Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami
łatwe
1525 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 garść
1 sztuka
2 sztuki
300 mililitrów
2 łyżki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką).

Krok 2
Wałki ciasta pokrój nożem na kopytka. Gotuj w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij kopytka i schłódź w zimnej wodzie.

Krok 3
Pieczarki oczyść i pokrój na cząstki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Krok 4
Na dobrze rozgrzanym oleju smaż pieczarki z cebulą i czosnkiem. Jak składniki zrobią się rumiane, wlej śmietankę. dodaj sos pieczarkowy Knorr, wymieszaj i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 5
Kopytka odgrzej na patelni i podawaj wraz z sosem pieczarkowym. Całość posyp posiekanymi ziołami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami
Kopytka to bardzo znane i uwielbiane przez Polaków danie mączne. Można je podawać w towarzystwie wielu dodatków i sosów. Ich kulinarna uniwersalność to powód, dla którego warto nauczyć się je przygotowywać. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzajów sosów, ale równie doskonale smakują w wersji na słodko. Podstawą do przygotowania kopytek są ziemniaki. Możesz wykonać je ze świeżo ugotowanych ziemniaków, ale w wielu polskich domach wykorzystuje się ziemniaki, które zostały w garnku z poprzedniego dnia. Ten kulinarny recykling zaoszczędzi ci sporo czasu, dlatego pamiętaj o tym daniu, kiedy masz nadwyżkę ugotowanych kartofli. Jeśli masz mało czasu – doskonałe kopytka w ekspresowym tempie pozwoli zrobić ci Fix Knorr Kopytka czy leniwe. Do kopytek przygotuj według poniższego przepisu sos pieczarkowy z ziołami. To doskonała propozycja na rodzinny obiad.