Pierogi z grzybami leśnymi i ziemniakami - przepis | Przepisy.pl pixel

Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

32

126 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

239 osób wydrukowało

Pobierz pdf

447 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 łyżeczka

550 gramów

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny.

Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanej patelni na oleju przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Grzyby pokrój w paski i dodaj na patelnię, smaż chwilę razem. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i dodaj do grzybów wraz z rozmarynem. Do farszu dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i duś wszystko razem do momentu jej rozpuszczenia. Farsz wystudź.

Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - Krok 2

Krok 3

Z ciasta wytnij krążki średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi.

Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - Krok 3

Krok 4

Przygotowane pierogi wkładaj na wrzącą lekko osoloną wodę. Gotuj 2,5-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Pierogi będą jeszcze smaczniejsze, gdy obsmażysz je na patelni – będą złociste i chrupiące.

2

Opinie o przepisie

  • Piotr

    Piotr , 17.12.2022

    Nigdy wcześniej nie wpadłem na takie połączenie... Pierogi to dla mnie danie numer jeden a grzyby... grzyby to magia natury! Uwielbiam je zbierać i kocham jeść (chociaż czasem mi szkoda, są przecież takie piękne i niesamowite). od tej pory to będzie mój ulubiony rodzaj pierogów!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Wawrzyniak

    Mirosława Wawrzyniak , 17.12.2022

    TAK Jako fanka pierogów zwykle robię podwójną porcję takiego nadzienia i część robię w klasycznym cieście z przepisu, a cześć zapiekam w drożdżowym lub kruchym cieście. To dobry patent na urozmaicenie na stole świątecznym i nie tylko - i przy okazji można odkryć, w której wersji dany farsz smakuje najlepiej!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakamiAromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami

Szukasz inspiracji na wyjątkowo smaczny farsz do pierogów? Koniecznie sprawdź ten, który przyrządza się z leśnych grzybów i ugotowanych ziemniaków. Do jego przygotowania wybierz podgrzybki – sprawdzą się zarówno świeże, jak i mrożone. Pokrojone w paski, dodaj do smażących się na patelni cebuli i czosnku. Następnie wymieszaj je z pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami. Tak przygotowany farsz warto odpowiednio doprawić: wybierz posiekany świeży rozmaryn lub cząber. Intensywny smak podkreśli dodatkowo użycie bulionu na włoszczyźnie. Farsz nakładaj łyżeczką na rozwałkowane, okrągłe fragmenty ciasta pierogowego. Każdy z pierogów starannie zalep. Ugotowane podawaj na gorąco, dobrym sposobem na ich serwowanie będzie podanie z kwaśną gęstą śmietaną. Pierogi z tego przepisu sprawdzą się również w wersji smażonej – po ich ugotowaniu i odcedzeniu smaż je przez krótki czas na dobrze rozgrzanej patelni. Spróbuj także wariantu z gęstym sosem grzybowym. Danie udekoruj natką pietruszki lub listkami rozmarynu. Wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią.