Co zamiast kruszonki na ciasto drożdżowe?
Wiele tradycyjnych ciast drożdżowych wieńczy kruszonka, ale co zamiast kruszonki, jeśli nie zdążycie jej przygotować? Jaki zamiennik kruszonki wykorzystać, żeby ciasto było smaczne i ładnie wyglądało? Sprawdźcie nasze propozycje na inne dodatki do ciasta drożdżowego.
Co zamiast kruszonki na ciasto drożdżowe?
Kruszonka na cieście stanowi nie tylko element decydujący o finalnym smaku wypieku czy deseru, ale też dekorację, szczególnie jeśli jest zrobiona z dbałością i ma regularne kawałki. Kruszonkę z powodzeniem zastąpi skruszony biszkopt lub ciasto kruche. Jeśli ścinacie brzegi ciasta, to pozostałości możecie rozkruszyć w dłoniach, wymieszać z cukrem i posypać taką mieszanką wierzch wypieku – zamiennik kruszonki gotowy.
Co na ciasto zamiast kruszonki? Alternatywą może być posypka z orzechów lub ziaren sezamu, ewentualnie mak pomieszany z cukrem. Jeśli zależy wam na uzyskaniu ciekawego efektu estetycznego, możecie wykorzystać rodzynki i żurawinę lub gotową mieszankę bakalii.
Czym wykończyć ciasto zamiast kruszonki?
Jeśli w kuchni brakuje wymyślnych składników, a ciasto nie jest wykończone, to co zamiast kruszonki można użyć do zwieńczenia wypieków? Dobrym pomysłem będzie cukier puder, ewentualnie polewa czekoladowa. Jeśli nie macie czasu, aby przygotować polewę samodzielnie, kupcie gotową. Opakowanie wystarczy włożyć do kąpieli wodnej, a później rozciąć, wylać zawartość na ciasto i równomiernie rozprowadzić.
Zamiennikiem kruszonki mogą być też skruszone herbatniki wymieszane z miękkim masłem lub cukrem, a w takim zastosowaniu sprawdzą się zarówno jasne, jak i ciemne ciasteczka.
Komentarze (0)