Drożdżówka w misce przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Drożdżówka w misce

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

93 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

981 osób wydrukowało

Pobierz pdf

690 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

40 gramów

1 szklanka

80 gramów

0.5 szklanki

3 sztuki

1 szczypta

na wierzch:

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy 1 łyżkę cukru.

Drożdżówka w misce - Krok 1

Krok 2

Masło roztapiamy i studzimy. Mleko podgrzewamy – ma być letnie, nie gorące. Mleko łączymy z masłem. Dodajemy do miski z drożdżami.

Drożdżówka w misce - Krok 2

Krok 3

Jajka roztrzepujemy z solą i resztą cukru.

Drożdżówka w misce - Krok 3

Krok 4

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane jajka. Zamykamy miskę szczelnie. Kręcimy nią energicznie kilka razy. Odstawiamy miskę w ciepłe miejsce. Gdy pokrywa zacznie puszczać ponownie zamykamy miskę. Czynność powtarzamy 5 razy.

Drożdżówka w misce - Krok 4

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Posypujemy owocami. Pieczemy przez ok. 40 minut.

Drożdżówka w misce - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Drożdżówka w misceDrożdżówka w misce

Często zdarza się, że początkujący kucharze, jak ognia unikają samodzielnego zrobienia ciasta drożdżowego. Trudno powiedzieć skąd to się bierze, ponieważ jego receptura i wykonanie mogą być naprawdę przyjemne. Warto jednak znać triki, które ułatwią to zadanie – z pomocą przychodzi przepis na ciasto drożdżowe w misce.

Dla kogo?

Czy potrzebny jest szczególny talent kulinarny? Uważamy, że wszystko jest kwestią praktyki. Przygotowanie ciasta drożdżowego w wygodnej, zamykanej misce sprawi, że jego wyrabianie nie będzie kojarzyć się z uciążliwą pracą.

Na jaką okazję?

Po upieczeniu drożdżowe ciasto z łatwością pokroicie na mniejsze porcje. Zapakujcie je jako przekąskę do pracy, szkoły i na piknik.

Czy wiesz, że?

Ciasto drożdżowe nie powinno być zbyt rzadkie i lepkie. Idealna konsystencja jest zwarta i elastyczna.

Dla urozmaicenia:

Owoce leśne zamienicie na jabłka, rabarbar lub inne ulubione owoce. Do drożdżówki z miski pasuje dodatek maku i białego sera. Kruszonka zawsze jest mile widziana!