Jagodzianki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Jagodzianki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

515 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

723 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1708 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

7 gramów

250 gramów

1 sztuka

75 gramów

90 gramów

8 gramów

1 szczypta

nadzienie:

250 gramów

40 gramów

1 łyżka

2 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże. Wlewamy mleko, wbijamy jajko, wsypujemy cukier, cukier waniliowy oraz sól. Wyrabiamy, aż powstanie gładkie ciasto. Na koniec wlewamy roztopione masło. Ponownie wyrabiamy ciasto, aby było elastyczne.

Jagodzianki - Krok 1

Krok 2

Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 1,5 h do wyrośnięcia.

Jagodzianki - Krok 2

Krok 3

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 16 części.

Jagodzianki - Krok 3

Krok 4

Jagody przesypujemy do miski. Dodajemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy.

Jagodzianki - Krok 4

Krok 5

Z każdej części formujemy podłużny placek.

Jagodzianki - Krok 5

Krok 6

Na środku umieszczamy kopiastą łyżkę jagodowego farszu. Bułeczki sklejamy w owalny kształt. Umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pieczemy je w dwóch turach lub używamy drugiej blaszki). Zostawiamy na 1 h do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 C do zarumienienia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Jagodzianki - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jagodzianki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JagodziankiJagodzianki

Jagody w kuchni przynoszą mnóstwo radości. Nie tylko przez to, że natychmiastowo farbują buzie i języki, co jest uwielbiane przez najmłodszych. Sprawdzają się też podczas przygotowywania najróżniejszych łakoci. Tym razem weź na warsztat prawdziwą legendę wśród deserów: drożdżowe jagodzianki!

Dla kogo?

Uwielbiasz, gdy zapach drożdżowych wypieków roznosi się po całym domu? Dzięki jagodziankom będziesz w siódmym niebie.

Na jaką okazję?

Ciasto drożdżowe potrzebuje czasu na wyrośnięcie, więc jagodzianki wymagają od kucharza trochę cierpliwości i samozaparcia. Bez obaw, z naszego przepisu otrzymasz kilkanaście sztuk pysznych bułeczek, którymi urozmaicisz drugie śniadania i podwieczorki. Weź kilka ze sobą do pracy.

Czy wiesz, że?

Jagód w lasach należy szukać w miesiącach wakacyjnych. Sezon na owoce trwa od lipca do września.

Dla urozmaicenia:

Jeśli uważasz, że cukier puder to za mało, jagodzianki ukoronować możesz gęstym lukrem.