Kruche ciasteczka - przepis na ciastka maślane | Przepisy.pl pixel

Kruche ciasteczka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

210

2087 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2538 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3501 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

320 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść szybko gładkie ciasto.

Kruche ciasteczka - Krok 1

Krok 2

Uformować z ciasta dwa wałki o średnicy ok. 3 cm.

Kruche ciasteczka - Krok 2

Krok 3

Nagrzać piekarnik. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym nożem pociąć każdy wałek ciasta na krążki o grubości ok. 0,5 cm. Krążki ułożyć na papierze do pieczenia zachowując spore odległości (ciasteczka rosną w trakcie pieczenia). Pokruszyć na ciasteczka płatki migdałowe. Piec około 15 minut.

Kruche ciasteczka - Krok 3
10

Opinie o przepisie

  • Marta

    Marta , 21.03.2024

    Proste, a jak przyjemnie chrupią. Dzieciaki nie wyobrażają bez nich weekendu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basior

    Basior , 23.11.2023

    Wgryzłam się i od razu zakochałam. Co prawda troszkę mocno się przypiekły niektóre, ale poza tym były przepyszne ;). Polecam, nawet bardzo.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Baśka

    Baśka , 29.11.2022

    To mój ulubiony przepis na kruche ciasteczka. Prosty, szybki, ciasta nie trzeba wałkować. Ciastka są idealnie kruche, maślane, idealne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela

    Izabela , 23.08.2022

    Bez proszku do pieczenia?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iga

    Iga , 04.04.2022

    Ciągle słyszę: mamo, mamo, kiedy upieczesz ciasteczka? :) Ciasteczka są kruchutkie, idealne, zawsze się udają. Moja rodzinka uwielbia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • mika

    mika , 22.09.2021

    Jestem poczatkującą "kuchareczką" i chciałabym przepis dokładny. Co znaczy " Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść szybko gładkie ciasto." Jak mi się wydaje kruche ciasto powinno być siekane a nie zagniatane ( w domyśle zagnieść - to wyrabiać, gnieść rękoma) Naprawdę proszę dokładniej pisać, bo nie chciałabym marnować składników na nieudane ciasta....

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Filip

    Filip , 18.01.2021

    polecacie na projekt do szkoły żeby zrobić z tego liczbe 30?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Maja Maślankiewicz Art

    Maja Maślankiewicz Art , 17.12.2020

    przepyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasteczkaKruche ciasteczka

Być może nazwa nie brzmi tak spektakularnie, jak to bywa w przypadku niektórych ciast i tortów, ale w prostocie tkwi ich siła. Kruche ciasteczka są idealne do chrupania, gdy przychodzi ochota na słodkie co nieco. O fenomenie tego przepisu świadczy fakt, że zawsze są zjadane aż do ostatniego okruszka.

Dla kogo?

Od kruchych ciasteczek polecamy rozpocząć swoją przygodę z przygotowywaniem domowych deserów. Szybko połkniecie bakcyla, a robienie bardziej skomplikowanych rarytasów pozostanie już tylko kwestią czasu.

Na jaką okazję?

Kruche ciasteczka zawsze warto mieć w zanadrzu. Nie będziecie musieli specjalnie kombinować ze wzięciem ich na wynos np. do pracy. Wystarczy najzwyklejsze pudełko, a przerwa na posiłek upłynie Wam w słodkiej atmosferze.

Czy wiesz, że?

Ciasteczka towarzyszą ludzkości od tysięcy lat. Już w starożytnym Rzymie przyrządzano słodkości na bazie mąki, jajek, wody i miodu.

Dla urozmaicenia:

Do kruchych ciasteczek z cukrem pasuje polewa czekoladowa lub kolorowy lukier.