Przepisy na Bułeczki drożdżowe

167 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (167)

Ciasto drożdżowe z ziemniakami
ratingratingratingratingrating

188

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Ciasto drożdżowe z ziemniakami to pyszna wersja klasycznego i znanego wypieku. Dzięki dodatkowi z...
Bułeczki ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

141

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe, o charakterystycznym zapachu, w połączeniu z kwaskowatymi śl...
Jagodzianki
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Masz ochotę na słodką przekąskę między posiłkami lub chcesz przyrządzić na deser bułeczki drożdżo...
Ślimaki
ratingratingratingratingrating

56

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bułeczki z rodzynkami
ratingratingratingratingrating

58

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Przepis na bułeczki z rodzynkami to idealna propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią delikatn...
Cynamonowe zawijańce
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pachnące cynamonem drożdżówki z żurawiną i migdałami to wyśmienity wypiek na jesienne i zimowe dr...
Rogaliki z dżemem
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Rogaliki drożdżowe są deserem, który na polskich stołach obecny jest nieprzerwanie od wielu już l...
Serowe bułeczki
ratingratingratingratingrating

4

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Drożdżowe kaczuszki
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bułeczki cynamonowe
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Bułeczki maślane
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Rogaliki babuni
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Rogaliki drożdżowe
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Rogaliki z jabłkami
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ciastka z budyniem
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bułeczki drożdżowe
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bułeczki drożdżoweBułeczki drożdżowe

Jeśli masz ochotę na smaczny dodatek do kawy lub gorącego mleka, wypróbuj jeden z przepisów na bułeczki drożdżowe. Zaufaj w tej kwestii Szwedom, którzy od lat specjalizują się w wypiekach drożdżowych. Szwedzkie kanelbullar, czyli bułeczki cynamonowe urosły do rangi potrawy kultowej i to nie tylko na dalekiej północy – coraz częściej spotkać je można na półkach sklepowych w rodzimych marketach. Dla wszystkich tych, którzy preferują jednak inne smaki, stworzono wiele wariantów bułeczek drożdżowych. Do ich przygotowania wykorzystać można owoce świeże lub przetwory, twaróg, mak czy chociażby migdały. Najpopularniejsze w tych kategoriach są zdecydowanie jagodzianki, drożdżówki z serem i rogaliki z dżemem. Jeśli wydaje ci się, że trzeba dużego obycia w kuchni, aby stworzyć takie wypieki – nie obawiaj się, one tylko sprawiają wrażenie trudnych w wykonaniu. Sekretem jest oczywiście przygotowanie doskonałego ciasta drożdżowego. Jeśli opanujesz tę sztukę, to cała reszta będzie już zupełnie prosta i bez trudności wykonasz każdą wersję bułeczek. Przede wszystkim wrogiem ciasta drożdżowego jest pośpiech. Jeśli w przepisie podano, że trzeba zrobić zaczyn – pamiętaj, aby odstawić go w ciepłe miejsce i czekać cierpliwie, aż zacznie „pracować”. Zwróć uwagę na zachowanie odpowiedniej temperatury mleka, w którym rozpuszczasz drożdże – musi być ono letnie. Podobnie sytuacja przedstawia się z wyrabianiem ciasta: poczekaj aż będzie odchodzić od ręki i dopiero wtedy odstaw je do wyrośnięcia. Proces nadziewania bułeczek jest już bardzo szybki, zwłaszcza jeżeli korzystasz z wcześniej zrobionych dżemów (doskonale pasują szczególnie truskawkowe, malinowe, wiśniowe) czy powideł śliwkowych, a pieczenie zajmuje jedynie od kilku do kilkunastu minut. Bułeczki najlepiej smakują gorące, podawane bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Jeśli nie znikną od razu z talerza, co jednak jest mało prawdopodobne, to zabierz je ze sobą do pracy lub przygotuj dziecku do szkoły jako drugie śniadanie. To wypiek, który smakuje niemal wszystkim.