Lukier cytrynowy przepis – Zobacz na przepisy.pl

Lukier cytrynowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

223 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

383 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

533 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier puder przesiej przez sito aby nie miał żadnych grudek.

Lukier cytrynowy - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj wodę i sok z cytryny.

Lukier cytrynowy - Krok 2

Krok 3

Dodawaj partiami cukier puder i ucieraj tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca.

Lukier cytrynowy - Krok 3

Krok 4

Lukier powinien być dość gęsty i lekko transparentny. Gęstość można regulować dodając albo kilka kropli wody, albo trochę cukru pudru.

Lukier cytrynowy - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowanym lukrem polej wystudzone ciasto. Możesz je dodatkowo posypać skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi. Odstaw do zastygnięcia.

Lukier cytrynowy - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lukier cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lukier cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lukier cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lukier cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lukier cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lukier cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lukier cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej