Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami
łatwe
1180 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 garść
1 sztuka
2 sztuki
300 mililitrów
2 łyżki
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką).
Krok 2
Wałki ciasta pokrój nożem na kopytka. Gotuj w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Po tym czasie wyjmij kopytka i schłódź w zimnej wodzie.
Krok 3
Pieczarki oczyść i pokrój na cząstki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Krok 4
Na dobrze rozgrzanym oleju smaż pieczarki z cebulą i czosnkiem. Jak składniki zrobią się rumiane, wlej śmietankę. dodaj sos pieczarkowy Knorr, wymieszaj i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje.
Krok 5
Kopytka odgrzej na patelni i podawaj wraz z sosem pieczarkowym. Całość posyp posiekanymi ziołami.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami
Kopytka to bardzo znane i uwielbiane przez Polaków danie mączne. Można je podawać w towarzystwie wielu dodatków i sosów. Ich kulinarna uniwersalność to powód, dla którego warto nauczyć się je przygotowywać. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzajów sosów, ale równie doskonale smakują w wersji na słodko. Podstawą do przygotowania kopytek są ziemniaki. Możesz wykonać je ze świeżo ugotowanych ziemniaków, ale w wielu polskich domach wykorzystuje się ziemniaki, które zostały w garnku z poprzedniego dnia. Ten kulinarny recykling zaoszczędzi ci sporo czasu, dlatego pamiętaj o tym daniu, kiedy masz nadwyżkę ugotowanych kartofli. Jeśli masz mało czasu – doskonałe kopytka w ekspresowym tempie pozwoli zrobić ci Fix Knorr Kopytka czy leniwe. Do kopytek przygotuj według poniższego przepisu sos pieczarkowy z ziołami. To doskonała propozycja na rodzinny obiad.