Ciasto drożdżowe z miski - przepis z truskawkami | Przepisy.pl pixel

Drożdżówka w misce

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
136 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1016 osób wydrukowało

Pobierz pdf

786 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

40 gramów

1 szklanka

80 gramów

0.5 szklanki

3 sztuki

1 szczypta

na wierzch:

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy 1 łyżkę cukru.

Drożdżówka w misce - Krok 1

Krok 2

Masło roztapiamy i studzimy. Mleko podgrzewamy – ma być letnie, nie gorące. Mleko łączymy z masłem. Dodajemy do miski z drożdżami.

Drożdżówka w misce - Krok 2

Krok 3

Jajka roztrzepujemy z solą i resztą cukru.

Drożdżówka w misce - Krok 3

Krok 4

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane jajka. Zamykamy miskę szczelnie. Kręcimy nią energicznie kilka razy. Odstawiamy miskę w ciepłe miejsce. Gdy pokrywa zacznie puszczać ponownie zamykamy miskę. Czynność powtarzamy 5 razy.

Drożdżówka w misce - Krok 4

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Posypujemy owocami. Pieczemy przez ok. 40 minut.

Drożdżówka w misce - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Drożdżówka w misceDrożdżówka w misce

Często zdarza się, że początkujący kucharze, jak ognia unikają samodzielnego zrobienia ciasta drożdżowego. Trudno powiedzieć skąd to się bierze, ponieważ jego receptura i wykonanie mogą być naprawdę przyjemne. Warto jednak znać triki, które ułatwią to zadanie – z pomocą przychodzi przepis na ciasto drożdżowe w misce. Musisz jednak mieć się na baczności. Deser znika z talerzy w tempie ekspresowym!

Dla kogo?

Czy do wykonania przepisu na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką potrzebny jest szczególny talent kulinarny? Uważamy, że wszystko jest kwestią praktyki. Przygotowanie ciasta drożdżowego w misce sprawi, że jego wyrabianie nie będzie kojarzyć się z uciążliwą pracą.

Na jaką okazję?

Po upieczeniu drożdżowe ciasto z miski z łatwością pokroisz na mniejsze porcje. Zapakuj je jako przekąskę do pracy, szkoły i na piknik. Drożdżowe ciasto z truskawkami lub owocami leśnymi smakuje wybitnie w dowolnych okolicznościach. Podaj je w charakterze deseru po niedzielnym obiedzie, a każdy łasuch będzie zachwycony.

Czy wiesz, że?

Ciasto drożdżowe nie powinno być zbyt rzadkie i lepkie. Idealna konsystencja jest zwarta i elastyczna. Dzięki naszemu przepisowi na ciasto drożdżowe z truskawkami z pewnością się uda. Wystarczy trzymać się podanych proporcji.

Dla urozmaicenia:

Owoce leśne zamienisz na jabłka, rabarbar lub inne ulubione owoce. Truskawki to dodatek obowiązkowy na początku lata. Do tak przygotowanego, drożdżowego ciasta z truskawkami pasuje dodatek maku i białego sera. Kruszonka zawsze jest mile widziana!