Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

127

1180 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1449 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2065 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

100 gramów

1.75 szklanki

0.6 szklanki

100 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

lukier:

1 szklanka

1 sztuka

dodatki:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - Krok 4

Krok 5

Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180 st.C

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - Krok 5

Krok 6

Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - Krok 6
10

Opinie o przepisie

  • Klaudia Warchoł

    Klaudia Warchoł , 22.12.2019

    Ile wychodzi ciastek?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Chylińska

    Barbara Chylińska , 14.12.2019

    Super!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hubert Kalbarczyk

    Hubert Kalbarczyk , 04.12.2018

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kwaśniak

    Anna Kwaśniak , 21.12.2017

    pyszne, ale musiałam dodać więcej mąki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Woźniak

    Agnieszka Woźniak , 19.12.2016

    Bardzo szybki i łatwy przepis. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Bober

    Małgorzata Bober , 08.12.2016

    pychota warta podniebienia...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak , 07.12.2016

    super ciasteczka !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Karw

    Julia Karw , 27.08.2016

    Coś mi nie wyszło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • edyta kaczoczorowska

    edyta kaczoczorowska , 13.12.2015

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Siwiec

    Katarzyna Siwiec , 09.12.2015

    Pycha te. Ciastka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)

Jeśli szukasz wypieku, który można przygotować wspólnie z domownikami, korzenne ciasteczka na choinkę będą dla Ciebie doskonałym wyborem. Do ciasta koniecznie dodaj: cynamon, imbir oraz kardamon, dzięki czemu ciastka będą nie tylko doskonale smakować, ale również wspaniale pachnieć. Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie gładkie, a następnie zawiń je w folię i odłóż na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego i rozwałkowanego wycinaj ciastka (użyj foremek o różnych kształtach, np. serc czy gwiazdek). Pamiętaj jednak, by przed włożeniem ich do nagrzanego piekarnika zrobić patyczkiem otwory na sznurki lub kolorowe tasiemki. Gotowe wypieki udekoruj lukrem – wystarczy, że cukier puder wymieszasz z połową lekko ubitego białka. Jeśli chcesz, by ciastka jeszcze lepiej wyglądały, dodaj do lukru odrobinę barwnika spożywczego. Polukrowane i włożone do ozdobnego pudełka pierniki będą także dobrym sposobem na świąteczny prezent dla bliskiej osoby. Pobierz listę składników i przygotuj wyjątkowo smaczne dekoracje na choinkę. Do dzieła!