Pachnące korzennymi przyprawami pierniki to kulinarny symbol Świąt Bożego Narodzenia. W wielu domach stanowią apetyczną dekorację choinek i odświętnie przybranych stołów. Z lukrem albo bez, w kształcie gwiazdek, reniferów, dzwoneczków… Po ten przysmak, mimo grudniowych skojarzeń, chętnie sięga się niezależnie od okazji i daty w kalendarzu. Lubicie mieć zapas aromatycznych słodkości? W takim razie sprawdźcie, w czym i jak przechowywać pierniki, żeby były miękkie i zachowały swój niepowtarzalny charakter na długo.

Piernik, czyli twardy orzech do zgryzienia

Tradycyjne ciasto na piernik składa się między innymi z mąki, cukru, jajek, miodu, przypraw korzennych, w tym kardamonu, cynamonu, gałki muszkatołowej i goździków. Proporcje użytych składników sprawiają, że gotowe ciasto jest twarde i potrzebuje czasu, by zmięknąć. Z tego powodu wielu kucharzy przygotowania świątecznych wypieków rozpoczyna na kilka dobrych tygodni przed uroczystymi obchodami Gwiazdki. Właściwie przechowywanie pierniczków okazuje się więc kluczowe.

Jak przechowywać pierniki, aby zmiękły?

W pojemniku, w którym planowane jest umieszczenie tych wyjątkowych ciasteczek, dobrze jest wygospodarować odrobinę miejsca dla kilku łatwo dostępnych produktów:

- kawałków jabłka,

- cytryn pokrojonych w ćwiartki,

- skórki z obranej pomarańczy.

Dlaczego owoce te okazują się przydatne podczas przechowywania pierniczków? W szczelnie zamkniętym pojemniku pierniki będą mogły wchłonąć z nich wilgoć. Należy pamiętać, by owocowe składniki wymieniać przynajmniej raz na dwa dni.

W czym przechowywać pierniczki?

To kolejna ważna kwestia. Wybór pojemnika do przechowywania pierników nie warto pozostawiać przypadkowi. Musi być on przede wszystkim szczelny, aby maksymalnie ograniczać dostęp powietrza do słodkości. W przeciwnym razie mogłyby zacząć pleśnieć. Co najlepiej nadaje się do przechowywania korzennych rarytasów? Jak przechowywać piernik, by pozostawał świeży jak najdłużej?

  • Metalowe puszki do przechowywania pierniczków, które mogą jednocześnie stać się przyjemną dla oka ozdobą kuchennych półek.
  • Szklane słoiki z nakrętką twist lub zamknięciem typu weck, kojarzonym z tradycyjnymi przetworami.
  • Ceramiczne pojemniki – w ich przypadku również kluczowa jest pokrywka, by móc w nich bez problemu przechowywać pierniczki.
  • Plastikowe pudełka na jedzenie. Na co dzień świetnie służą do pakowania drugiego śniadania lub lunchu na wynos. W ferworze świątecznych przygotowań może się okazać, że są najłatwiej dostępną opcją dla przechowywania pierników. Wybierajcie pojemniki z uszczelką, która uchroni wypieki przed utratą aromatu i wysychaniem.

Pierników nigdy za wiele!

Nie dziwi nas fakt, że w niejednym domu przygotowanie świątecznych wypieków to bardzo smaczna tradycja, w którą zaangażowana jest cała rodzina. W końcu słynnym pierniczkom nie można się oprzeć. Lepiej zaopatrzyć się w naprawdę duży zapas, tym bardziej, że jesteście już specjalistami w tym, jak przechowywać pierniczki. Zależy wam na oryginalnych, niepowtarzalnych ozdobach? Żadna bombka nie może konkurować z korzennymi ciasteczkami na choinkę. Obawiacie się, że świętowanie może popsuć restrykcyjna dieta? Bez obaw, bezglutenowe pierniczki poprawią humor każdemu, kto postanowił wyeliminować z jadłospisu produkty zbożowe.

Oprócz tego, jak przechowywać piernik, dobrze jest wiedzieć jak przygotować do niego dodatki. Domowy lukier z białkiem jest dziecinnie prosty w wykonaniu – wystarczą zaledwie trzy składniki! Kucharzom żądnym ciekawostek przestawiamy moczkę śląską, czyli nietuzinkowe podejście do piernikowego deseru.