Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym
łatwe
494 osoby zapisały

Składniki
300 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
550 gramów
1 sztuka
2 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób ciasto. Gotowe odłóż na pół godziny.

Krok 2
W rondelku rozgrzej margarynę i przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany czosnek. Dodaj ciecierzycę oraz bulion. Zmiksuj wszystko na gładką masę, dodaj posiekaną natkę i dopraw do smaku. Farsz wystudź.

Krok 3
Ciasto rozwałkuj cienko, a następnie wytnij krążki średnicy ok. 10 cm. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu i formuj pierogi.

Krok 4
Przygotowane pierogi wkładaj na wrzącą, lekko osoloną wodę i gotuj ok. 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Krok 5
Na patelni przesmaż cebulę pokrojoną w paski. Zdejmij patelnię z ognia, wlej niepełną szklankę zimnej wody i dodaj Sos do pieczeni z cebulką Knorr. Mieszając rozpuść ją. Sos gotuj na małym ogniu 2 minuty. Gotowe pierogi obsmaż na patelni i podawaj z cebulowym sosem.


Dobra rada:
Zamiast ciecierzycy z puszki możesz użyć suszonej ciecierzycy – tę ugotuj do miękkości i przygotuj w taki sam sposób.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos do pieczeni z cebulką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym
Rośliny strączkowe są znane od wieków. Nie da się jednak nie zauważyć, że w ostatnich latach przeżywają swój renesans. O ciecierzycy wielu kucharzy przypomniało sobie dzięki popularności kuchni bliskowschodniej, a w szczególności hummusu. Przenieśmy ją na bardziej swojski grunt. Czy ciecierzyca i pierogi to udana kompozycja? Nawet bardzo! Tym razem zrezygnuj na rzecz pierogów z ciecierzycy z sosem cebulowym ze znanych na wylot receptur pierogów ruskich, z mięsem, z kapustą i grzybami. Pierogi z cieciorką zaskoczą cię niebanalnym smakiem, do którego będziesz wracać z dużym entuzjazmem.
Dla kogo?
Nie wszyscy szefowie kuchni mieli już okazję samodzielnie przyrządzać ciecierzycę. Jak się za nią zabrać i co warto wiedzieć? Pierogi z ciecierzycą z puszki są kapitalną opcją dla osób, które nie czują się jeszcze w kuchni zbyt pewnie. Smakowitych ziaren nie trzeba wcześniej namaczać, więc ułatwicie sobie zadanie przygotowania tego niebanalnego dania. Farsz z ciecierzycy do pierogów przypadnie do gustu wegetarianom.
Na jaką okazję?
Sos cebulowy sprawia, że pierogi z ciecierzycy wyglądają jak wyszukana potrawa z restauracji. Bez żadnych oporów podasz je na świątecznym stole. Kto powiedział, że nie można tworzyć nowych, apetycznych tradycji? Jest to wręcz wskazane! Decydując się na przygotowanie przepisu na pierogi z ciecierzycą i sosem cebulowym, nie musisz przecież rezygnować z bardziej klasycznych wariantów pierogów. Weź pod uwagę, że podczas przyjęć w gronie rodziny i znajomych istnieje duże prawdopodobieństwo spotkania z osobami o różnorodnych upodobaniach kulinarnych.
Czy wiesz, że?
Zanim zrobisz farsz do pierogów z ciecierzycy, upewnij się, że znasz najważniejsze zasady związane z właściwym przygotowaniem miękkiego i elastycznego ciasta. Używaj mąki pszennej. Dlaczego woda musi być ciepła? Zapewni to odpowiednią sprężystość i lepkość ciasta na pierogi z ciecierzycy. Jest to zarazem gwarancja, że nadzienie z niego nie wypłynie podczas gotowania.
Dla urozmaicenia:
Farsz do pierogów z ciecierzycą daje duże pole manewru do próbowania tego smacznego strączka w połączeniu z innymi składnikami. Do nadzienia warto dodać drobno posiekane pieczarki. Pasują do niego także szpinak oraz suszone pomidory. Podczas przyprawiania pierogów z cieciorki wykorzystaj kolendrę.