Pomidorowe kopytka z brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidorowe kopytka z brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

268 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

323 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 garść

2 łyżki

1 opakowanie

50 mililitrów

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, koncentrat pomidorowy, obie mąki, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Pomidorowe kopytka z brokułami  - Krok 1

Krok 2

Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.

Pomidorowe kopytka z brokułami  - Krok 2

Krok 3

Przygotuj kremowy sos łącząc fix Knorr ze śmietaną oraz 250 ml wody. Mieszając zagotuj sos w garnku. Brokuła, podzielonego na mniejsze różyczki sparz krótko we wrzątku. Dodaj do sosu. Gorące kopytka ułóż na talerzu i podawaj z przygotowanym sosem.

Pomidorowe kopytka z brokułami  - Krok 3
1

Opinie o przepisie

Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowe kopytka z brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej