. Potrawa będzie wyśmienita, jeśli posypiesz ją bakaliami. Użyj orzechów włoskich, płatków migdałów lub suszonej żurawiny – dzięki nim danie będzie bardziej chrupiące. Jeśli masz ochotę na słodką wersję klusek leniwych, wykorzystaj ten przepis.