
Składniki
1 szklanka
0.7 szklanki
0.5 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej przez sito.

Krok 2
Dodaj sól i wodę – wyrób ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze nieco mąki.

Krok 3
Gotowe ciasto podziel na części, każdą z nich kolejno rozwałkuj cienko na stolnicy podsypując mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinaj krążki – możesz użyć do tego celu szklanki. Na każdy krążek nałóż farsz (mięsny, warzywny czy też owocowy) i zlep brzegi. Pierogi gotuj wrzucając je na osolony wrzątek - około 3 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ciasto na pierogi bez jajka
Sprawdzony przepis na ciasto na pierogi rozpływające się w ustach? Ciasto bez jajka to receptura, którą każda gospodyni powinna choć raz wypróbować w swojej kuchni. Wychodzi idealne – jest miękkie, plastyczne i naprawdę smaczne!
Jak przygotować dobre ciasto na pierogi? Przepis babci jest bardzo prosty. Idealne ciasto na pierogi ma zaledwie trzy składniki: mąkę, sól i wodę, ale nie zimną! Sekretem udanego ciasta na pierogi jest jej temperatura – do mąki najlepiej wlać ją, gdy jest gorąca. Poza tym nie ma tu ani jaj, ani tłuszczu. Trzy składniki i gotowe. Ważne, by zagniatać je szybko i zdecydowanie, a po wyrobieniu przykryć ściereczką i trzymać w ciepłym miejscu, by nie wystygło. W przeciwnym razie nie będzie się dobrze formować. Takie ciasto czeka tylko na twój ulubiony farsz.
Dla kogo?
Pierogi na dobrym cieście to doskonałe danie dla każdego. Lubią je dzieci i osoby dorosłe, a dzięki temu, że mogą mieć dziesiątki różnych farszów, śmiało dopasujesz ich wersję do własnych upodobań.
Na jaką okazję?
Pierogi to doskonała propozycja na pożywny obiad dla całej rodziny. Będą więc idealne na co dzień, ale świetnie sprawdzą się także podczas świąt Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole śmiało postaw półmisek pierogów z kapustą i grzybami. Będą smakować jeszcze lepiej, jeśli dodasz do nich szklankę czerwonego barszczu.
Czy wiesz, że…?
Żeby ciasto dobrze się formowało, powinno być miękkie, gładkie i bardzo jędrne. Odpowiednio zagniecione ciasto nie może kleić się do dłoni, ale dobrze jeśli będzie lepić się do siebie – dzięki temu raz uformowane pierogi nie rozkleją się na przykład podczas gotowania. Wypróbuj przepis na ciasto na pierogi rozpływające się w ustach, które przygotowuje się bez jajka.
Dla urozmaicenia
Ciasto na pierogi rozpływające się w ustach będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli po ugotowaniu polejesz je omastą z boczku i cebuli.