Ciasto drożdżowe z miski - przepis z truskawkami | Przepisy.pl pixel

Drożdżówka w misce

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

131 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1013 osób wydrukowało

Pobierz pdf

777 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

40 gramów

1 szklanka

80 gramów

0.5 szklanki

3 sztuki

1 szczypta

na wierzch:

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy 1 łyżkę cukru.

Drożdżówka w misce - Krok 1

Krok 2

Masło roztapiamy i studzimy. Mleko podgrzewamy – ma być letnie, nie gorące. Mleko łączymy z masłem. Dodajemy do miski z drożdżami.

Drożdżówka w misce - Krok 2

Krok 3

Jajka roztrzepujemy z solą i resztą cukru.

Drożdżówka w misce - Krok 3

Krok 4

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane jajka. Zamykamy miskę szczelnie. Kręcimy nią energicznie kilka razy. Odstawiamy miskę w ciepłe miejsce. Gdy pokrywa zacznie puszczać ponownie zamykamy miskę. Czynność powtarzamy 5 razy.

Drożdżówka w misce - Krok 4

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Posypujemy owocami. Pieczemy przez ok. 40 minut.

Drożdżówka w misce - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Chałka z kruszonką
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Drożdżówka w misceDrożdżówka w misce

Często zdarza się, że początkujący kucharze, jak ognia unikają samodzielnego zrobienia ciasta drożdżowego. Trudno powiedzieć skąd to się bierze, ponieważ jego receptura i wykonanie mogą być naprawdę przyjemne. Warto jednak znać triki, które ułatwią to zadanie – z pomocą przychodzi przepis na ciasto drożdżowe w misce. Musisz jednak mieć się na baczności. Deser znika z talerzy w tempie ekspresowym!

Dla kogo?

Czy do wykonania przepisu na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką potrzebny jest szczególny talent kulinarny? Uważamy, że wszystko jest kwestią praktyki. Przygotowanie ciasta drożdżowego w misce sprawi, że jego wyrabianie nie będzie kojarzyć się z uciążliwą pracą.

Na jaką okazję?

Po upieczeniu drożdżowe ciasto z miski z łatwością pokroisz na mniejsze porcje. Zapakuj je jako przekąskę do pracy, szkoły i na piknik. Drożdżowe ciasto z truskawkami lub owocami leśnymi smakuje wybitnie w dowolnych okolicznościach. Podaj je w charakterze deseru po niedzielnym obiedzie, a każdy łasuch będzie zachwycony.

Czy wiesz, że?

Ciasto drożdżowe nie powinno być zbyt rzadkie i lepkie. Idealna konsystencja jest zwarta i elastyczna. Dzięki naszemu przepisowi na ciasto drożdżowe z truskawkami z pewnością się uda. Wystarczy trzymać się podanych proporcji.

Dla urozmaicenia:

Owoce leśne zamienisz na jabłka, rabarbar lub inne ulubione owoce. Truskawki to dodatek obowiązkowy na początku lata. Do tak przygotowanego, drożdżowego ciasta z truskawkami pasuje dodatek maku i białego sera. Kruszonka zawsze jest mile widziana!