Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami
łatwe
450 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
550 gramów
1 szklanka
1 sztuka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny.

Krok 2
Na rozgrzanej patelni na oleju przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Grzyby pokrój w paski i dodaj na patelnię, smaż chwilę razem. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę i dodaj do grzybów wraz z rozmarynem. Do farszu dodaj kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr i duś wszystko razem do momentu jej rozpuszczenia. Farsz wystudź.

Krok 3
Z ciasta wytnij krążki średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi.

Krok 4
Przygotowane pierogi wkładaj na wrzącą lekko osoloną wodę. Gotuj 2,5-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.


Dobra rada:
Pierogi będą jeszcze smaczniejsze, gdy obsmażysz je na patelni – będą złociste i chrupiące.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczne pierogi z leśnymi grzybami i ziemniakami
Szukasz inspiracji na wyjątkowo smaczny farsz do pierogów? Koniecznie sprawdź ten, który przyrządza się z leśnych grzybów i ugotowanych ziemniaków. Do jego przygotowania wybierz podgrzybki – sprawdzą się zarówno świeże, jak i mrożone. Pokrojone w paski, dodaj do smażących się na patelni cebuli i czosnku. Następnie wymieszaj je z pokrojonymi w drobną kostkę ziemniakami. Tak przygotowany farsz warto odpowiednio doprawić: wybierz posiekany świeży rozmaryn lub cząber. Intensywny smak podkreśli dodatkowo użycie bulionu na włoszczyźnie. Farsz nakładaj łyżeczką na rozwałkowane, okrągłe fragmenty ciasta pierogowego. Każdy z pierogów starannie zalep. Ugotowane podawaj na gorąco, dobrym sposobem na ich serwowanie będzie podanie z kwaśną gęstą śmietaną. Pierogi z tego przepisu sprawdzą się również w wersji smażonej – po ich ugotowaniu i odcedzeniu smaż je przez krótki czas na dobrze rozgrzanej patelni. Spróbuj także wariantu z gęstym sosem grzybowym. Danie udekoruj natką pietruszki lub listkami rozmarynu. Wypróbuj nasz przepis i podziel się swoją opinią.