Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

6

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżeczki

1 opakowanie

1 łyżka

2 łyżki

2 łyżki

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kartofle obieramy, myjemy i gotuje z 2 łyżeczkami soli. Studzimy i rozgniatamy na puch. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki kukurydzianej i wbijamy 1 jajko. Stolnicę posypujemy mąką. Zagniatamy i wyrabiamy masę. Kroimy na 4 kawałki z których formujemy podłużne wałki, które kroimy nożem na skos. Każdy kawałek spłaszczamy za pomocą widelca. Wrzucamy je do gotującej się, osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty.

Krok 2

Przygotowujemy sos wg przepisu na opakowaniu. Mieszamy sos z 300 ml zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając.

Krok 3

Ugotowane kopytka wykładamy na talerze i polewamy sosem, możemy ozdobić jakąś "zieleniną".

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej