Jagodzianki

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

48

473 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

702 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1575 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

2 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 sztuki

20 gramów

0.2 opakowania

1 opakowanie

1 szczypta

2 łyżki

nadzienie:

2 szklanki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jagodzianki - Krok 1

Krok 2

Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtko i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną kostkę do pieczenia Kasia. Pozostałe białko odłóż do posmarowania bułeczek.

Jagodzianki - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk. Jeśli trzeba podsyp lekko mąką. Przykryj ściereczką i odstaw by podrosło.

Jagodzianki - Krok 3

Krok 4

Gdy ciasto podwoi objętość wyjmij je ponownie na stół, zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości około 5 mm. Następnie pokrój na kwadraty o boku 7 cm.

Jagodzianki - Krok 4

Krok 5

Jagody wymieszaj z cukrem i łyżką mąki. Na każdym kwadracie połóż dwie łyżeczki jagód i zlep ciasto formując podłużną bułeczkę.

Jagodzianki - Krok 5

Krok 6

Bułeczki ułóż na wysmarowanej Kasią blaszce i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj pozostałym białkiem i posyp cukrem. Piecz w 160 st.C około 20 minut.

Jagodzianki - Krok 6
10

Opinie o przepisie

  • Cudziutka

    Cudziutka , 19.03.2020

    0,2 opakowania margaryny? Nie bardzo rozumiem

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agnieszka Zych Kubic

    Agnieszka Zych Kubic, 10.09.2017

    Moga byc drozdze z torebki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Bednarz

    Barbara Bednarz, 22.07.2016

    Z wiśniami!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Kot

    Adam Kot, 22.07.2016

    A z czym te jagodzianki?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Nikodem

    Barbara Nikodem, 17.07.2016

    Wow

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Krakowiak

    Maria Krakowiak, 17.07.2016

    Ja mam sprawdzony przepis, piekłam wczoraj! Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Ucińska

    Zofia Ucińska, 17.07.2016

    ja takie pieke od lat sa pyszne potwierdzam mozna je rowniez polukrowac

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alina Józefiak

    Alina Józefiak, 17.07.2016

    Jagodzianki-pycha☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Flügge

    Ewa Flügge, 01.07.2016

    Pychotka.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Rogaliki babuni
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - JagodziankiJagodzianki

Masz ochotę na słodką przekąskę między posiłkami lub chcesz przyrządzić na deser bułeczki drożdżowe? Proponowany przepis będzie dobrym sposobem na urozmaicenie Twojego menu. Jagodzianki przygotujesz w zaledwie kilku krokach. Na początek zrób rozczyn – pokrusz drożdże, dodaj mąkę i cukier oraz mleko (ważne, żeby nie było gorące). Mieszankę odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż wystygnie. Do miski dołącz m.in. resztę mąki, cukier (waniliowy i zwykły) oraz jajko. Dodaj także rozczyn i resztę mleka: dokładnie i powoli wymieszaj składniki, a na końcu wlej rozpuszczoną kostkę do pieczenia. Teraz wystarczy wyrobić ciasto, które następnie przykryj i odstaw, żeby wyrosło. Na koniec rozwałkuj je oraz pokrój na kwadraty. Przygotuj farsz: jagody (jeśli nie masz świeżych, odpowiednie będą również mrożone) wymieszaj z cukrem i łyżką mąki. Posmaruj nim kwadraty z ciasta i zlep je w kształt podłużnej bułki. Tak przygotowane wstaw do piekarnika i piecz przez kilkanaście minut. Udanych i smacznych wypieków!