Bułeczki drożdżowe

164 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (164)

Ciasto drożdżowe z ziemniakami

177

łatwe

15 min.
Ciasto drożdżowe z ziemniakami to pyszna wersja klasycznego i znanego wypieku. Dzięki dodatkowi z...
Bułeczki ze śliwkami

140

średnie

90 min.
Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe, o charakterystycznym zapachu, w połączeniu z kwaskowatymi śl...
Jagodzianki

46

średnie

60 min.
Masz ochotę na słodką przekąskę między posiłkami lub chcesz przyrządzić na deser bułeczki drożdżo...
Ślimaki

47

łatwe

15 min.
Bułeczki z rodzynkami

50

łatwe

15 min.
Przepis na bułeczki z rodzynkami to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią delikatn...
Cynamonowe zawijańce

21

łatwe

15 min.
Pachnące cynamonem drożdżówki z żurawiną i migdałami to wyśmienity wypiek na jesienne i zimowe dr...
Serowe bułeczki

3

łatwe

15 min.
Drożdżowe kaczuszki

6

łatwe

60 min.
Rogaliki z dżemem

10

łatwe

15 min.
Słodka przekąska, doskonała na drugie śniadanie, podwieczorek albo piknik? Rogaliki z dżemem! Moż...
Bułeczki maślane

1

łatwe

60 min.
Rogaliki babuni

2

łatwe

30 min.
Rogaliki drożdżowe

5

łatwe

60 min.
Rogaliki z jabłkami

1

łatwe

60 min.
Ciastka z budyniem

1

łatwe

15 min.
Bułeczki drożdżowe

3

łatwe

15 min.
Rogaliki z makiem

1

łatwe

60 min.

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułeczki drożdżoweBułeczki drożdżowe

Jeśli masz ochotę na smaczny dodatek do kawy lub gorącego mleka, wypróbuj jeden z przepisów na bułeczki drożdżowe. Zaufaj w tej kwestii Szwedom, którzy od lat specjalizują się w wypiekach drożdżowych. Szwedzkie kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe urosły do rangi potrawy kultowej i to nie tylko na dalekiej północy – coraz częściej spotkać je można na półkach sklepowych w rodzimych marketach. Dla wszystkich tych, którzy preferują jednak inne smaki, stworzono wiele wariantów bułeczek drożdżowych. Do ich przygotowania wykorzystać można owoce świeże lub przetwory, twaróg, mak czy chociażby migdały. Najpopularniejsze w tych kategoriach są zdecydowanie jagodzianki, drożdżówki z serem i rogaliki z dżemem. Jeśli wydaje ci się, że trzeba dużego obycia w kuchni, aby stworzyć takie wypieki – nie obawiaj się, one tylko sprawiają wrażenie trudnych w wykonaniu. Sekretem jest oczywiście przygotowanie doskonałego ciasta drożdżowego. Jeśli opanujesz tę sztukę, to cała reszta będzie już zupełnie prosta i bez trudności wykonasz każdą wersję bułeczek. Przede wszystkim wrogiem ciasta drożdżowego jest pośpiech. Jeśli w przepisie podano, że trzeba zrobić zaczyn – pamiętaj, aby odstawić go w ciepłe miejsce i czekać cierpliwie, aż zacznie „pracować”. Zwróć uwagę na zachowanie odpowiedniej temperatury mleka, w którym rozpuszczasz drożdże – musi być ono letnie. Podobnie sytuacja przedstawia się z wyrabianiem ciasta: poczekaj aż będzie odchodzić od ręki i dopiero wtedy odstaw je do wyrośnięcia. Proces nadziewania bułeczek jest już bardzo szybki, zwłaszcza jeżeli korzystasz z wcześniej zrobionych dżemów (doskonale pasują szczególnie truskawkowe, malinowe, wiśniowe) czy powideł śliwkowych, a pieczenie zajmuje jedynie od kilku do kilkunastu minut. Bułeczki najlepiej smakują gorące, podawane bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Jeśli nie znikną od razu z talerza, co jednak jest mało prawdopodobne, to zabierz je ze sobą do pracy lub przygotuj dziecku do szkoły jako drugie śniadanie. To wypiek, który smakuje niemal wszystkim.