
Składniki
1 szklanka
1 szklanka
0.5 łyżeczki
1 szklanka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę porządnie wymieszaj z cynamonem, sodą, imbirem, solą oraz goździkami.
Krok 2
W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, melasę, olej oraz cukier i dodaj do tego poprzednią mieszankę.
Krok 3
Wlej szklankę wrzącej wody. Jeszcze raz solidnie wymieszaj.
Krok 4
Formę o wielkości około 20x30cm posmaruj tłuszczem oraz posyp mąką. Przełóż do niej ciasto i piecz je w temperaturze około 175 stopni przez nie dłużej niż pół godziny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej