Śliżyki wigilijne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śliżyki wigilijne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

128 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 dekagramów

1 szklanka

1 sztuka

3 sztuki

1 szklanka

4 łyżki

5 dekagramów

10 dekagramów

1 szklanka

3 łyżki

1000 mililitrów

30 dekagramów

1 łyżka

1 sztuka

1 łyżka

5 dekagramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki dodaj cukier, żółtko i śmietanę. Posiekaj nożem ciasto, a gdy składniki zaczną się łączyć wyrób rękoma jednolite ciasto, uformuj kulę i wstaw do lodówki.

Śliżyki wigilijne - Krok 1

Krok 2

Mak wypłucz, zalej wrzącym mlekiem i stale mieszając gotuj na maleńkim ogniu około 40 minut. Odsącz i trzykrotnie przepuść przez maszynkę.

Śliżyki wigilijne - Krok 2

Krok 3

Orzechy posiekaj (migdały uprzednio sparz i obierz ze skórki). Rodzynki umyj, a następnie namocz w alkoholu lub ciepłej wodzie z dodatkiem aromatu. Gdy napęcznieją -odciśnij.

Śliżyki wigilijne - Krok 3

Krok 4

Masło stop razem z miodem (najlepiej w „kąpieli Marysieńki“, czyli na parze). Dodaj mak, posiekane orzechy i rodzynki.

Śliżyki wigilijne - Krok 4

Krok 5

Żółtka utrzyj z cukrem na krem, delikatnie połącz z ostudzoną masą makową. Ciasto rozwałkuj i natnij paseczki (najlepiej radełkiem).

Śliżyki wigilijne - Krok 5

Krok 6

Upiecz na złoty kolor, połam wzdłuż zaznaczonych linii, a następnie powbijaj w masę makową.

Śliżyki wigilijne - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Józef Kuchcik

    Józef Kuchcik , 11.12.2020

    TAK. Zawsze szukam ciekawych pomysłów na świąteczne dania, które mogłyby wprowadzić nieco nowości zachowując jednocześnie smak tradycji. Śleżyki nie są popularnym przysmakiem w Małopolsce dlatego ich pojawienie się na stole zaciekawiło gości i chętnie po nie sięgali. Już sam pomysł wydał mi się smaczny, bo połączenie orzechów, miodu i maku to mój ulubiony rarytas. Masę przygotowuje się łatwo i jest naprawdę arcypyszna! Z tego przepisu masę przygotowuję również do innych deserów, a nawet jako wypełnienie drożdżówek. Same ciasteczka są smaczne i chrupiące. Świetnie pasują do masy, a całość prezentuje się pięknie kiedy chcę ugościć rodzinę lub przyjaciół. Pa: Kiedy szykuję deser tylko dla dorosłych obficie namaczam rodzynki w brandy. Kiedy mają pojawić się dzieci, zastępuję alkohol olejkiem migdałowym.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śliżyki wigilijne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śliżyki wigilijne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śliżyki wigilijne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śliżyki wigilijne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śliżyki wigilijne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śliżyki wigilijne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śliżyki wigilijne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śliżyki wigilijne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej