Kruche ciasteczka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

182

1477 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2299 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2912 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3.5 szklanki

200 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Dodaj Kasię i posiekaj nożem na drobne kawałki.

Krok 3

Wbij jaja. Całość szybko zagnieć, zawiń w folię spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki.

Krok 4

Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i rozwałkuj na grubość 3-4 mm.

Krok 5

Z ciasta wycinaj foremkami ciasteczka i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce.

Krok 6

Piecz około 8 minut w 200 st. C.

9

Opinie o przepisie

  • Wiktoria  Warchol

    Wiktoria Warchol

    Najlepsze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pawel Zamojski

    Pawel Zamojski

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patrycja  Kalisz

    Patrycja Kalisz

    Boże przepyszne są

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam Łydziński

    Adam Łydziński

    pycha!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Glorius Pistorius

    Glorius Pistorius

    Bardzo dobre

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna  Szymczak

    Anna Szymczak

    bardzo łatwe i smaczne :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Jabłońska

    Kasia Jabłońska

    Pyszne i proste !!! Jak udały się mi:) to każdemu wyjdą :) Polecam !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Juliaa XD

    Juliaa XD

    Pysznee!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Esz

    Anna Esz

    Pyszne te ciasteczka.

    Odpowiedz Odpowiedz

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasteczkaKruche ciasteczka

Kruche ciasteczka mają swoich wielkich fanów zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Smakują wyśmienicie do szklanki chłodnego mleka i mimo, że robi się je naprawdę szybko, to jednak szybciej znikają z talerza, niż się na nim pojawiają. Niegdyś odbijało się je od szklanki lub kieliszka, z czasem jednak zaczęły się pojawiać coraz ciekawsze formy – serca, gwiazdki i inne. Teraz ciasteczka mogą mieć przeróżne kształty, dzięki czemu ich przygotowywanie jest wielką frajdą dla najmłodszych i nie przepuszczą okazji, by towarzyszyć w nim mamie. Aby przygotować kruche ciasteczka potrzeba jedynie pszennej mąki, jajek, tłuszczu, cukru pudru, proszku do pieczenia i cukru waniliowego. Lepiej zaopatrzyć się w ten z prawdziwą wanilią, ponieważ aromat jest o wiele intensywniejszy i ciekawszy niż ten z cukru wanilinowego. Po przygotowaniu ciasta trzeba je odłożyć do lodówki, żeby stało się zwarte, a kształty łatwo się wycinało. Zanim jednak zaczniesz się bawić foremkami, nastaw już piekarnik, ponieważ gotowe ciastka to kwestia kilku minut. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na kruche ciasteczka.