
Składniki
250 gramów
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukier puder przesiej przez sito aby nie miał żadnych grudek.

Krok 2
W miseczce wymieszaj wodę i sok z cytryny.

Krok 3
Dodawaj partiami cukier puder i ucieraj tak długo, aż masa będzie gładka i lśniąca.

Krok 4
Lukier powinien być dość gęsty i lekko transparentny. Gęstość można regulować dodając albo kilka kropli wody, albo trochę cukru pudru.

Krok 5
Tak przygotowanym lukrem polej wystudzone ciasto. Możesz je dodatkowo posypać skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi. Odstaw do zastygnięcia.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lukier cytrynowy
Do bab i babeczek, ciast i ciasteczek, pączków oraz drożdżówek lukier cytrynowy pasuje jak ulał! Powinien znajdować się w repertuarze każdego miłośnika słodkości. Prezentujemy przepis na lukier cytrynowy, który jest niezwykle uniwersalną i prostą w przygotowaniu dekoracją domowych wypieków.
Dla kogo?
Uważasz, że nic nie może równać się ze smakiem słodkich frykasów przyrządzanych w zaciszu własnej kuchni? Zapewne więc zgodzisz się z nami, że nie ma sensu bazować na gotowcach, skoro zrobienie lukru z cukru pudru i cytryny zajmuje tylko 15 minut.
Na jaką okazję?
Na co dzień i od święta! Przepis na lukier cytrynowy na babkę albo mazurka jest nieodłącznym elementem planowania wielkanocnego menu. Podczas krzątania się w kuchni nucisz już bożonarodzeniowe przeboje? Miej pod ręką przepis na lukier cytrynowy, gdy pracujesz nad popisowym makowcem albo pierniczkami.
Czy wiesz, że?
Właściwie przygotowany lukier z cukru pudru i cytryny powinien być gładki i lśniący. Po nałożeniu na ciasto ładnie zastygnie, ale nie będzie kruszyć się podczas krojenia ciasta.
Dla urozmaicenia:
Do lukru z cytryny możesz dodać kilka kropel soku pomarańczowego. Całość zyska jeszcze ciekawszy smak.