Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię. Czy wiedzieliście, że wiele osób myli ją z makiełkami? Specjalnie dla Was porównujemy te dwie potrawy i zdradzamy ich różnice. Sprawdźcie sami!

Kutia – pochodzenie i historia potrawy

Kutia – co to właściwie jest i gdzie możemy ją zjeść? Ta potrawa króluje w kuchni litewskiej, ukraińskiej, białoruskiej, a kiedyś była popularna również w polskiej kuchni kresowej. Podawanie tego dania było połączone z pradawnymi obrzędami, jednak obecnie kutia jest traktowana jako jedna z 12 obowiązkowych potraw podczas wieczerzy wschodniosłowiańskiej. To danie pojawia się na stołach głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia.

Co to jest kutia?

Mimo że o tej potrawie jest dość głośno, to niektórzy wciąż zastanawiają się, co to kutia? Rozwiewamy wszystkie wątpliwości! W każdym domu proces przyrządzenia tej potrawy wygląda inaczej, jednak składniki zazwyczaj są takie same. Kutia jest wykonywana z ziaren pszenicy, maku, rodzynek, mleka, miodu i słodkich dodatków. Na ten moment używa się składników, które kiedyś nie były tak powszechne ze względu na brak dostępności. Mowa np. o skórce z pomarańczy.
W przeszłości dobór dodatków był zależny od tego jak zamożna była dana rodzina. Bogatsi ludzie mogli pozwolić sobie na przyrządzenie kutii z większej ilości droższych składników.

Kutia tradycja na stole wigilijnym

Nie wyobrażacie sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnej kutii? My również, jednak wiele osób wciąż nie miało okazji przyrządzić tego przysmaku. Ile czasu zajmie jej przygotowanie? Nie jest to trudne danie, jednak wymaga chwili uwagi. Ze względu na całonocne moczenie pszenicy, proces przyrządzania kutii trwa co najmniej dwa dni. Efekty będą tego warte! Kutia i wigilia to zdecydowanie jedno z najlepszych kulinarnych świątecznych połączeń. Koniecznie spróbujcie wykonać ją w domu!

Kutia a makiełki

Czy wiedzieliście, że w niektórych regionach możecie spotkać inną potrawę, którą również wykonuje się z maku? Mowa oczywiście o makiełkach, które podbijają serca miłośników słodyczy. Czym różnią się te dwie potrawy? Bazą kutii są ziarna zbóż, natomiast makiełki wykonuje się za pomocą klusek lub bułki. Różnica zauważalna jest tylko w farszu, ponieważ reszta składników jest zazwyczaj taka sama.

Propozycje przygotowania kutii

Jesteśmy pewni, że na Waszym wigilijnym stole znajduje się wiele przysmaków, jednak może warto dodać do nich pyszną kutię?
Czas na słodką ucztę! Koniecznie wypróbujcie kutii z kokosową posypką. To ciekawe połączenie i kreatywna opcja na urozmaicenie tradycyjnej potrawy. Nam zdecydowanie bardzo podoba się ten pomysł i rekomendujemy Wam użycie go w swojej kuchni.
Chcecie przygotować klasyczne danie wigilijne? Koniecznie przetestujcie znakomitą kutię, która od wielu lat ma swoich wiernych miłośników. Wykonajcie przepis krok po kroku i cieszcie się pysznym deserem!
Gotowi na Boże Narodzenie? Świąteczna kutia z bakaliami to idealna propozycja na wigilijny stół. Jesteśmy pewni, że zasmakuje wszystkim domownikom!
Nie bójcie się korzystać z ulubionych dodatków podczas przygotowywania tego tradycyjnego dania. Dzięki Waszym pomysłom możecie stworzyć kutię na wiele ciekawych sposobów. Życzymy Wam smacznego!