Składniki
12 dekagramów
1 szklanka
1 sztuka
3 sztuki
1 szklanka
4 łyżki
5 dekagramów
10 dekagramów
1 szklanka
3 łyżki
1000 mililitrów
30 dekagramów
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
5 dekagramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki dodaj cukier, żółtko i śmietanę. Posiekaj nożem ciasto, a gdy składniki zaczną się łączyć wyrób rękoma jednolite ciasto, uformuj kulę i wstaw do lodówki.
Krok 2
Mak wypłucz, zalej wrzącym mlekiem i stale mieszając gotuj na maleńkim ogniu około 40 minut. Odsącz i trzykrotnie przepuść przez maszynkę.
Krok 3
Orzechy posiekaj (migdały uprzednio sparz i obierz ze skórki). Rodzynki umyj, a następnie namocz w alkoholu lub ciepłej wodzie z dodatkiem aromatu. Gdy napęcznieją -odciśnij.
Krok 4
Masło stop razem z miodem (najlepiej w „kąpieli Marysieńki“, czyli na parze). Dodaj mak, posiekane orzechy i rodzynki.
Krok 5
Żółtka utrzyj z cukrem na krem, delikatnie połącz z ostudzoną masą makową. Ciasto rozwałkuj i natnij paseczki (najlepiej radełkiem).
Krok 6
Upiecz na złoty kolor, połam wzdłuż zaznaczonych linii, a następnie powbijaj w masę makową.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej