Przepisy na Leniwe
31 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Leniwe
Kluski leniwe, zwane też pierogami leniwymi – to proste mączne danie, które sprawdzi się jako samodzielna potrawa oraz jako dodatek do mięs. Swoją nazwę zawdzięczają szybkości przygotowania. Robi się je z podobnych składników, jak ruskie pierogi, jednak nie wymagają takiego nakładu pracy. Bywają mylone z kopytkami, te jednak robi się nieco inaczej, bez dodatku twarogu. Ciasto na pierogi leniwe powinno być miękkie, elastyczne i łatwe do podzielenia na części. Zrób z nich podłużne rulony i wycinaj kluski w kształcie rombów. Pierogi leniwe serwuj zarówno na słodko, jak i na słono. Na słono świetnie będą smakowały po prostu z dodatkiem bułki tartej, sosem pieczarkowym albo z gulaszem. Dobrym sposobem będzie także podanie ich w sosie serowo-brokułowym. Dodaj do niego liście świeżego szpinaku, które bardzo szybko zmiękną pod wpływem temperatury, oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Spróbuj także wersji leniwych z serem bryndzą zamiast twarogu. Jest to miękki, bardzo słony ser, który nada kluskom wyrazistego smaku. Wystarczy tylko dodatek podsmażonej cebulki, żeby otrzymać naprawdę smaczne danie. Bardzo popularne są leniwe podawane na słodko. Dodaj do ciasta cukier – najlepiej waniliowy – i słodkie kluski gotowe. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest także zastąpienie zwykłego twarogu słodkim serkiem homogenizowanym o smaku waniliowym. Ciasto będzie bardzo gładkie, delikatne i wyraźnie waniliowe. Takie pierogi leniwe podawaj na przykład z truskawkami i jogurtem, cynamonem oraz z bułką tartą. Świetnie będą pasowały z owocami cytrusowymi, na przykład z pomarańczą. Na patelni rozpuść tłuszcz i zetrzyj na niego skórkę pomarańczową, a następnie podsmaż kluski i posyp je cynamonem. Szukasz zupełnie nowego sposobu na leniwe? Zapiecz je z owocami: brzoskwiniami i śliwkami, duszonymi wcześniej w soku z cytryn i pomarańczy. Ułóż składniki w naczyniu, polej śmietaną i posyp bułką tartą, by na wierzchu potrawy powstała chrupiąca skórka. Zobacz, jak jeszcze przygotujesz kluski leniwe, zarówno na słodko, jak i słono.



