Chałka z kruszonką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chałka z kruszonką

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

195

847 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1405 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5369 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 łyżeczka

60 gramów

30 gramów

100 mililitrów

20 gramów

1 sztuka

kruszonka:

80 gramów

160 gramów

1 sztuka

220 gramów

30 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, łyżeczką soli, miękkie masło, cukier (30g), mleko i drożdże umieść w robocie kuchennym i mieszaj na niskich obrotach przez 4 minuty. Następnie zwiększ obroty i mieszaj aż powstanie gładkie i sprężyste ciasto.

Chałka z kruszonką - Krok 1

Krok 2

Podziel ciasto na 6 równych części. Z każdej części uformuj wałek o długości ok 40 cm. Gotowe wałki połóż na stolnicy i zlep je przy górnych częściach. Teraz splataj wałki podobnie jak się plecie warkocz. Końcówki zwijamy pod spód.

Chałka z kruszonką - Krok 2

Krok 3

Gotową chałkę odstaw pod ściereczką w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.

Chałka z kruszonką - Krok 3

Krok 4

W tym czasie przygotuj kruszonką. Zetrzyj skórkę z cytryny. Masło utrzyj z cukrem, dodaj skórkę z cytryny, mąkę pszenną oraz migdałową i mieszaj aż powstanie kruszonka.

Chałka z kruszonką - Krok 4

Krok 5

Jajko roztrzep i posmaruj chałkę. Posyp kruszonką i piecz w temperaturze 180° C przez ok 30

Chałka z kruszonką - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Domowa chałka świetnie smakuje z masłem i miodem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chałka z kruszonkąChałka z kruszonką

Rumiana chałka z chrupiącą skórką i miękkim, puszystym wnętrzem może z powodzeniem zrewolucjonizować śniadania, zwłaszcza jeśli przejadły się Wam już klasyczne kanapki i owsianka. W niektórych domach jada się ją tylko przy okazji świąt, tymczasem warto znaleźć dla niej miejsce w codziennym menu.

Dla kogo?

Oferta piekarni w okolicy przestała być już dla Was atrakcyjna? Może połknęliście bakcyla wypiekania domowego pieczywa? Po różnorodnych doświadczeniach z chlebem nadeszła pora, by wypróbować przepis na chałkę z kruszonką.

Na jaką okazję?

Jej delikatny, słodki smak sprawia, że pierwszorzędnie komponuje się z konfiturą, dżemem i miodem. Co powiecie na kubek kakao dla dopełnienia śniadaniowego zestawu? Idealny sposób na uprzyjemnienie każdego poranka.

Czy wiesz, że?

Chałka wywodzi się z kuchni żydowskiej, lecz duże uznanie zyskała w większości krajów na terenie Europy Środkowo-Wschodniej.

Dla urozmaicenia:

Chałkę z kruszonką można też posypać makiem lub białym sezamem.