Składniki
300 gramów
1 łyżeczka
60 gramów
30 gramów
100 mililitrów
20 gramów
1 sztuka
kruszonka:
80 gramów
160 gramów
1 sztuka
220 gramów
30 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę, łyżeczką soli, miękkie masło, cukier (30g), mleko i drożdże umieść w robocie kuchennym i mieszaj na niskich obrotach przez 4 minuty. Następnie zwiększ obroty i mieszaj aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto.
Krok 2
Podziel ciasto na 6 równych części. Z każdej części uformuj wałek o długości ok 40 cm. Gotowe wałki połóż na stolnicy i zlep je przy górnych częściach. Teraz splataj wałki podobnie jak się plecie warkocz. Końcówki zwijamy pod spód.
Krok 3
Gotową chałkę odstaw pod ściereczką w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 4
W tym czasie przygotuj kruszonką. Zetrzyj skórkę z cytryny. Masło utrzyj z cukrem, dodaj skórkę z cytryny, mąkę pszenną oraz migdałową i mieszaj aż powstanie kruszonka.
Krok 5
Jajko roztrzep i posmaruj chałkę. Posyp kruszonką i piecz w temperaturze 180° C przez ok 30
Dobra rada:
Domowa chałka świetnie smakuje z masłem i miodem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chałka z kruszonką
Rumiana chałka z chrupiącą skórką i miękkim, puszystym wnętrzem może z powodzeniem zrewolucjonizować śniadania, zwłaszcza jeśli przejadły się Wam już klasyczne kanapki i owsianka. W niektórych domach jada się ją tylko przy okazji świąt, tymczasem warto znaleźć dla niej miejsce w codziennym menu.
Dla kogo?
Oferta piekarni w okolicy przestała być już dla Was atrakcyjna? Może połknęliście bakcyla wypiekania domowego pieczywa? Po różnorodnych doświadczeniach z chlebem nadeszła pora, by wypróbować przepis na chałkę z kruszonką.
Na jaką okazję?
Jej delikatny, słodki smak sprawia, że pierwszorzędnie komponuje się z konfiturą, dżemem i miodem. Co powiecie na kubek kakao dla dopełnienia śniadaniowego zestawu? Idealny sposób na uprzyjemnienie każdego poranka.
Czy wiesz, że?
Chałka wywodzi się z kuchni żydowskiej, lecz duże uznanie zyskała w większości krajów na terenie Europy Środkowo-Wschodniej.
Dla urozmaicenia:
Chałkę z kruszonką można też posypać makiem lub białym sezamem.