Kruche ciasteczka

- Krok 1Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
- Krok 2Dodaj Kasię i posiekaj nożem na drobne kawałki.
- Krok 3Wbij jaja. Całość szybko zagnieć, zawiń w folię spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki.
- Krok 4Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i rozwałkuj na grubość 3-4 mm.
- Krok 5Z ciasta wycinaj foremkami ciasteczka i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce.
- Krok 6Piecz około 8 minut w 200 st. C.

Kruche ciasteczka mają swoich wielkich fanów zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Smakują wyśmienicie do szklanki chłodnego mleka i mimo, że robi się je naprawdę szybko, to jednak szybciej znikają z talerza, niż się na nim pojawiają. Niegdyś odbijało się je od szklanki lub kieliszka, z czasem jednak zaczęły się pojawiać coraz ciekawsze formy – serca, gwiazdki i inne. Teraz ciasteczka mogą mieć przeróżne kształty, dzięki czemu ich przygotowywanie jest wielką frajdą dla najmłodszych i nie przepuszczą okazji, by towarzyszyć w nim mamie. Aby przygotować kruche ciasteczka potrzeba jedynie pszennej mąki, jajek, tłuszczu, cukru pudru, proszku do pieczenia i cukru waniliowego. Lepiej zaopatrzyć się w ten z prawdziwą wanilią, ponieważ aromat jest o wiele intensywniejszy i ciekawszy niż ten z cukru wanilinowego. Po przygotowaniu ciasta trzeba je odłożyć do lodówki, żeby stało się zwarte, a kształty łatwo się wycinało. Zanim jednak zaczniesz się bawić foremkami, nastaw już piekarnik, ponieważ gotowe ciastka to kwestia kilku minut. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na kruche ciasteczka.