
Składniki
12 dekagramów
1 szklanka
1 sztuka
3 sztuki
1 szklanka
4 łyżki
5 dekagramów
10 dekagramów
1 szklanka
3 łyżki
1000 mililitrów
30 dekagramów
1 łyżka
1 sztuka
1 łyżka
5 dekagramów
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki dodaj cukier, żółtko i śmietanę. Posiekaj nożem ciasto, a gdy składniki zaczną się łączyć wyrób rękoma jednolite ciasto, uformuj kulę i wstaw do lodówki.

Krok 2
Mak wypłucz, zalej wrzącym mlekiem i stale mieszając gotuj na maleńkim ogniu około 40 minut. Odsącz i trzykrotnie przepuść przez maszynkę.

Krok 3
Orzechy posiekaj (migdały uprzednio sparz i obierz ze skórki). Rodzynki umyj, a następnie namocz w alkoholu lub ciepłej wodzie z dodatkiem aromatu. Gdy napęcznieją -odciśnij.

Krok 4
Masło stop razem z miodem (najlepiej w „kąpieli Marysieńki“, czyli na parze). Dodaj mak, posiekane orzechy i rodzynki.

Krok 5
Żółtka utrzyj z cukrem na krem, delikatnie połącz z ostudzoną masą makową. Ciasto rozwałkuj i natnij paseczki (najlepiej radełkiem).

Krok 6
Upiecz na złoty kolor, połam wzdłuż zaznaczonych linii, a następnie powbijaj w masę makową.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej