Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

24

62 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

294 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

550 gramów

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny.

Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej patelni na oleju przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Grzyby pokrój w paski i dodaj na patelnię, smaż chwilę razem. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i dodaj do grzybów wraz z rozmarynem. Do farszu dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i duś wszystko razem do momentu jej rozpuszczenia. Farsz wystudź.

Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Z ciasta wytnij krążki średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi.

Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Przygotowane pierogi wkładaj na wrzącą lekko osoloną wodę. Gotuj 2,5-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Pierogi będą jeszcze smaczniejsze, gdy obsmażysz je na patelni – będą złociste i chrupiące.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierogi ruskie
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakamiAromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami

Szukasz inspiracji na wyjątkowo smaczny farsz do pierogów? Koniecznie sprawdź ten, który przyrządza się z leśnych grzybów i ugotowanych ziemniaków. Do jego przygotowania wybierz podgrzybki – sprawdzą się zarówno świeże, jak i mrożone. Pokrojone w paski, dodaj do smażących się na patelni cebuli i czosnku. Następnie wymieszaj je z pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami. Tak przygotowany farsz warto odpowiednio doprawić: wybierz posiekany świeży rozmaryn lub cząber. Intensywny smak podkreśli dodatkowo użycie bulionu na włoszczyźnie. Farsz nakładaj łyżeczką na rozwałkowane, okrągłe fragmenty ciasta pierogowego. Każdy z pierogów starannie zalep. Ugotowane podawaj na gorąco, dobrym sposobem na ich serwowanie będzie podanie z kwaśną gęstą śmietaną. Pierogi z tego przepisu sprawdzą się również w wersji smażonej – po ich ugotowaniu i odcedzeniu smaż je przez krótki czas na dobrze rozgrzanej patelni. Spróbuj także wariantu z gęstym sosem grzybowym. Danie udekoruj natką pietruszki lub listkami rozmarynu. Wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią.