
Składniki
3 szklanki
40 gramów
1 szklanka
80 gramów
0.5 szklanki
3 sztuki
1 szczypta
na wierzch:
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy 1 łyżkę cukru.

Krok 2
Masło roztapiamy i studzimy. Mleko podgrzewamy – ma być letnie, nie gorące. Mleko łączymy z masłem. Dodajemy do miski z drożdżami.

Krok 3
Jajka roztrzepujemy z solą i resztą cukru.

Krok 4
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane jajka. Zamykamy miskę szczelnie. Kręcimy nią energicznie kilka razy. Odstawiamy miskę w ciepłe miejsce. Gdy pokrywa zacznie puszczać ponownie zamykamy miskę. Czynność powtarzamy 5 razy.

Krok 5
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Posypujemy owocami. Pieczemy przez ok. 40 minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Drożdżówka w misce
Często zdarza się, że początkujący kucharze, jak ognia unikają samodzielnego zrobienia ciasta drożdżowego. Trudno powiedzieć skąd to się bierze, ponieważ jego receptura i wykonanie mogą być naprawdę przyjemne. Warto jednak znać triki, które ułatwią to zadanie – z pomocą przychodzi przepis na ciasto drożdżowe w misce. Musisz jednak mieć się na baczności. Deser znika z talerzy w tempie ekspresowym!
Dla kogo?
Czy do wykonania przepisu na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką potrzebny jest szczególny talent kulinarny? Uważamy, że wszystko jest kwestią praktyki. Przygotowanie ciasta drożdżowego w misce sprawi, że jego wyrabianie nie będzie kojarzyć się z uciążliwą pracą.
Na jaką okazję?
Po upieczeniu drożdżowe ciasto z miski z łatwością pokroisz na mniejsze porcje. Zapakuj je jako przekąskę do pracy, szkoły i na piknik. Drożdżowe ciasto z truskawkami lub owocami leśnymi smakuje wybitnie w dowolnych okolicznościach. Podaj je w charakterze deseru po niedzielnym obiedzie, a każdy łasuch będzie zachwycony.
Czy wiesz, że?
Ciasto drożdżowe nie powinno być zbyt rzadkie i lepkie. Idealna konsystencja jest zwarta i elastyczna. Dzięki naszemu przepisowi na ciasto drożdżowe z truskawkami z pewnością się uda. Wystarczy trzymać się podanych proporcji.
Dla urozmaicenia:
Owoce leśne zamienisz na jabłka, rabarbar lub inne ulubione owoce. Truskawki to dodatek obowiązkowy na początku lata. Do tak przygotowanego, drożdżowego ciasta z truskawkami pasuje dodatek maku i białego sera. Kruszonka zawsze jest mile widziana!