Przepisy na Szybkie ciasteczka
17 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Szybkie ciasteczka
Szybkie ciasteczka maślane, owsiane czy klasyczne kruche? Żaden łasuch nie przejdzie obok nich obojętnie. Wśród naszych propozycji znajdziesz także wiele innych, np. szybkie ciasteczka bez pieczenia. Jesteśmy zdania, że domowe wypieki nie muszą być czasochłonne i skomplikowane. Szybkie kruche ciasteczka, pierniczki, rogaliki, domowe batony… Aż trudno zdecydować, które z nich przygotować jako pierwsze. Słodkości z dżemem, żurawiną, orzechami – polecamy je wszystkie!
Dla kogo?
Jeśli masz naprawdę mało czasu, a chcesz zjeść coś słodkiego, przygotuj ciasteczka w kształcie serduszek, udekorowane lukrem. Oto idealny przepis na szybkie ciasteczka, które mogłyby znaleźć się w asortymencie popularnych cukierni. Tego typu wypieki ozdobisz ewentualnie czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
Na jaką okazję?
Skoro o czekoladzie mowa, pamiętaj, że szybkie ciasteczka czekoladowe można serwować pod postacią kuszących babeczek i muffinów. Są rozchwytywane na wszystkich domówkach i bankietach.
Czy wiesz, że?
Dobrą bazą na szybkie ciasteczka jest ciasto francuskie – jeśli masz je w lodówce, możesz przyrządzić słodycze z kremem czekoladowo-orzechowym i truskawkami albo innymi owocami, np. malinami. Mając więcej czasu, ciasto francuskie warto zrobić samodzielnie – nasz przepis jest niezawodny. Dociekliwi szefowie kuchni mogą wypróbować ciasto filo.
Dla urozmaicenia:
Szybkie ciasteczka to także amerykańskie „whoopie pies”, czyli miękkie czekoladowe krążki połączone słodkim kremem na bazie serka twarogowego, świetnie kontrastującego z ciemnym ciastem.