Pomidorowe kopytka z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pomidorowe kopytka z brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

259 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

194 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

319 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 garść

2 łyżki

1 opakowanie

50 mililitrów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, koncentrat pomidorowy, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Pomidorowe kopytka z brokułami  - Krok 1

Krok 2

Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.

Pomidorowe kopytka z brokułami  - Krok 2

Krok 3

Przygotuj kremowy sos łącząc fix Knorr ze śmietaną oraz 250 ml wody. Mieszając zagotuj sos w garnku. Brokuła, podzielonego na mniejsze różyczki sparz krótko we wrzątku. Dodaj do sosu. Gorące kopytka ułóż na talerzu i podawaj z przygotowanym sosem.

Pomidorowe kopytka z brokułami  - Krok 3
1

Opinie o przepisie

Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej