Składniki
1 szklanka
0.7 szklanki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej przez sito.
Krok 2
Dodaj sól i wodę – wyrób ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze nieco mąki.
Krok 3
Gotowe ciasto podziel na części, każdą z nich kolejno rozwałkuj cienko na stolnicy podsypując mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki – możesz użyć do tego celu szklanki. Na każdy krążek nałóż farsz (mięsny, warzywny czy też owocowy) i zlep brzegi. Pierogi gotuj wrzucając je na osolony wrzątek - około 3 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
trudne
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto na pierogi bez jajka
Sprawdzony przepis na ciasto na pierogi, który nie może się nie udać. To receptura, którą powinna znać każda gospodyni. Niektórzy twierdzą, że robienie pierogów w domu to przeżytek i strata czasu. Nic bardziej błędnego – pierogi to nasza kulinarna duma, powinniśmy więc robić je częściej. Są łatwiejsze, niż sądzicie. Idealne ciasto na pierogi ma zaledwie trzy składniki: mąkę, sól i wodę, ale nie zimną! Sekretem udanego ciasta na pierogi jest temperatura wody – do mąki najlepiej wlać ją gdy jest gorąca. Poza tym, nie ma tu ani jaj, ani tłuszczu. Trzy składniki i gotowe. Ważne, by zagniatać je szybko i zdecydowanie, a po wyrobieniu przykryć ściereczką i trzymać w ciepłym miejscu, by nie wystygło. W przeciwnym razie nie będzie się dobrze formować. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i bardzo jędrne, powinno też łatwo poddawać się wałkowaniu, nie kleić do rąk, ale dobrze lepić samo do siebie, by brzegi pierogów po zaciśnięciu, nie otwierały się. Takie ciasto czeka tylko na twój ulubiony farsz.