Jak zrobić chatkę z piernika krok po kroku?

Wygląd tego urokliwego i pachnącego świętami przysmaku rodzi pytanie: jak zrobić chatkę z piernika, żeby jej konstrukcja była trwała, a efekt magiczny? To wcale nie jest takie trudne! Korzenne ciasto piernikowe na dobre wpisało się w świąteczne menu. Przygotowywanie go jest równie ekscytujące, jak i jego konsumpcja. Jest to głównie spowodowane faktem, że robi się je wcześniej i od tego momentu można rozpocząć czas oczekiwania. Marzy Wam się takie słodkie dzieło sztuki? Podpowiadamy, jak zrobić domek z piernika krok po kroku!

Idealne ciasto piernikowe – fundament chatki z piernika

Sekret tego, jak zrobić świąteczny domek z piernika z solidnymi murami i dachem, tkwi w cieście, z którego będziecie go budować. Nie powinno być zbyt twarde, żeby dało się bez problemu wycinać poszczególne elementy, ani zbyt miękkie, żeby chatka się nie rozpadła. Ważne jest zatem ścisłe trzymanie się przepisu na piernikowe ciasto, wówczas z łatwością będziecie mogli przystąpić do dalszych prac. Do jego wykonania będziecie w pierwszym etapie potrzebować margaryny lub masła, cukru, kakao oraz miodu. Po rozpuszczeniu tych składników powstałą masę należy wystudzić. Następnie połączyć ją z wymieszaną w misie miksera mąką pszenną wraz z sodą i przyprawą korzenną. Tak przygotowane ciasto, rozwałkowane na grubość ok. 5 mm, jest gotowe do budowy piernikowego domu.

Szablon do budowy domku z piernika

Domek z piernika składa się z czterech ścianek i dwóch części dachowych. Do przygotowania szablonu będziecie potrzebować kartonu, z którego wystarczy wyciąć po jednym z tych elementów, a następnie według nich wycinać ciasto. Jak zrobić chatkę z piernika o idealnym kształcie? Wybór metody zależy od rodzaju ciasta oraz efektu, który chcesz uzyskać. Do wyboru mamy dwie metody wycinania ciasta.

Pierwsza z nich to wycinanie ciasta przed pieczeniem. Wśród korzyści przemawiających za tą metodą jest kształt. Przed pieczeniem ciasto jest elastyczne i łatwe do formowania, co pozwala na wycięcie dokładnych, równych kształtów. Kolejną korzyścią jest estetyka. Dzięki stabilnemu kształtowi przed pieczeniem, wycięte elementy wyglądają schludnie i idealnie pasują do zaplanowanej formy lub wzoru. Niestety podczas pieczenia może dojść do zniekształcenia – ciasto może nieco zmienić kształt, przez co wycięte wzory staną się mniej ostre lub mogą się rozpłynąć. Jeżeli stosujemy tę metodę wycinania ciasta musimy być pewni, że nie będzie ono rozlewać się na boki, aby uniknąć zniekształceń.

Druga metoda dotyczy wycinania ciasta po pieczeniu. Wśród korzyści na pierwszy plan wysuwa się fakt, że kształty będą miały minimalne zniekształcenia. Ciasto po upieczeniu jest bardziej zwarte, więc wycięte kształty zachowują swój wygląd i są mniej narażone na rozlanie. Po upieczeniu mamy też możliwość poprawienia kształtów. Dzięki twardszej strukturze można korygować detale i uzyskiwać precyzyjniejsze wzory. Jednak musimy liczyć się z ryzykiem kruszenia się ciasta, które może się łamać lub pękać przy wycinaniu na zimno. Pamiętajmy też, że po upieczeniu trudniej obrabia się twardsze ciasto. Po upieczeniu jest ono mniej elastyczne, przez co wymaga ostrożności i dobrego noża lub foremki do wycinania.

Łączenie elementów chatki z piernika – czego użyć?

Kiedy ściany i dach są już gotowe do budowy, kluczową będzie kwestia, jak połączyć domek z piernika. Najprostszym rozwiązaniem jest układać konstrukcję, tak, aby ścianki stanowiły dla siebie podporę. Następnie należy skleić domek z piernika. Najlepiej w roli łącznika sprawdzi się gęsty lukier lub karmel, który po zastygnięciu scali całą konstrukcję. Ważne jest, żeby rozpocząć od ścian, a skończyć położeniem dachu. Żeby wykonać chatkę bardziej realistycznie, można pokusić się także o komin, również przytwierdzony lukrem.

Sztuka wykończenia, czyli z czego wykonać dekorację domku z piernika?

Okazała budowla już stoi, ale czy byłaby tak magiczna bez odpowiednich ozdób? Przy tak licznych możliwościach to, jak udekorować domek z piernika, zależy już tylko od Waszej kreatywności. Można wykorzystać do tego celu pozostały lukier, który wcale nie musi być biały! Śmiało zmieńcie jego kolor, dodając sok z ulubionych owoców. Gotowe posypki, pastylki lub wiórki doskonale zwieńczą dzieło.

Świąteczne wypieki z ciasta piernikowego

Czym jednak byłoby Boże Narodzenie bez maleńkich pierniczków, które można powiesić na świątecznym drzewku? Korzenne ciasteczka na choinkę to doskonała propozycja na niezbyt skomplikowane, ale smaczne ozdoby choinkowe. Wycinanie ulubionych kształtów z foremek i dekoracja pierniczków może być również świetną zabawą, przywołującą prawdziwego ducha świąt.