
Składniki
1 sztuka
4 łyżeczki
1 opakowanie
1 łyżka
2 łyżki
2 łyżki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kartofle obieramy, myjemy i gotuje z 2 łyżeczkami soli. Studzimy i rozgniatamy na puch. 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki kukurydzianej i wbijamy 1 jajko. Stolnicę posypujemy mąką. Zagniatamy i wyrabiamy masę. Kroimy na 4 kawałki z których formujemy podłużne wałki, które kroimy nożem na skos. Każdy kawałek spłaszczamy za pomocą widelca. Wrzucamy je do gotującej się, osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy jeszcze przez około 3-4 minuty.
Krok 2
Przygotowujemy sos wg przepisu na opakowaniu. Mieszamy sos z 300 ml zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając.
Krok 3
Ugotowane kopytka wykładamy na talerze i polewamy sosem, możemy ozdobić jakąś "zieleniną".
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej