Aby przygotować dobrze wyrośnięty, efektowny wypiek, należy znać kilka podstawowych zasad. Jak długo piec ciasto drożdżowe, słodkie bułeczki czy chałki? – przeczytaj.

Jak długo piec ciasto drożdżowe?

Czas pieczenia wypieku będzie oczywiście zależał od jego rodzaju. Zobacz, jak długo piec różne ciasta drożdżowe i w jakich temperaturach:

- uniwersalne ciasto drożdżowe z kruszonką – ok. 60 min. w temperaturze 160° C;

- oryginalne ciasto drożdżowe z ziemniakami – ok. 40 min. w temperaturze 170° C;

- wyśmienite bułeczki z rodzynkami – 10-15 min. w temperaturze 210° C;

- delikatna chałka z kruszonką – ok. 30 min. w temperaturze 180° C;

- pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką – ok. 45 min. w temperaturze 180° C.

Sprawdź nasze propozycje smacznych wypieków, które będą odpowiednie na poobiedni deser lub słodki podwieczorek. Niezależnie od tego, który z nich wybierzesz, pamiętaj że:

- poziom wypieczenia ciasta najłatwiej sprawdzić, wbijając w nie wykałaczkę – sucha oznacza, że jest upieczone;

- aby nadać wypiekom drożdżowym błyszczącą złocistobrązową skórkę, posmaruj je przed pieczeniem jajkiem wymieszanym z niewielką ilością mleka.

Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.