Ciasto na pierogi bez jajka - ciasto na pierogi rozpływające się w ustach | Przepisy.pl pixel

Ciasto na pierogi bez jajka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

72

810 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

577 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1420 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.7 szklanki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej przez sito.

Ciasto na pierogi bez jajka - Krok 1

Krok 2

Dodaj sól i wodę – wyrób ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze nieco mąki.

Ciasto na pierogi bez jajka - Krok 2

Krok 3

Gotowe ciasto podziel na części, każdą z nich kolejno rozwałkuj cienko na stolnicy podsypując mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki – możesz użyć do tego celu szklanki. Na każdy krążek nałóż farsz (mięsny, warzywny czy też owocowy) i zlep brzegi. Pierogi gotuj wrzucając je na osolony wrzątek - około 3 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

Ciasto na pierogi bez jajka - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Przepyszna

    Katarzyna Przepyszna , 02.12.2020

    TAK. Przepis wzbogacam łyżką śmietany 18%, żeby ciasto było bardziej elastyczne, miękkie i dłużej zachowało swoją konsystencję. Dzięki śmietanie ciasto łatwiej się lepi.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika Zawadzka

    monika Zawadzka , 05.01.2019

    Super przepis

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Cis-ka

    Olga Cis-ka , 13.12.2018

    Z podanych składników ile wychodzi pierogów?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bućwiło

    Anna Bućwiło , 08.04.2015

    Aby ciasto było mięciutki i nie wysychało, dodaję 0,5 szklanki wody (ale ciepłej) i łyżkę oleju.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ciasto na pierogi bez jajka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasto na pierogi bez jajkaCiasto na pierogi bez jajka

Sprawdzony przepis na ciasto na pierogi, który zawsze się uda. To receptura, którą powinna znać każda gospodyni i każdy gospodarz. Niektórzy twierdzą, że robienie pierogów w domu to przeżytek i strata czasu. Nic bardziej błędnego – pierogi to nasza kulinarna duma, powinniśmy więc robić je częściej. Są łatwiejsze niż sądzisz. Trudno w to uwierzyć? Zajrzyj do naszego przepisu na ciasto na pierogi bez jajka, a przekonasz się, że nie rzucamy słów na wiatr.

Dla kogo?

Z ciastem na pierogi bez jajka zrobienie tej tradycyjnej potrawy będzie łatwe nawet dla początkujących kucharzy. Ważne, by zagniatać je szybko i zdecydowanie, a po wyrobieniu przykryć ściereczką i trzymać w ciepłym miejscu, by nie wystygło. W przeciwnym razie nie będzie się dobrze formować.

Na jaką okazję?

Ciasto na pierogi bez jajek powinno być miękkie, gładkie i bardzo jędrne, powinno też łatwo poddawać się wałkowaniu, nie kleić do rąk, ale dobrze lepić samo do siebie, by brzegi pierogów po zaciśnięciu, nie otwierały się. Jeśli uzyskasz taki efekt, domownicy oszaleją na punkcie przygotowanego przez ciebie specjału.  

Czy wiesz, że?

Idealne ciasto na pierogi bez jajka ma zaledwie trzy składniki: mąkę, sól i wodę, ale nie zimną! Sekretem udanego ciasta na pierogi jest temperatura wody – do mąki najlepiej wlać ją, gdy jest gorąca. Poza tym, nie ma tu ani jaj, ani tłuszczu. Trzy składniki i gotowe.  

Dla urozmaicenia:

To ciasto na pierogi rozpływające się w ustach. Czeka tylko na twój ulubiony farsz. Podasz je z mięsem, kapustą i grzybami, a może soczewicą? Pierogi i ciasto bez jajka pomieszczą wszystkie twoje ulubione składniki. Smacznego.