Lukier cytrynowy - przepis z cukru pudry i cytryny | Przepisy.pl pixel

Lukier cytrynowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

242 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

404 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

555 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukier puder przesiej przez sito aby nie miał żadnych grudek.

Lukier cytrynowy - Krok 1

Krok 2

W miseczce wymieszaj wodę i sok z cytryny.

Lukier cytrynowy - Krok 2

Krok 3

Dodawaj partiami cukier puder i ucieraj tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca.

Lukier cytrynowy - Krok 3

Krok 4

Lukier powinien być dość gęsty i lekko transparentny. Gęstość można regulować dodając albo kilka kropli wody, albo trochę cukru pudru.

Lukier cytrynowy - Krok 4

Krok 5

Tak przygotowanym lukrem polej wystudzone ciasto. Możesz je dodatkowo posypać skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi. Odstaw do zastygnięcia.

Lukier cytrynowy - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Monika Zboińska

    Monika Zboińska , 29.12.2021

    TAK Cytrynowy, domowy lukier najlepszy, ja robię jeszcze inaczej, bo używam tylko soku z cytryny i cukru pudru. Lukier wtedy ma piękny kolorek i jest genialny w smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina

    Ewelina , 11.12.2021

    *TAK* Kocham ciasta oblane lukrem. Mój sposób na idealny lukier to dodatek mleka zamiast wody. Lukier wtedy staje się gęsty i delikatny w smaku. Na 100g cukru pudru 2 łyżki stołowe mleka.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lukier cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lukier cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lukier cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lukier cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lukier cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lukier cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lukier cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lukier cytrynowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cynamonki
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

średnie

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lukier cytrynowyLukier cytrynowy

Do bab i babeczek, ciast i ciasteczek, pączków oraz drożdżówek lukier cytrynowy pasuje jak ulał! Powinien znajdować się w repertuarze każdego miłośnika słodkości. Prezentujemy przepis na lukier cytrynowy, który jest niezwykle uniwersalną i prostą w przygotowaniu dekoracją domowych wypieków.

Dla kogo?

Uważasz, że nic nie może równać się ze smakiem słodkich frykasów przyrządzanych w zaciszu własnej kuchni? Zapewne więc zgodzisz się z nami, że nie ma sensu bazować na gotowcach, skoro zrobienie lukru z cukru pudru i cytryny zajmuje tylko 15 minut.

Na jaką okazję?

Na co dzień i od święta! Przepis na lukier cytrynowy na babkę albo mazurka jest nieodłącznym elementem planowania wielkanocnego menu. Podczas krzątania się w kuchni nucisz już bożonarodzeniowe przeboje? Miej pod ręką przepis na lukier cytrynowy, gdy pracujesz nad popisowym makowcem albo pierniczkami.

Czy wiesz, że?

Właściwie przygotowany lukier z cukru pudru i cytryny powinien być gładki i lśniący. Po nałożeniu na ciasto ładnie zastygnie, ale nie będzie kruszyć się podczas krojenia ciasta.

Dla urozmaicenia:

Do lukru z cytryny możesz dodać kilka kropel soku pomarańczowego. Całość zyska jeszcze ciekawszy smak.