Ciasto na pierogi bez jajka - ciasto na pierogi rozpływające się w ustach | Przepisy.pl pixel

Ciasto na pierogi bez jajka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

70

794 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

538 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1370 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.7 szklanki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sito.

Ciasto na pierogi bez jajka - Krok 1

Krok 2

Dodaj sól i wodę – wyrób ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze nieco mąki.

Ciasto na pierogi bez jajka - Krok 2

Krok 3

Gotowe ciasto podziel na części, każdą z nich kolejno rozwałkuj cienko na stolnicy podsypując mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki – możesz użyć do tego celu szklanki. Na każdy krążek nałóż farsz (mięsny, warzywny czy też owocowy) i zlep brzegi. Pierogi gotuj wrzucając je na osolony wrzątek - około 3 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Ciasto na pierogi bez jajka - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Przepyszna

    Katarzyna Przepyszna , 02.12.2020

    TAK. Przepis wzbogacam łyżką śmietany 18%, żeby ciasto było bardziej elastyczne, miękkie i dłużej zachowało swoją konsystencję. Dzięki śmietanie ciasto łatwiej się lepi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika Zawadzka

    monika Zawadzka , 05.01.2019

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Cis-ka

    Olga Cis-ka , 13.12.2018

    Z podanych składników ile wychodzi pierogów?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bućwiło

    Anna Bućwiło , 08.04.2015

    Aby ciasto było mięciutki i nie wysychało, dodaję 0,5 szklanki wody (ale ciepłej) i łyżkę oleju.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto na pierogi bez jajkaCiasto na pierogi bez jajka

Sprawdzony przepis na ciasto na pierogi rozpływające się w ustach? Ciasto bez jajka to receptura, którą każda gospodyni powinna choć raz wypróbować w swojej kuchni. Wychodzi idealne – jest miękkie, plastyczne i naprawdę smaczne!
Jak przygotować dobre ciasto na pierogi? Przepis babci jest bardzo prosty. Idealne ciasto na pierogi ma zaledwie trzy składniki: mąkę, sól i wodę, ale nie zimną! Sekretem udanego ciasta na pierogi jest jej temperatura – do mąki najlepiej wlać ją, gdy jest gorąca. Poza tym nie ma tu ani jaj, ani tłuszczu. Trzy składniki i gotowe. Ważne, by zagniatać je szybko i zdecydowanie, a po wyrobieniu przykryć ściereczką i trzymać w ciepłym miejscu, by nie wystygło. W przeciwnym razie nie będzie się dobrze formować. Takie ciasto czeka tylko na twój ulubiony farsz.

Dla kogo?

Pierogi na dobrym cieście to doskonałe danie dla każdego. Lubią je dzieci i osoby dorosłe, a dzięki temu, że mogą mieć dziesiątki różnych farszów, śmiało dopasujesz ich wersję do własnych upodobań.

Na jaką okazję?

Pierogi to doskonała propozycja na pożywny obiad dla całej rodziny. Będą więc idealne na co dzień, ale świetnie sprawdzą się także podczas świąt Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole śmiało postaw półmisek pierogów z kapustą i grzybami. Będą smakować jeszcze lepiej, jeśli dodasz do nich szklankę czerwonego barszczu.

Czy wiesz, że…?

Żeby ciasto dobrze się formowało, powinno być miękkie, gładkie i bardzo jędrne. Odpowiednio zagniecione ciasto nie może kleić się do dłoni, ale dobrze jeśli będzie lepić się do siebie – dzięki temu raz uformowane pierogi nie rozkleją się na przykład podczas gotowania. Wypróbuj przepis na ciasto na pierogi rozpływające się w ustach, które przygotowuje się bez jajka.

Dla urozmaicenia

Ciasto na pierogi rozpływające się w ustach będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli po ugotowaniu polejesz je omastą z boczku i cebuli.