
Składniki
1 szklanka
1 szklanka
0.5 łyżeczki
1 szklanka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę porządnie wymieszaj z cynamonem, sodą, imbirem, solą oraz goździkami.
Krok 2
W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, melasę, olej oraz cukier i dodaj do tego poprzednią mieszankę.
Krok 3
Wlej szklankę wrzącej wody. Jeszcze raz solidnie wymieszaj.
Krok 4
Formę o wielkości około 20x30cm posmaruj tłuszczem oraz posyp mąką. Przełóż do niej ciasto i piecz je w temperaturze około 175 stopni przez nie dłużej niż pół godziny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej