Chałka z kruszonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chałka z kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

199

1076 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1487 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5723 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżeczka

60 gramów

30 gramów

100 mililitrów

20 gramów

3 sztuki

1 sztuka

kruszonka:

80 gramów

160 gramów

1 sztuka

220 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, łyżeczką soli, miękkie masło, cukier (30g), mleko, żółtka i drożdże umieść w robocie kuchennym i mieszaj na niskich obrotach przez 4 minuty. Następnie zwiększ obroty i mieszaj aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto.

Chałka z kruszonką - Krok 1

Krok 2

Podziel ciasto na 6 równych części. Z każdej części uformuj wałek o długości ok 40 cm. Gotowe wałki połóż na stolnicy i zlep je przy górnych częściach. Teraz splataj wałki podobnie jak się plecie warkocz. Końcówki zwijamy pod spód.

Chałka z kruszonką - Krok 2

Krok 3

Gotową chałkę odstaw pod ściereczką w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.

Chałka z kruszonką - Krok 3

Krok 4

W tym czasie przygotuj kruszonką. Zetrzyj skórkę z cytryny. Masło utrzyj z cukrem, dodaj skórkę z cytryny, mąkę pszenną oraz migdałową i mieszaj aż powstanie kruszonka.

Chałka z kruszonką - Krok 4

Krok 5

Jajko roztrzep i posmaruj chałkę. Posyp kruszonką i piecz w temperaturze 180° C przez ok 30

Chałka z kruszonką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Domowa chałka świetnie smakuje z masłem i miodem.

4

Opinie o przepisie

  • Xds

    Xds , 11.01.2022

    Na pierwszym zdjęciu jest widoczne jajko w misce a nie ma go w składzie. Czy należy je dodać?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Pat

    Pat , 11.01.2022

    Czy do ciasta dodajemy Jajka?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowywanie posiłków przy użyciu pary wodnej to przepis na posiłek idealny. Soczyste mięsa i chrupiące warzywa z pełnią właściwości odżywczych, ale bez zbędnego tłuszczu – to możliwe! I niezwykle proste w wykonaniu. Duże kulinarne doświadczenie nie jest wymagane!

Czytaj więcej

Bananowiec to najprostsze ciasto świata! Przygotowanie tego wypieku jest niezwykle szybkie, a efekty zawsze zachwycają. Próbowaliście kiedyś bananowca? Jeżeli nie, to najwyższa pora, by to zmienić! Chcecie poznać sprawdzony przepis, z pomocą którego przygotujecie ten wypiek?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chałka z kruszonkąChałka z kruszonką

Rumiana chałka z kruszonką, chrupiącą skórką i miękkim, puszystym wnętrzem może z powodzeniem zrewolucjonizować śniadania, zwłaszcza jeśli przejadły ci się już klasyczne kanapki i owsianka. W niektórych domach jada się ją tylko przy okazji świąt, tymczasem warto znaleźć dla niej miejsce w codziennym menu. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić? Niekoniecznie, bowiem przepis na chałkę z kruszonką nie jest czasochłonny.

Dla kogo?

Oferta piekarni w okolicy przestała być już dla ciebie atrakcyjna? Może połknąłeś bakcyla wypiekania domowego pieczywa? Pyszna chałka z kruszonką jeszcze mocniej utwierdzi cię w przekonaniu, że idziesz właściwą drogą. Po różnorodnych doświadczeniach z chlebem nadeszła pora, by wypróbować przepis na chałkę z kruszonką.

Na jaką okazję?

Delikatny, słodki smak domowej chałki sprawia, że pierwszorzędnie komponuje się z konfiturą, dżemem i miodem. Nie zapomnij o tym, by przygotować też kruszonkę do chałki! Stanowi wyśmienite zwieńczenie wypieku. Co powiesz na kubek kakao dla dopełnienia śniadaniowego zestawu? Idealny sposób na uprzyjemnienie każdego poranka.

Czy wiesz, że?

Chałka wywodzi się z kuchni żydowskiej, lecz duże uznanie zyskała w większości krajów na terenie Europy Środkowo-Wschodniej. Każdą potrawę warto modyfikować w zależności od swoich ulubionych produktów i smaków. W ten właśnie sposób powstał nasz przepis na kruszonkę do chałki z mąką migdałową. Jej zapach jest niezrównany!

Dla urozmaicenia:

Chałkę z kruszonką można też posypać makiem lub białym sezamem. Gdy nabierzesz już trochę wprawy, możesz przerobić recepturę chałki na przepis wytrawny – nie zapomnij jednak, by niezależnie od przygotowywanego wariantu dodać solidną porcję kruszonki na chałkę.