Kruche ciasteczka - przepis na ciastka maślane | Przepisy.pl pixel

Kruche ciasteczka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

200

1855 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2400 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3142 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

320 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść szybko gładkie ciasto.

Kruche ciasteczka - Krok 1

Krok 2

Uformować z ciasta dwa wałki o średnicy ok. 3 cm.

Kruche ciasteczka - Krok 2

Krok 3

Nagrzać piekarnik. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym nożem pociąć każdy wałek ciasta na krążki o grubości ok. 0,5 cm. Krążki ułożyć na papierze do pieczenia zachowując spore odległości (ciasteczka rosną w trakcie pieczenia). Pokruszyć na ciasteczka płatki migdałowe. Piec około 15 minut.

Kruche ciasteczka - Krok 3
3

Opinie o przepisie

  • Filip

    Filip , 18.01.2021

    polecacie na projekt do szkoły żeby zrobić z tego liczbe 30?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Maja Maślankiewicz Art

    Maja Maślankiewicz Art , 17.12.2020

    przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasteczkaKruche ciasteczka

Być może nazwa nie brzmi tak spektakularnie, jak to bywa w przypadku niektórych ciast i tortów, ale w prostocie tkwi ich siła. Kruche ciasteczka są idealne do chrupania, gdy przychodzi ochota na słodkie co nieco. O fenomenie tego przepisu świadczy fakt, że zawsze są zjadane aż do ostatniego okruszka.

Dla kogo?

Od kruchych ciasteczek polecamy rozpocząć swoją przygodę z przygotowywaniem domowych deserów. Szybko połkniecie bakcyla, a robienie bardziej skomplikowanych rarytasów pozostanie już tylko kwestią czasu.

Na jaką okazję?

Kruche ciasteczka zawsze warto mieć w zanadrzu. Nie będziecie musieli specjalnie kombinować ze wzięciem ich na wynos np. do pracy. Wystarczy najzwyklejsze pudełko, a przerwa na posiłek upłynie Wam w słodkiej atmosferze.

Czy wiesz, że?

Ciasteczka towarzyszą ludzkości od tysięcy lat. Już w starożytnym Rzymie przyrządzano słodkości na bazie mąki, jajek, wody i miodu.

Dla urozmaicenia:

Do kruchych ciasteczek z cukrem pasuje polewa czekoladowa lub kolorowy lukier.