
Składniki
500 gramów
7 gramów
250 gramów
1 sztuka
75 gramów
90 gramów
8 gramów
1 szczypta
nadzienie:
250 gramów
40 gramów
1 łyżka
2 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże. Wlewamy mleko, wbijamy jajko, wsypujemy cukier, cukier waniliowy oraz sól. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Na koniec wlewamy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy ciasto na jagodzianki, aby było elastyczne.

Krok 2
Z ciasta na bułki jagodzianki formujemy kulę, wkładamy ją do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia.

Krok 3
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 16 części.

Krok 4
Jagody przesypujemy do miski. Dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy.

Krok 5
Z każdej części formujemy podłużny placek.

Krok 6
Na środku umieszczamy kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Bułki jagodzianki sklejamy w owalny kształt. Umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pieczemy je w dwóch turach lub używamy drugiej blaszki). Zostawiamy na 1 h do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do zarumienienia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jagodzianki
Jagody w kuchni przynoszą mnóstwo radości. Nie tylko przez to, że natychmiastowo farbują buzie i języki, co jest uwielbiane przez najmłodszych. Sprawdzają się też podczas przygotowywania najróżniejszych łakoci. Tym razem weź na warsztat prawdziwą legendę wśród deserów: drożdżowe jagodzianki! Poznajcie sprawdzony przepis na jagodzianki i przygotujcie pyszne jagodowe bułeczki dla całej rodziny.
Dla kogo?
Uwielbiasz, gdy zapach drożdżowych wypieków roznosi się po całym domu? Jeśli tak, to przepis na jagodzianki jest właśnie dla ciebie! Dzięki jagodziankom wypełnionym pysznymi soczystymi owocami będziesz w siódmym niebie. Sprawdź, jak zrobić jagodzianki.
Na jaką okazję?
Ciasto drożdżowe potrzebuje czasu na wyrośnięcie, więc jagodzianki wymagają od kucharza trochę cierpliwości i samozaparcia. Bez obaw, z naszego przepisu otrzymasz kilkanaście sztuk pysznych bułek jagodzianek, którymi urozmaicisz drugie śniadania i podwieczorki. Weź kilka ze sobą do pracy.
Czy wiesz, że?
Jagód w lasach należy szukać w miesiącach wakacyjnych. Sezon na owoce trwa od lipca do września. Właśnie wtedy małe krzaczki uginają się pod ciężarem fioletowych owoców. Pamiętaj, że przed dodaniem jagód do bułek jagodzianek należy dokładnie wypłukać owoce.
Dla urozmaicenia:
Jeśli uważasz, że cukier puder to za mało, jagodzianki ukoronować możesz gęstym lukrem z białkiem lub lukrem cytrynowym. Z kolei jagodzianki z kruszonką to klasyk. Gorące jagodzianki możesz podać także z dodatkiem ulubionych lodów waniliowych, które przyjemnie uzupełnią lekko kwaśny smak jagód.