Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) przepis – Zobacz na przepisy.pl

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

127

1190 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1452 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2072 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

60 gramów

140 gramów

1 sztuka

100 gramów

280 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki pszennej wsyp cukier puder, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i sodę. Wymieszaj. Masło roztop razem z miodem. Chwilę wystudź.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - Krok 1

Krok 2

W suchych składnikach zrób wgłębienie i wlej wystudzone masło z miodem. Dodaj też jajko i całość zagnieć. W razie potrzeby dodaj wodę. Zawiń ciasto w folię i schłodź w lodówce przez min. 60 minut.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - Krok 2

Krok 3

Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty za pomocą foremki. Jeśli chcesz powiesić pierniczki na choince, za pomocą wykałaczki lub słomki zrób dziurkę na sznurek. Piecz pierniczki przez ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu możesz ozdobić pierniczki lukrem lub polewą czekoladową i posypkami.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)

Nie ma to, jak poczuć autentyczny klimat świąt we własnym domu, ozdabiając choinkę kolorowymi dekoracjami oraz przygotowując bożonarodzeniowe łakocie. W tym roku połączcie te dwie sprawy, robiąc korzenne ciasteczka na choinkę. Nadają się idealnie do zawieszenia na zielonych gałązkach.

Dla kogo?

Można eksperymentować z oryginalnymi przepisami z dowolnego zakątka świata, ale jedno jest pewne – podczas Świąt Bożego Narodzenia na stole (i na choince!) nie może zabraknąć tradycyjnych ciastek o korzennym aromacie.

Na jaką okazję?

Wielką zaletą pierniczków korzennych jest możliwość przygotowania ich na kilka dni przed świętami. Zaangażujcie w to całą rodzinę i stwórzcie własną smaczną tradycję. Najmłodsi członkowie rodziny będą z entuzjazmem wykrawać z ciasta upragnione kształty i dekorować ciastka.

Czy wiesz, że?

Nazwa pierników korzennych pochodzi od używanego przed wiekami słowa pierny, czyli pieprzny. Określenie nawiązuje do wyrazistych przypraw pojawiających się w recepturze.

Dla urozmaicenia:

Do ozdobienia ciasteczek na choinkę wykorzystajcie ulubione bakalie, np. posiekane drobno orzechy włoskie, rodzynki, suszoną żurawinę i płatki migdałowe.