Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

29

358 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

331 osób wydrukowało

Pobierz pdf

706 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 garść

1 sztuka

2 sztuki

300 mililitrów

2 łyżki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką).

Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - Krok 1

Krok 2

Wałki ciasta pokrój nożem na kopytka. Gotuj w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij kopytka i schłódź w zimnej wodzie.

Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - Krok 2

Krok 3

Pieczarki oczyść i pokrój na cząstki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - Krok 3

Krok 4

Na dobrze rozgrzanym oleju smaż pieczarki z cebulą i czosnkiem. Jak składniki zrobią się rumiane, wlej śmietankę. dodaj sos pieczarkowy Knorr, wymieszaj i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje.

Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - Krok 4

Krok 5

Kopytka odgrzej na patelni i podawaj wraz z sosem pieczarkowym. Całość posyp posiekanymi ziołami.

Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Beata Lewandowska

    Beata Lewandowska

    Bardzo dobre danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • xxx xxx

    xxx xxx

    nie ma przepisu na kopytka jaja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami

Kopytka to bardzo znane i uwielbiane przez Polaków danie mączne. Można je podawać w towarzystwie wielu dodatków i sosów. Ich kulinarna uniwersalność to powód, dla którego warto nauczyć się je przygotowywać. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzajów sosów, ale równie doskonale smakują w wersji na słodko. Podstawą do przygotowania kopytek są ziemniaki. Możesz wykonać je ze świeżo ugotowanych ziemniaków, ale w wielu polskich domach wykorzystuje się ziemniaki, które zostały w garnku z poprzedniego dnia. Ten kulinarny recykling zaoszczędzi ci sporo czasu, dlatego pamiętaj o tym daniu, kiedy masz nadwyżkę ugotowanych kartofli. Jeśli masz mało czasu – doskonałe kopytka w ekspresowym tempie pozwoli zrobić ci Fix Knorr Kopytka czy leniwe. Do kopytek przygotuj według poniższego przepisu sos pieczarkowy z ziołami. To doskonała propozycja na rodzinny obiad.