Składniki
250 gramów
320 gramów
100 gramów
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść szybko gładkie ciasto.
Krok 2
Uformować z ciasta dwa wałki o średnicy ok. 3 cm.
Krok 3
Nagrzać piekarnik. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym nożem pociąć każdy wałek ciasta na krążki o grubości ok. 0,5 cm. Krążki ułożyć na papierze do pieczenia zachowując spore odległości (ciasteczka rosną w trakcie pieczenia). Pokruszyć na ciasteczka płatki migdałowe. Piec około 15 minut.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kruche ciasteczka
Być może nazwa nie brzmi tak spektakularnie, jak to bywa w przypadku niektórych ciast i tortów, ale w prostocie tkwi ich siła. Kruche ciasteczka są idealne do chrupania, gdy przychodzi ochota na słodkie co nieco. O fenomenie tego przepisu świadczy fakt, że zawsze są zjadane aż do ostatniego okruszka.
Dla kogo?
Od kruchych ciasteczek polecamy rozpocząć swoją przygodę z przygotowywaniem domowych deserów. Szybko połkniecie bakcyla, a robienie bardziej skomplikowanych rarytasów pozostanie już tylko kwestią czasu.
Na jaką okazję?
Kruche ciasteczka zawsze warto mieć w zanadrzu. Nie będziecie musieli specjalnie kombinować ze wzięciem ich na wynos np. do pracy. Wystarczy najzwyklejsze pudełko, a przerwa na posiłek upłynie Wam w słodkiej atmosferze.
Czy wiesz, że?
Ciasteczka towarzyszą ludzkości od tysięcy lat. Już w starożytnym Rzymie przyrządzano słodkości na bazie mąki, jajek, wody i miodu.
Dla urozmaicenia:
Do kruchych ciasteczek z cukrem pasuje polewa czekoladowa lub kolorowy lukier.