Dodaj do ksiązki kucharskiej Piernik

Piernik

Drukuj Pobierz PDF
45 minut 4 osób łatwe Autor: pasibrzuch

Piernik - składniki:

  • cynamon - 1 łyżeczka
  • woda - 1 szklanka
  • mielone goździki - 1 łyżeczka
  • sól - 0.5 łyżeczki
  • mielony imbir - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • jajka - 2 sztuki
  • melasa - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • olej - 1 szklanka

Piernik - Sposób przygotowania:

  1. Mąkę porządnie wymieszaj z cynamonem, sodą, imbirem, solą oraz goździkami.
  2. W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, melasę, olej oraz cukier i dodaj do tego poprzednią mieszankę.
  3. Wlej szklankę wrzącej wody. Jeszcze raz solidnie wymieszaj.
  4. Formę o wielkości około 20x30cm posmaruj tłuszczem oraz posyp mąką. Przełóż do niej ciasto i piecz je w temperaturze około 175 stopni przez nie dłużej niż pół godziny.
Dodaj do książki kucharskiej

PIERNIK - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Mąkę porządnie wymieszaj z cynamonem, sodą, imbirem, solą oraz goździkami.

2

W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, melasę, olej oraz cukier i dodaj do tego poprzednią mieszankę.

3

Wlej szklankę wrzącej wody. Jeszcze raz solidnie wymieszaj.

4

Formę o wielkości około 20x30cm posmaruj tłuszczem oraz posyp mąką. Przełóż do niej ciasto i piecz je w temperaturze około 175 stopni przez nie dłużej niż pół godziny.

  • 5
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. ŁOSOŚ W GALARECIE.

    Na naszym, pięknie nakrytym, stole świąteczny zazwyczaj pojawia się jakieś danie z ryb. ...

    Zobacz więcej
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNE PRZEBOJE. FASZEROWANY MOSTEK CIELĘCY.

    Na wielkanocnym stole pojawia się u nas także cielęcina a właściwie faszerowany mostek c...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

Wykwintna sałatka śledziowa z buraczkami, Ryba po grecku, Kotlety z kury nadziewane wątróbką, Kotlety mielone po mokotowsku, Przepis z pesto z pomidorami, Czatney z jabłek, kurczak z piekarnika przepisy, sałatka z krewetek koktajlowych, Szpinak, Przepis z zdrowe zupy, bez miesa, Lody czekoladowe z rurkami waflowymi "Robot", Muszle z łososiem, Mielone, Babeczki czekoladowe, Grillowane steki z karkówki z ziołami i musztardą, Gołąbki z pieczoną kaczką, Puchar „Maria”, Przepis z zapiekanka z makaronem i fix spaghetti carbonara, Kurczak a’la capresse , boczek ze śliwką, Przepis z sałatka z rybą wędzoną, Zuccini sott’olio, Przystawki, Proste kotleciki z jajka, zupa fasola, Makaron z kurczakiem i pieczarkami, Pierś z kurczaka, Grzanki z polenty z małżami, Pflaumenkuchen czyli jesienne ciasto z Bawarii, Spaghetti Napoli z kulkami mozzarelli, Pomarańczowe puree ziemniaczane, Przepis z kurczak po ugotowaniu, Przepis z Ziemniaki po gó, Sałatka z ryżem i tuńczykiem, sos do kurczaka z warzywami, Zapiekanka z ziemniaków, mięsa i pieczarek, smażone na głębokim oleju, Ryba, Szybki obiad, Sałatka gyros z kurczaka, Zapiekane żeberka z musztardą i rozmarynem, Przepis z mloda, Lody czekoladowe z rurkami waflowymi "Robot", Smażone śledzie w marynacie, zielone pesto, Placki po węgiersku, Faszerowane udka z kurczaka z sałatką - VIDEO, Zapiekanki, Kotlety, Przepis z zupa ziemniaczana z boczkiem, Ogórek, Przepisy świąteczne, sok z truskawek, Przepis z kwasnica, Serowa zapiekanka z brokułami, ciasto na pi, Zupa pieczarkowa, Pieczeń z serem feta, Bigos domowy, Przepis z kurczak pikantny, Zupa szczawiowa, Dynia z piekarnika , Sałatka z tuńczykiem