Jagodzianki - przepis: proste, pyszne i pulchne | Przepisy.pl pixel

Jagodzianki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
673 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

838 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2064 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

7 gramów

250 gramów

1 sztuka

75 gramów

90 gramów

8 gramów

1 szczypta

nadzienie:

250 gramów

40 gramów

1 łyżka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże. Wlewamy mleko, wbijamy jajko, wsypujemy cukier, cukier waniliowy oraz sól. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Na koniec wlewamy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy ciasto na jagodzianki, aby było elastyczne.

Jagodzianki - Krok 1

Krok 2

Z ciasta na bułki jagodzianki formujemy kulę, wkładamy ją do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia.

Jagodzianki - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 16 części.

Jagodzianki - Krok 3

Krok 4

Jagody przesypujemy do miski. Dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy.

Jagodzianki - Krok 4

Krok 5

Z każdej części formujemy podłużny placek.

Jagodzianki - Krok 5

Krok 6

Na środku umieszczamy kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Bułki jagodzianki sklejamy w owalny kształt. Umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pieczemy je w dwóch turach lub używamy drugiej blaszki). Zostawiamy na 1 h do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do zarumienienia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Jagodzianki - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Możesz też przygotować jagodzianki z kruszonką.  Dowiedz się, jak zrobić kruszonkę.

5

Opinie o przepisie

  • Jol

    Jol , 09.09.2024

    A czy mrożone też się nadają

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Ewelka

    Ewelka , 09.07.2024

    Pyszne , normalnie rewelacyjne . Tylko ja powielam 10 min w 190 .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kat 21

    Kat 21 , 09.08.2022

    To jest prosty przepis na pyszne i pulchne jagodzianki. Pycha!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • magdalena kaczmarek

    magdalena kaczmarek , 02.07.2022

    Najlepsze jagodzianki takie domowe. Nie można się od nich oderwać. Najlepsze jeszcze ciepłe.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JagodziankiJagodzianki

Jagody w kuchni przynoszą mnóstwo radości. Nie tylko przez to, że natychmiastowo farbują buzie i języki, co jest uwielbiane przez najmłodszych. Sprawdzają się też podczas przygotowywania najróżniejszych łakoci. Tym razem weź na warsztat prawdziwą legendę wśród deserów: drożdżowe jagodzianki! Poznajcie sprawdzony przepis na jagodzianki i przygotujcie pyszne jagodowe bułeczki dla całej rodziny.

Dla kogo?

Uwielbiasz, gdy zapach drożdżowych wypieków roznosi się po całym domu? Jeśli tak, to przepis na jagodzianki jest właśnie dla ciebie! Dzięki jagodziankom wypełnionym pysznymi soczystymi owocami będziesz w siódmym niebie. Sprawdź, jak zrobić jagodzianki.

Na jaką okazję?

Ciasto drożdżowe potrzebuje czasu na wyrośnięcie, więc jagodzianki wymagają od kucharza trochę cierpliwości i samozaparcia. Bez obaw, z naszego przepisu otrzymasz kilkanaście sztuk pysznych bułek jagodzianek, którymi urozmaicisz drugie śniadania i podwieczorki. Weź kilka ze sobą do pracy.

Czy wiesz, że?

Jagód w lasach należy szukać w miesiącach wakacyjnych. Sezon na owoce trwa od lipca do września. Właśnie wtedy małe krzaczki uginają się pod ciężarem fioletowych owoców. Pamiętaj, że przed dodaniem jagód do bułek jagodzianek należy dokładnie wypłukać owoce.

Dla urozmaicenia:

Jeśli uważasz, że cukier puder to za mało, jagodzianki ukoronować możesz gęstym lukrem z białkiem lub lukrem cytrynowym. Z kolei jagodzianki z kruszonką to klasyk. Gorące jagodzianki możesz podać także z dodatkiem ulubionych lodów waniliowych, które przyjemnie uzupełnią lekko kwaśny smak jagód.