Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

33

278 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

347 osób wydrukowało

Pobierz pdf

492 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

550 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny.

Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - Krok 1

Krok 2

W rondelku rozgrzej margarynę i przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Dodaj ciecierzycę oraz bulion. Zmiksuj wszystko na gładką masę, dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku. Farsz wystudź.

Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkuj cienko, a następnie wytnij krążki średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi.

Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - Krok 3

Krok 4

Przygotowane pierogi wkładaj na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - Krok 4

Krok 5

Na patelni przesmaż cebulę pokrojoną w paski. Zdejmij patelnię z ognia, wlej niepełną szklankę zimnej wody i dodaj Sos do pieczeni z cebulką Knorr. Mieszając rozpuść ją. Sos gotuj na małym ogniu 2 minuty. Gotowe pierogi obsmaż na patelni i podawaj z cebulowym sosem.

Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast ciecierzycy z puszki możesz użyć suszonej ciecierzycy – tę ugotuj do miękkości i przygotuj w taki sam sposób.

44

Opinie o przepisie

  • Graziella Hert Russo

    Graziella Hert Russo , 29.06.2015

    .(y).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Paszko

    Jan Paszko , 29.06.2015

    Małgosiu może pierwszy raz przyjedziemy do Ciebie już na gotowe?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Schmidt

    Jan Schmidt , 29.06.2015

    No to kiedy mam przyjść na degustację?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Zjawin

    Maria Zjawin , 29.06.2015

    Ja bym zrobiła ale nie ma przepisu na pierogi a ja robiłabym je pierwszy raz . Może ktoś życzliwy użyczy mi dobrego, sprawdzonego przepisu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Usia

    Ula Usia , 28.06.2015

    Robię wszelkie rodzaje pierogów, również z ciecierzycą -ale mieszam ją z serem białym, po ugotowaniu podaję z sosem koperkiem - jogurtowym i do dekoracji 1 truskawka :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kruszyna

    Malgorzata Kruszyna , 28.06.2015

    Nie jem,nie robię, nie mogę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Bartoszewicz

    Andrzej Bartoszewicz , 28.06.2015

    Ja tam klusek nie lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Szymkowiak

    Grazyna Szymkowiak , 28.06.2015

    Wole z miesem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Skrętkowicz

    Alicja Skrętkowicz , 28.06.2015

    chetnie sprobuje czegos mnie tradycyjnego, lubie kuchenne eksperymenty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Miedziak

    Krzysztof Miedziak , 28.06.2015

    Wolę ruskie albo z mieskiem może być dodatek kapusty i grzybów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Marek Banaszewski

    Marian Marek Banaszewski , 28.06.2015

    Tylko lenie kupują pierogi w sklepie. A kapusta z grochem też jest dobra!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotrek Kopernik

    Piotrek Kopernik , 28.06.2015

    ja nie mogę ale tęsknie za Polskimi pierogami :D jak wróce będę tylko jadł i jadł ierogi :Dp

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kostrzewa

    Katarzyna Kostrzewa , 28.06.2015

    sa pyszne ale swoje domowe a nie te sztuczne z sklepu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Mirek Mirunio Dermanowski

    Mirosław Mirek Mirunio Dermanowski , 28.06.2015

    Dziś czas na nadzienie truskawkowe.:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wawer

    Elżbieta Wawer , 28.06.2015

    Uwielbiam pierogi robić i jeść moje ulubione to z brokułami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Barbara

    Aleksandra Barbara , 28.06.2015

    naprawdę są pyszne, tak jak wyglądają tak smakują.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Baranowska

    Alina Baranowska , 28.06.2015

    Wyglądają smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Kędzia

    Mirosława Kędzia , 28.06.2015

    CIEKAWE UŁOZENIE OJ MOJA SPECJALNOSC PIEROGI MNIAM MniamMniam.pl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawlak

    Barbara Pawlak , 28.06.2015

    Nie robiłam pierogów z ciecierzycą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba , 28.06.2015

    Smacznego..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Górczak

    Beata Górczak , 28.06.2015

    "Nie rób" :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szczepańska Anioł

    Irena Szczepańska Anioł , 28.06.2015

    Smacznego spróbuję sobie zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Siwy Piotrowski

    Krzysztof Siwy Piotrowski , 28.06.2015

    Nierub na smak tylko poczestuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Biermann

    Anna Biermann , 28.06.2015

    to prawda, farsz najwazniejszy, poswiecam dzien zeby przygotowac kilka rodzajow, zamrazarka a kiedy mam czas robie pierogi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Kubiak

    Ula Kubiak , 28.06.2015

    A pierogi z kapustą i białym serem ? Jak je zrobić żeby były jadalne ? Próbowałam ze słodką kapustą. Nie jadalne :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 28.06.2015

    Ula, a jaką wersję proponujesz? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Sawkiewicz

    Stanisław Sawkiewicz , 28.06.2015

    Najlepsze pierogi to robiła moja babcia Petronela !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kuza

    Ewa Kuza , 28.06.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Świluk

    Marta Świluk , 28.06.2015

    u mnie wczoraj z jagodami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Pladzyk

    Małgorzata Pladzyk , 28.06.2015

    A ja bardzo lubię wszystko co dobre, ale jeść, a nie robić.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowymPierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym

Rośliny strączkowe są znane od wieków. Nie da się jednak nie zauważyć, że w ostatnich latach przeżywają swój renesans. O ciecierzycy wielu kucharzy przypomniało sobie dzięki popularności kuchni bliskowschodniej, a w szczególności hummusu. Przenieśmy ją na bardziej swojski grunt. Czy ciecierzyca i pierogi to udana kompozycja? Nawet bardzo! Tym razem zrezygnuj na rzecz pierogów z ciecierzycy z sosem cebulowym ze znanych na wylot receptur pierogów ruskich, z mięsem, z kapustą i grzybami. Pierogi z cieciorką zaskoczą cię niebanalnym smakiem, do którego będziesz wracać z dużym entuzjazmem.

Dla kogo?

Nie wszyscy szefowie kuchni mieli już okazję samodzielnie przyrządzać ciecierzycę. Jak się za nią zabrać i co warto wiedzieć? Pierogi z ciecierzycą z puszki są kapitalną opcją dla osób, które nie czują się jeszcze w kuchni zbyt pewnie. Smakowitych ziaren nie trzeba wcześniej namaczać, więc ułatwicie sobie zadanie przygotowania tego niebanalnego dania. Farsz z ciecierzycy do pierogów przypadnie do gustu wegetarianom.

Na jaką okazję?

Sos cebulowy sprawia, że pierogi z ciecierzycy wyglądają jak wyszukana potrawa z restauracji. Bez żadnych oporów podasz je na świątecznym stole. Kto powiedział, że nie można tworzyć nowych, apetycznych tradycji? Jest to wręcz wskazane! Decydując się na przygotowanie przepisu na pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym, nie musisz przecież rezygnować z bardziej klasycznych wariantów pierogów. Weź pod uwagę, że podczas przyjęć w gronie rodziny i znajomych istnieje duże prawdopodobieństwo spotkania z osobami o różnorodnych upodobaniach kulinarnych.

Czy wiesz, że?

Zanim zrobisz farsz do pierogów z ciecierzycy, upewnij się, że znasz najważniejsze zasady związane z właściwym przygotowaniem miękkiego i elastycznego ciasta. Używaj mąki pszennej. Dlaczego woda musi być ciepła? Zapewni to odpowiednią sprężystość i lepkość ciasta na pierogi z ciecierzycy. Jest to zarazem gwarancja, że nadzienie z niego nie wypłynie podczas gotowania.

Dla urozmaicenia:

Farsz do pierogów z ciecierzycą daje duże pole manewru do próbowania tego smacznego strączka w połączeniu z innymi składnikami. Do nadzienia warto dodać drobno posiekane pieczarki. Pasują do niego także szpinak oraz suszone pomidory. Podczas przyprawiania pierogów z cieciorki wykorzystaj kolendrę.