Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kartofle obieramy, myjemy i gotuje z 2 łyżeczkami soli. Studzimy i rozgniatamy na puch. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki kukurydzianej i wbijamy 1 jajko. Stolnicę posypujemy mąką. Zagniatamy i wyrabiamy masę. Kroimy na 4 kawałki z których formujemy podłużne wałki, które kroimy nożem na skos. Każdy kawałek spłaszczamy za pomocą widelca. Wrzucamy je do gotującej się, osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty.

Krok 2

Przygotowujemy sos wg przepisu na opakowaniu. Mieszamy sos z 300 ml zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając.

Krok 3

Ugotowane kopytka wykładamy na talerze i polewamy sosem, możemy ozdobić jakąś "zieleniną".

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Sos do pieczeni z cebulką Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos do pieczeni z cebulką Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej