Kruche ciasteczka przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kruche ciasteczka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

188

1594 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2304 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2930 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

320 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść szybko gładkie ciasto.

Kruche ciasteczka - Krok 1

Krok 2

Uformować z ciasta dwa wałki o średnicy ok. 3 cm.

Kruche ciasteczka - Krok 2

Krok 3

Nagrzać piekarnik. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym nożem pociąć każdy wałek ciasta na krążki o grubości ok. 0,5 cm. Krążki ułożyć na papierze do pieczenia zachowując spore odległości (ciasteczka rosną w trakcie pieczenia). Pokruszyć na ciasteczka płatki migdałowe. Piec około 15 minut.

Kruche ciasteczka - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasteczkaKruche ciasteczka

Być może nazwa nie brzmi tak spektakularnie, jak to bywa w przypadku niektórych ciast i tortów, ale w prostocie tkwi ich siła. Kruche ciasteczka są idealne do chrupania, gdy przychodzi ochota na słodkie co nieco. O fenomenie tego przepisu świadczy fakt, że zawsze są zjadane aż do ostatniego okruszka.

Dla kogo?

Od kruchych ciasteczek polecamy rozpocząć swoją przygodę z przygotowywaniem domowych deserów. Szybko połkniecie bakcyla, a robienie bardziej skomplikowanych rarytasów pozostanie już tylko kwestią czasu.

Na jaką okazję?

Kruche ciasteczka zawsze warto mieć w zanadrzu. Nie będziecie musieli specjalnie kombinować ze wzięciem ich na wynos np. do pracy. Wystarczy najzwyklejsze pudełko, a przerwa na posiłek upłynie Wam w słodkiej atmosferze.

Czy wiesz, że?

Ciasteczka towarzyszą ludzkości od tysięcy lat. Już w starożytnym Rzymie przyrządzano słodkości na bazie mąki, jajek, wody i miodu.

Dla urozmaicenia:

Do kruchych ciasteczek z cukrem pasuje polewa czekoladowa lub kolorowy lukier.