Chałka z kruszonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chałka z kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

195

849 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1407 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5369 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżeczka

60 gramów

30 gramów

100 mililitrów

20 gramów

1 sztuka

kruszonka:

80 gramów

160 gramów

1 sztuka

220 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, łyżeczką soli, miękkie masło, cukier (30g), mleko i drożdże umieść w robocie kuchennym i mieszaj na niskich obrotach przez 4 minuty. Następnie zwiększ obroty i mieszaj aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto.

Chałka z kruszonką - Krok 1

Krok 2

Podziel ciasto na 6 równych części. Z każdej części uformuj wałek o długości ok 40 cm. Gotowe wałki połóż na stolnicy i zlep je przy górnych częściach. Teraz splataj wałki podobnie jak się plecie warkocz. Końcówki zwijamy pod spód.

Chałka z kruszonką - Krok 2

Krok 3

Gotową chałkę odstaw pod ściereczką w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.

Chałka z kruszonką - Krok 3

Krok 4

W tym czasie przygotuj kruszonką. Zetrzyj skórkę z cytryny. Masło utrzyj z cukrem, dodaj skórkę z cytryny, mąkę pszenną oraz migdałową i mieszaj aż powstanie kruszonka.

Chałka z kruszonką - Krok 4

Krok 5

Jajko roztrzep i posmaruj chałkę. Posyp kruszonką i piecz w temperaturze 180° C przez ok 30

Chałka z kruszonką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Domowa chałka świetnie smakuje z masłem i miodem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chałka z kruszonkąChałka z kruszonką

Rumiana chałka z chrupiącą skórką i miękkim, puszystym wnętrzem może z powodzeniem zrewolucjonizować śniadania, zwłaszcza jeśli przejadły się Wam już klasyczne kanapki i owsianka. W niektórych domach jada się ją tylko przy okazji świąt, tymczasem warto znaleźć dla niej miejsce w codziennym menu.

Dla kogo?

Oferta piekarni w okolicy przestała być już dla Was atrakcyjna? Może połknęliście bakcyla wypiekania domowego pieczywa? Po różnorodnych doświadczeniach z chlebem nadeszła pora, by wypróbować przepis na chałkę z kruszonką.

Na jaką okazję?

Jej delikatny, słodki smak sprawia, że pierwszorzędnie komponuje się z konfiturą, dżemem i miodem. Co powiecie na kubek kakao dla dopełnienia śniadaniowego zestawu? Idealny sposób na uprzyjemnienie każdego poranka.

Czy wiesz, że?

Chałka wywodzi się z kuchni żydowskiej, lecz duże uznanie zyskała w większości krajów na terenie Europy Środkowo-Wschodniej.

Dla urozmaicenia:

Chałkę z kruszonką można też posypać makiem lub białym sezamem.