Chałka z kruszonką

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

193

681 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
150 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1390 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5326 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

350 gramów

80 gramów

0.5 szklanki

2 sztuki

20 gramów

50 gramów

kruszonka:

12 gramów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce wymieszaj pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dolej tyle mleka by zaczyn miał gęstość kwaśnej śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Chałka z kruszonką - Krok 1

Krok 2

Jajka roztrzep widelcem. Dwie łyżki roztrzepanych jajek odłóż do posmarowania chałki, resztę przelej do miski. Dodaj pozostałą mąkę, cukier, mleko i wyrośnięty zaczyn. Wszystko razem wymieszaj mieszadłami miksera.

Chałka z kruszonką - Krok 2

Krok 3

Na koniec dodaj roztopioną i przestudzoną Kasię. Całość dokładnie zagnieć i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.

Chałka z kruszonką - Krok 3

Krok 4

Gdy ciasto podwoi objętość zagnieć je powtórnie i podziel na 5 jednakowych części. Z każdej części zrób wałeczek o długości około 40 cm. Wałki ułóż na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Chałka z kruszonką - Krok 4

Krok 5

Zlep razem końce 5 wałków i rozłóż je szeroko. Przełóż wałek znajdujący się najbardziej z prawej strony nad 2 i pod 3 (wszystkie z prawej strony). Następnie wałek znajdujący się najbardziej z lewej strony przełóż nad 2 i pod 3 (wszystkie z lewej strony), i znowu z prawej strony itd. Całość zapleć w luźną chałkę. Odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce.

Chałka z kruszonką - Krok 5

Krok 6

W tym czasie z mąki, cukru i Kasi zagnieć w palcach kruszonkę. Gdy chałka wyrośnie posmaruj ją pozostałym roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.

Chałka z kruszonką - Krok 6
4

Opinie o przepisie

  • Katarzyna

    Katarzyna , 31.03.2020

    "TAK" chałka jest pyszna! Zamiast cukru kryształu do kruszonki dodaję cukier puder, a mąkę warto przesiać przez sito, wtedy ciasto jest jeszcze lepsze. Pychotka!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aurelia Kurczenko

    Aurelia Kurczenko, 21.06.2019

    do Pani Agnieszki Godlewskiej nie trzeba a wręcz nie powinno się dodawać mąki,proporcje są dobre ,tłuszcz jest potrzebny,ciasto jest ,,mokre'' bo takie właśnie powinno być ,zamiast dosypywania mąki ciasto trzeba wyrabiać co najmniej 20 minut,po tym czasie wyrabia się gluten ciasto jest piękne elastyczne ,odchodzi od ręki i od miski ,jest super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Gąsiorowska

    Katarzyna Gąsiorowska, 06.01.2018

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Godlewska

    Agnieszka Godlewska, 24.03.2017

    Jak dla mnie do ciasta Kasia jest zbędna, ciasto i bez tego wychodzi mokre przez co trzeba dodać o wiele więcej mąki (by się uformowało) niż podano w przepisie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chałka z kruszonką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chałka z kruszonkąChałka z kruszonką

Chałka (zwana też w niektórych regionach kukiełką albo plecionką) to popularna słodka bułka w kształcie warkocza. Miękka, delikatna, słodka – doskonale nadaje się na śniadanie lub podwieczorek. Dobrze smakuje z dodatkiem miodu, dżemu, konfitur, a nawet z twarożkiem lub wędliną. Pasuje do niej także masło orzechowe i świeże owoce, truskawki oraz banany. Jest świetną alternatywą dla wszelkiego rodzaju drożdżówek. Po wyrobieniu ciasta należy tylko podzielić je na kilka części i zapleść w warkocz – najlepiej luźno, ponieważ ciasto urośnie. Dla urozmaicenia dodaj do chałki rodzynki, rozdrobnione orzechy albo suszoną żurawinę. Wierzch posyp własnoręcznie przyrządzoną kruszonką, sprawdzi się także sezam lub mak. Piecz bułkę do momentu, aż zyska złocisty kolor. Chałka dobrze smakuje w formie tostów, grzanek francuskich, jak również bez dodatków, podana do gorącej kawy lub szklanki mleka. Przygotuj ją przy najbliższej okazji. Mamy nadzieję, że pieczenie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.