Kopytka z brokułów - z brokułami (brokułowe) w sosie | Przepisy.pl pixel

Pomidorowe kopytka z brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
377 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

212 osób wydrukowało

Pobierz pdf

378 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 garść

2 łyżki

1 opakowanie

50 mililitrów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, koncentrat pomidorowy, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Pomidorowe kopytka z brokułami  - Krok 1

Krok 2

Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.

Pomidorowe kopytka z brokułami  - Krok 2

Krok 3

Przygotuj kremowy sos łącząc fix Knorr ze śmietaną oraz 250 ml wody. Mieszając zagotuj sos w garnku. Brokuła, podzielonego na mniejsze różyczki sparz krótko we wrzątku. Dodaj do sosu. Gorące kopytka ułóż na talerzu i podawaj z przygotowanym sosem.

Pomidorowe kopytka z brokułami  - Krok 3
1

Opinie o przepisie

Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pomidorowe kopytka z brokułami Pomidorowe kopytka z brokułami

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, koncentrat pomidorowy, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).