Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

29

373 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

331 osób wydrukowało

Pobierz pdf

706 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 garść

1 sztuka

2 sztuki

300 mililitrów

2 łyżki

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką).

Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - Krok 1

Krok 2

Wałki ciasta pokrój nożem na kopytka. Gotuj w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij kopytka i schłódź w zimnej wodzie.

Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - Krok 2

Krok 3

Pieczarki oczyść i pokrój na cząstki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - Krok 3

Krok 4

Na dobrze rozgrzanym oleju smaż pieczarki z cebulą i czosnkiem. Jak składniki zrobią się rumiane, wlej śmietankę. dodaj sos pieczarkowy Knorr, wymieszaj i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje.

Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - Krok 4

Krok 5

Kopytka odgrzej na patelni i podawaj wraz z sosem pieczarkowym. Całość posyp posiekanymi ziołami.

Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Beata Lewandowska

    Beata Lewandowska , 05.02.2020

    Bardzo dobre danie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • xxx xxx

    xxx xxx , 27.01.2018

    nie ma przepisu na kopytka jaja

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami

Kopytka to bardzo znane i uwielbiane przez Polaków danie mączne. Można je podawać w towarzystwie wielu dodatków i sosów. Ich kulinarna uniwersalność to powód, dla którego warto nauczyć się je przygotowywać. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzajów sosów, ale równie doskonale smakują w wersji na słodko. Podstawą do przygotowania kopytek są ziemniaki. Możesz wykonać je ze świeżo ugotowanych ziemniaków, ale w wielu polskich domach wykorzystuje się ziemniaki, które zostały w garnku z poprzedniego dnia. Ten kulinarny recykling zaoszczędzi ci sporo czasu, dlatego pamiętaj o tym daniu, kiedy masz nadwyżkę ugotowanych kartofli. Jeśli masz mało czasu – doskonałe kopytka w ekspresowym tempie pozwoli zrobić ci Fix Knorr Kopytka czy leniwe. Do kopytek przygotuj według poniższego przepisu sos pieczarkowy z ziołami. To doskonała propozycja na rodzinny obiad.