Ciasto na pierogi bez jajka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Ciasto na pierogi bez jajka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

67

735 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

467 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1188 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.7 szklanki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sito.

Ciasto na pierogi bez jajka - Krok 1

Krok 2

Dodaj sól i wodę – wyrób ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze nieco mąki.

Ciasto na pierogi bez jajka - Krok 2

Krok 3

Gotowe ciasto podziel na części, każdą z nich kolejno rozwałkuj cienko na stolnicy podsypując mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki – możesz użyć do tego celu szklanki. Na każdy krążek nałóż farsz (mięsny, warzywny czy też owocowy) i zlep brzegi. Pierogi gotuj wrzucając je na osolony wrzątek - około 3 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Ciasto na pierogi bez jajka - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • monika Zawadzka

    monika Zawadzka , 05.01.2019

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Cis-ka

    Olga Cis-ka , 13.12.2018

    Z podanych składników ile wychodzi pierogów?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bućwiło

    Anna Bućwiło , 08.04.2015

    Aby ciasto było mięciutki i nie wysychało, dodaję 0,5 szklanki wody (ale ciepłej) i łyżkę oleju.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto na pierogi bez jajkaCiasto na pierogi bez jajka

Sprawdzony przepis na ciasto na pierogi, który nie może się nie udać. To receptura, którą powinna znać każda gospodyni. Niektórzy twierdzą, że robienie pierogów w domu to przeżytek i strata czasu. Nic bardziej błędnego – pierogi to nasza kulinarna duma, powinniśmy więc robić je częściej. Są łatwiejsze, niż sądzicie. Idealne ciasto na pierogi ma zaledwie trzy składniki: mąkę, sól i wodę, ale nie zimną! Sekretem udanego ciasta na pierogi jest temperatura wody – do mąki najlepiej wlać ją gdy jest gorąca. Poza tym, nie ma tu ani jaj, ani tłuszczu. Trzy składniki i gotowe. Ważne, by zagniatać je szybko i zdecydowanie, a po wyrobieniu przykryć ściereczką i trzymać w ciepłym miejscu, by nie wystygło. W przeciwnym razie nie będzie się dobrze formować. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i bardzo jędrne, powinno też łatwo poddawać się wałkowaniu, nie kleić do rąk, ale dobrze lepić samo do siebie, by brzegi pierogów po zaciśnięciu, nie otwierały się. Takie ciasto czeka tylko na twój ulubiony farsz.