Piernik niejedno ma imię

Pachnący korzennymi przyprawami, cudownie wilgotny, przekładany kwaskowatymi powidłami – taki powinien być tradycyjny piernik. To jeden z tych wypieków, którego widok i aromat natychmiast są w stanie wprowadzić nas w świąteczny nastrój. Choć jadać go można o każdej porze roku, według wielu smakoszy to podczas Bożego Narodzenia smakuje najlepiej. Warto jednak pamiętać, że piernik to ciasto, z którym można eksperymentować. Małe pierniczki ozdobione lukrem staną się apetyczną dekoracją stołu. Samą recepturę piernika także da się modyfikować, by nieco odświeżyć swój sprawdzony przepis. Odkryj różne wcielenia deseru – zarówno tradycyjne, jak i bardziej nowoczesne.

Piernik – ponadczasowy przysmak

Miłośnicy słodkich wypieków wciąż poszukują nowych przepisów na urozmaicenie swojego deserowego repertuaru. Sięgamy po coraz bardziej zaskakujące produkty i połączenia smakowe, ale do klasycznego piernika każdy wraca z dużym sentymentem i jeszcze większym apetytem. Nie istnieje bardziej tradycyjna receptura od staropolskiego piernika dojrzewającego. Co świadczy o jego wyjątkowości? Przygotowanie wymaga sporej cierpliwości, ale już po pierwszym kęsie utwierdzimy się w przekonaniu, że było warto poczekać.

Czym charakteryzuje się piernik staropolski?

W przepisie nie może zabraknąć miodu, którego słodycz idealnie przełamuje korzenne dodatki. Zrobienie ciasta nie sprawi kłopotu, lecz trzeba zaplanować to z wyprzedzeniem. Surowe ciasto musi dojrzewać przez co najmniej 3 tygodnie. Najwytrwalsi szefowie kuchni wydłużają ten czas o kolejne 14 dni. Z racji tego, że wiele osób przyrządza go z okazji Bożego Narodzenia, piernik powstaje już na początku listopada! Po wymieszaniu wszystkich potrzebnych składników, ciasto przekłada się do kamionkowego, ceramicznego lub szklanego naczynia, przykrywa bawełnianą ściereczką i odkłada w chłodne miejsce. Może być to piwnica albo dolna półka w lodówce – to idealne warunki do leżakowania piernika. Pieczenia nie należy zostawiać na ostatni moment. Najlepiej zrobić to 3-4 dni przed planowanym podaniem, by zdążył zmięknąć. Szczegóły znajdziesz w naszym przepisie na piernik staropolski dojrzewający – na pewno się uda!

Pierniczki, czyli zabawa dla całej rodziny

Do zrobienia pierniczków wykorzystasz recepturę piernika staropolskiego, ale możesz użyć także mniej czasochłonnego przepisu na pierniczki. Podczas ich wypiekania najważniejsza jest… dobra zabawa! Zaangażuj w to całą rodzinę, by stworzyć piękne wspomnienia wspólnie spędzonego czasu. Z ciasta wycinać można dowolne kształty, a gotowe pierniczki ozdabiać lukrem w różnych kolorach. W ten sposób stworzysz wyjątkowo apetyczne dekoracje do świątecznych stroików lub na choinkę. To również świetny pomysł na słodkie upominki dla bliskich, które z łatwością można spersonalizować. Weź jednak pod uwagę, że jeśli ich przygotowanie rozpoczniesz wcześniej, konieczne będzie zrobienie kolejnej partii. Te smakołyki znikają w mgnieniu oka!

Inne podejście do piernika

Choć każdy ma swoje własne upodobania i przyzwyczajenia, jest jedna rzecz, która łączy wszystkich kucharzy: nikt nie lubi nudy! Z tego powodu trafić można na najróżniejsze przepisy, które zawierają niekiedy bardzo zaskakujące kombinacje. Wystarczy jednak szczypta ciekawości i odwagi, by odkryć, że produkty, które pozornie do siebie nie pasują, pozwalają stworzyć naprawdę nietuzinkowe propozycje. Piernika również nie trzeba zawsze przygotowywać tak samo.

W przepisach na ten bezkonkurencyjny przysmak z powodzeniem można uwzględniać… warzywa. Wyśmienicie smakuje piernik z marchewką, która nadaje całości delikatnej słodyczy – wstrzymaj się z nadmierną ilością cukru! Dodanie buraka sprawia, że konsystencja wypieku jest niezwykle delikatna. Podobnie jest w przypadku cukinii oraz dyni. Trudno uwierzyć na słowo? Przygotuj więc piernik pomidorowy, który śmiało można uwzględnić w diecie wegańskiej. W święta nikt nie wstanie od stołu z poczuciem niedosytu!