Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

3

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

4 łyżeczki

2 łyżki

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kartofle obieramy, myjemy i gotuje z 2 łyżeczkami soli. Studzimy i rozgniatamy na puch. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki kukurydzianej i wbijamy 1 jajko. Stolnicę posypujemy mąką. Zagniatamy i wyrabiamy masę. Kroimy na 4 kawałki z których formujemy podłużne wałki, które kroimy nożem na skos. Każdy kawałek spłaszczamy za pomocą widelca. Wrzucamy je do gotującej się, osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty.

Krok 2

Przygotowujemy sos wg przepisu na opakowaniu. Mieszamy sos z 300 ml zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając.

Krok 3

Ugotowane kopytka wykładamy na talerze i polewamy sosem, możemy ozdobić jakąś "zieleniną".

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka z sosem pieczeniowym z cebulką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej