Drożdżówka w misce

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

942 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

614 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 szklanki

40 gramów

1 szklanka

80 gramów

0.5 szklanki

3 sztuki

1 szczypta

na wierzch:

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy 1 łyżkę cukru.

Drożdżówka w misce - Krok 1

Krok 2

Masło roztapiamy i studzimy. Mleko podgrzewamy – ma być letnie, nie gorące. Mleko łączymy z masłem. Dodajemy do miski z drożdżami.

Drożdżówka w misce - Krok 2

Krok 3

Jajka roztrzepujemy z solą i resztą cukru.

Drożdżówka w misce - Krok 3

Krok 4

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane jajka. Zamykamy miskę szczelnie. Kręcimy nią energicznie kilka razy. Odstawiamy miskę w ciepłe miejsce. Gdy pokrywa zacznie puszczać ponownie zamykamy miskę. Czynność powtarzamy 5 razy.

Drożdżówka w misce - Krok 4

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Posypujemy owocami. Pieczemy przez ok. 40 minut.

Drożdżówka w misce - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Drożdżówka w misce - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kołacz z kruszonką
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Drożdżówka w misceDrożdżówka w misce

Często zdarza się, że początkujący kucharze, jak ognia unikają samodzielnego zrobienia ciasta drożdżowego. Trudno powiedzieć skąd to się bierze, ponieważ jego receptura i wykonanie mogą być naprawdę przyjemne. Warto jednak znać triki, które ułatwią to zadanie – z pomocą przychodzi przepis na ciasto drożdżowe w misce.

Dla kogo?

Czy potrzebny jest szczególny talent kulinarny? Uważamy, że wszystko jest kwestią praktyki. Przygotowanie ciasta drożdżowego w wygodnej, zamykanej misce sprawi, że jego wyrabianie nie będzie kojarzyć się z uciążliwą pracą.

Na jaką okazję?

Po upieczeniu drożdżowe ciasto z łatwością pokroicie na mniejsze porcje. Zapakujcie je jako przekąskę do pracy, szkoły i na piknik.

Czy wiesz, że?

Ciasto drożdżowe nie powinno być zbyt rzadkie i lepkie. Idealna konsystencja jest zwarta i elastyczna.

Dla urozmaicenia:

Owoce leśne zamienicie na jabłka, rabarbar lub inne ulubione owoce. Do drożdżówki z miski pasuje dodatek maku i białego sera. Kruszonka zawsze jest mile widziana!