Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

206 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

295 osób wydrukowało

Pobierz pdf

389 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

0.5 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

550 gramów

1 sztuka

2 łyżki

1 szklanka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny.

Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - Krok 1

Krok 2

W rondelku rozgrzej margarynę i przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Dodaj ciecierzycę oraz bulion. Zmiksuj wszystko na gładką masę, dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku. Farsz wystudź.

Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - Krok 2

Krok 3

Ciasto rozwałkuj cienko, a następnie wytnij krążki średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi.

Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - Krok 3

Krok 4

Przygotowane pierogi wkładaj na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - Krok 4

Krok 5

Na patelni przesmaż cebulę pokrojoną w paski. Zdejmij patelnię z ognia, wlej niepełną szklankę zimnej wody i dodaj Sos do pieczeni z cebulką Knorr. Mieszając rozpuść ją. Sos gotuj na małym ogniu 2 minuty. Gotowe pierogi obsmaż na patelni i podawaj z cebulowym sosem.

Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Zamiast ciecierzycy z puszki możesz użyć suszonej ciecierzycy – tę ugotuj do miękkości i przygotuj w taki sam sposób.

44

Opinie o przepisie

  • Graziella Hert Russo

    Graziella Hert Russo , 29.06.2015

    .(y).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Paszko

    Jan Paszko , 29.06.2015

    Małgosiu może pierwszy raz przyjedziemy do Ciebie już na gotowe?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Schmidt

    Jan Schmidt , 29.06.2015

    No to kiedy mam przyjść na degustację?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Zjawin

    Maria Zjawin , 29.06.2015

    Ja bym zrobiła ale nie ma przepisu na pierogi a ja robiłabym je pierwszy raz . Może ktoś życzliwy użyczy mi dobrego, sprawdzonego przepisu?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Usia

    Ula Usia , 28.06.2015

    Robię wszelkie rodzaje pierogów, również z ciecierzycą -ale mieszam ją z serem białym, po ugotowaniu podaję z sosem koperkiem - jogurtowym i do dekoracji 1 truskawka :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Malgorzata Kruszyna

    Malgorzata Kruszyna , 28.06.2015

    Nie jem,nie robię, nie mogę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Bartoszewicz

    Andrzej Bartoszewicz , 28.06.2015

    Ja tam klusek nie lubię

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna Szymkowiak

    Grazyna Szymkowiak , 28.06.2015

    Wole z miesem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Skrętkowicz

    Alicja Skrętkowicz , 28.06.2015

    chetnie sprobuje czegos mnie tradycyjnego, lubie kuchenne eksperymenty

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Miedziak

    Krzysztof Miedziak , 28.06.2015

    Wolę ruskie albo z mieskiem może być dodatek kapusty i grzybów

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Marek Banaszewski

    Marian Marek Banaszewski , 28.06.2015

    Tylko lenie kupują pierogi w sklepie. A kapusta z grochem też jest dobra!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Piotrek Kopernik

    Piotrek Kopernik , 28.06.2015

    ja nie mogę ale tęsknie za Polskimi pierogami :D jak wróce będę tylko jadł i jadł ierogi :Dp

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kostrzewa

    Katarzyna Kostrzewa , 28.06.2015

    sa pyszne ale swoje domowe a nie te sztuczne z sklepu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosław Mirek Mirunio Dermanowski

    Mirosław Mirek Mirunio Dermanowski , 28.06.2015

    Dziś czas na nadzienie truskawkowe.:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Wawer

    Elżbieta Wawer , 28.06.2015

    Uwielbiam pierogi robić i jeść moje ulubione to z brokułami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Barbara

    Aleksandra Barbara , 28.06.2015

    naprawdę są pyszne, tak jak wyglądają tak smakują.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Baranowska

    Alina Baranowska , 28.06.2015

    Wyglądają smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mirosława Kędzia

    Mirosława Kędzia , 28.06.2015

    CIEKAWE UŁOZENIE OJ MOJA SPECJALNOSC PIEROGI MNIAM MniamMniam.pl

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Pawlak

    Barbara Pawlak , 28.06.2015

    Nie robiłam pierogów z ciecierzycą.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Wierzba

    Barbara Wierzba , 28.06.2015

    Smacznego..

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Górczak

    Beata Górczak , 28.06.2015

    "Nie rób" :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Szczepańska Anioł

    Irena Szczepańska Anioł , 28.06.2015

    Smacznego spróbuję sobie zrobić

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Siwy Piotrowski

    Krzysztof Siwy Piotrowski , 28.06.2015

    Nierub na smak tylko poczestuj

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Biermann

    Anna Biermann , 28.06.2015

    to prawda, farsz najwazniejszy, poswiecam dzien zeby przygotowac kilka rodzajow, zamrazarka a kiedy mam czas robie pierogi

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ula Kubiak

    Ula Kubiak , 28.06.2015

    A pierogi z kapustą i białym serem ? Jak je zrobić żeby były jadalne ? Próbowałam ze słodką kapustą. Nie jadalne :(

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 28.06.2015

    Ula, a jaką wersję proponujesz? :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Sawkiewicz

    Stanisław Sawkiewicz , 28.06.2015

    Najlepsze pierogi to robiła moja babcia Petronela !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Kuza

    Ewa Kuza , 28.06.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marta Świluk

    Marta Świluk , 28.06.2015

    u mnie wczoraj z jagodami

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Pladzyk

    Małgorzata Pladzyk , 28.06.2015

    A ja bardzo lubię wszystko co dobre, ale jeść, a nie robić.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej