Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

127

1167 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1449 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2065 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5

ciasto:

1 łyżeczka

1.75 szklanki

1 szklanka

2 sztuki

100 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

dodatki:

1 opakowanie

lukier:

1 sztuka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski włóż miękką Kasię i pozostałe składniki ciasta. Wszystko wymieszaj mikserem.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - Krok 1

Krok 2

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i zagniataj aż będzie gładkie.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowane ciasto zawiń w folię i odłóż na godzinę do lodówki.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - Krok 3

Krok 4

Schłodzone ciasto rozwałkuj, na podsypanym mąką stole, na grubość 0,5 cm i wycinaj foremkami ciasteczka.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - Krok 4

Krok 5

Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia dużej płaskiej blaszce, zrób patyczkiem dziurki i piecz 8-10 minut w 180 st.C

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - Krok 5

Krok 6

Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z połową, lekko roztrzepanego, białka i utrzyj na bardzo gęstą, gładką masę. Lukier możesz zabarwić dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego. Upieczone i przestudzone pierniczki polukruj za pomocą szprycy, pędzelka lub patyczka.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - Krok 6
10

Opinie o przepisie

  • Klaudia Warchoł

    Klaudia Warchoł

    Ile wychodzi ciastek?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Chylińska

    Barbara Chylińska

    Super!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hubert Kalbarczyk

    Hubert Kalbarczyk

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kwaśniak

    Anna Kwaśniak

    pyszne, ale musiałam dodać więcej mąki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Woźniak

    Agnieszka Woźniak

    Bardzo szybki i łatwy przepis. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Bober

    Małgorzata Bober

    pychota warta podniebienia...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grazyna  Wojdak

    Grazyna Wojdak

    super ciasteczka !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia Karw

    Julia Karw

    Coś mi nie wyszło

    Odpowiedz Odpowiedz
  • edyta kaczoczorowska

    edyta kaczoczorowska

    smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Siwiec

    Katarzyna Siwiec

    Pycha te. Ciastka

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)

Jeśli szukasz wypieku, który można przygotować wspólnie z domownikami, korzenne ciasteczka na choinkę będą dla Ciebie doskonałym wyborem. Do ciasta koniecznie dodaj: cynamon, imbir oraz kardamon, dzięki czemu ciastka będą nie tylko doskonale smakować, ale również wspaniale pachnieć. Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie gładkie, a następnie zawiń je w folię i odłóż na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego i rozwałkowanego wycinaj ciastka (użyj foremek o różnych kształtach, np. serc czy gwiazdek). Pamiętaj jednak, by przed włożeniem ich do nagrzanego piekarnika zrobić patyczkiem otwory na sznurki lub kolorowe tasiemki. Gotowe wypieki udekoruj lukrem – wystarczy, że cukier puder wymieszasz z połową lekko ubitego białka. Jeśli chcesz, by ciastka jeszcze lepiej wyglądały, dodaj do lukru odrobinę barwnika spożywczego. Polukrowane i włożone do ozdobnego pudełka pierniki będą także dobrym sposobem na świąteczny prezent dla bliskiej osoby. Pobierz listę składników i przygotuj wyjątkowo smaczne dekoracje na choinkę. Do dzieła!