Chałka z kruszonką

- Krok 1W miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dolej tyle mleka by zaczyn miał gęstość kwaśnej śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Krok 2Jajka roztrzep widelcem. Dwie łyżki roztrzepanych jajek odłóż do posmarowania chałki, resztę przelej do miski. Dodaj pozostałą mąkę, cukier, mleko i wyrośnięty zaczyn. Wszystko razem wymieszaj mieszadłami miksera.
- Krok 3Na koniec dodaj roztopioną i przestudzoną Kasię. Całość dokładnie zagnieć i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
- Krok 4Gdy ciasto podwoi objętość zagnieć je powtórnie i podziel na 5 jednakowych części. Z każdej części zrób wałeczek o długości około 40 cm. Wałki ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Krok 5Zlep razem końce 5 wałków i rozłóż je szeroko. Przełóż wałek znajdujący się najbardziej z prawej strony nad 2 i pod 3 (wszystkie z prawej strony). Następnie wałek znajdujący się najbardziej z lewej strony przełóż nad 2 i pod 3 (wszystkie z lewej strony), i znowu z prawej strony itd. Całość zapleć w luźną chałkę. Odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.
- Krok 6W tym czasie z mąki, cukru i Kasi zagnieć w palcach kruszonkę. Gdy chałka wyrośnie posmaruj ją pozostałym roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.

Chałka z kruszonką
Chałka (zwana też w niektórych regionach kukiełką albo plecionką) to popularna słodka bułka w kształcie warkocza. Miękka, delikatna, słodka – doskonale nadaje się na śniadanie lub podwieczorek. Dobrze smakuje z dodatkiem miodu, dżemu, konfitur, a nawet z twarożkiem lub wędliną. Pasuje do niej także masło orzechowe i świeże owoce, truskawki oraz banany. Jest świetną alternatywą dla wszelkiego rodzaju drożdżówek. Po wyrobieniu ciasta należy tylko podzielić je na kilka części i zapleść w warkocz – najlepiej luźno, ponieważ ciasto urośnie. Dla urozmaicenia dodaj do chałki rodzynki, rozdrobnione orzechy albo suszoną żurawinę. Wierzch posyp własnoręcznie przyrządzoną kruszonką, sprawdzi się także sezam lub mak. Piecz bułkę do momentu, aż zyska złocisty kolor. Chałka dobrze smakuje w formie tostów, grzanek francuskich, jak również bez dodatków, podana do gorącej kawy lub szklanki mleka. Przygotuj ją przy najbliższej okazji. Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.