Przed nami magiczny czas świąt pełen spotkań rodzinnych i towarzyskich. Bywamy i zapraszamy do siebie Gości przygotowując się starannie do tej okazji. Poniższe wskazówki pomogą Wam sprawić, aby te spotkania nabrały wyjątkowego, świątecznego charakteru!

✔ Menu – bufet powinien składać się z 5-6 różnych dań. Wybierzecie potrawy, które lubicie i znacie. Nadajcie im nowy charakter, dodając nieco inne składniki lub komponując je w oryginalny, zaskakujący sposób. Proponujemy np. sałatkę podaną w muszlach makaronowych lub sałatkę śledziową udekorowaną zielonym groszkiem. Szukacie pomysłów na zaskakującą przystawkę? Polecamy Wam sałatkę jajeczną w różkach z szynki, podaną na cykorii.

✔ Muzyka – zestawcie własną playlistę – muzyka świąteczna, ulubione przeboje – pamiętajcie, że święta to czas radości i miłości.

✔ Dekoracje – a może coś nowego? Szklany wazon wypełniony lampkami choinkowymi lub kolorowymi bombkami, pachnące pomarańcze z goździkami, dekoracje świąteczne na szafkach i półkach z książkami, świeczki, tealighty, małe latarenki – to wszystko tworzy świąteczną atmosferę.

✔ Świąteczne zapachy – z pomocą przyjdą gotowe mieszanki lub świece zapachowe, można także przygotować własne – cynamon, goździki, anyż, gotowane na malutkim ogniu z wodą wypełnią dom cudnym aromatem świąt; nie zapomnijcie dolewać wody w trakcie przyjęcia

A teraz czas na menu! Przyjęcie zbudujemy wokół tradycyjnych sałatek podanych w oryginalny sposób.

Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli

Dla 4-6 osób

Czas przygotowania 25 min.

Składniki

Makrela wędzona 1 szt. (nieduża)

Majonez Hellman’s Babuni 3 łyżki

Ogórek konserwowy 3 szt. (pokrojony w niedużą kostkę)

Cebula czerwona 1 szt. (pokrojona w kostkę)

Fasolka szparagowa sparzona 3 łyżki (pokrojona w mniejsze kawałki)

Marynowane cebulki srebrzyste 2 łyżki

Posiekana natka pietruszki ½ pęczka (kilka małych gałązek pozostaw do dekoracji sałatki)

Rukola 2 garstki

Muszle makaronowe 12 szt.

Sok z cytryny 1 łyżeczka

Pieprz czarny mielony szczypta

Sposób przygotowania:

Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, sok z cytryny, posiekaną natkę oraz pieprz – całość wymieszaj dokładnie. Makaronowe muszle ugotuj zgodnie z zalecaniami producenta. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. W misce połącz pokrojone składniki: ogórka konserwowego, czerwoną cebulę, fasolkę oraz marynowane cebulki. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Makrelę obierz ze skóry, mięso oddziel od kręgosłupa i porozdzielaj na mniejsze kawałki. Dodaj do sałatki i delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę nałóż do przygotowanych muszli, dekoruj listkami natki a następnie ułóż na półmisku wyłożonym liśćmi rukoli.

Jeśli lubisz ostre smaki, do sosu możesz dodać szczyptę ostrej papryki. Natomiast zamiast makreli zdecydowanie możesz użyć innej wędzonej ryby, np. łososia.

Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretą

Czas przygotowania: 30 minut

Dla 6 osób

Składniki

5 jajkek ugotowanych na twardo

5 łyżek Majonezu Hellmann's Babuni

200 g szynki konserwowej

3 ogórki konserwowe

1 por, biała część

100g groszku konserwowego

2 łyżki chrzanu ze śmietaną

Pęczek szczypiorku

1 Rosół z kury Knorr

2 cykorie

1 łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

W garnku zagotuj pół litra wody dodaj kostkę rosołową i żelatynę (około 10g). Całość mieszaj dokładnie aż żelatyna się rozpuści (uwaga nie gotuj ponownie). Wywar na koniec przecedź przez drobne sito odstaw do ostygnięcia. Jaja zetrzyj na tarce i połącz z majonezem, odciśniętym chrzanem, pokrojonymi w kostkę ogórkami, groszkiem konserwowym oraz posiekanym szczypiorkiem i pokrojonym w drobną kosteczkę porem. Całość dokładnie wymieszaj – opcjonalnie dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Z szynki wywiń równy rożek i umieść w nim sałatkę. Szynkę ułóż na liściu cykorii i połóż na talerzu. Całość wstaw do lodówki aby się schłodziła. Na koniec zalej delikatnie ścinającą się galaretą. Całość włóż ponownie do lodówki.

Sałatka śledziowa z ziemniakami i zielonym groszkiem

Czas przygotowania: 30 minut

Dla 6 osób

Składniki

4 śledzie matias

6 łyżek Majonezu Hellmann's Babuni -

2 ziemniaki ugotowane

½ szklanki mrożonego zielonego groszku

100 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)

1 czerwona cebula

½ pęczka koperku

1 łyżka musztardy

Szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Śledzie pokrój pod kątem w centymetrowej grubości paski, ziemniaki w podobnej grubości kostkę a groszek rozmroź. Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, musztardę, koperek oraz sok z cytryny – wymieszaj dokładnie. Do salaterki włóż na dno warstwę fasolki szparagowej, następnie wyłóż pokrojone ziemniaki – całość posmaruj połową przygotowanego majonezu. Następnie wyłóż cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojone śledzie i pokryj majonezem a następnie zielonym groszkiem. Sałatkę podawaj schłodzoną, z pieczywem.

 

Więcej przepisów (a nawet bardzo dużo) znajdziecie na naszej stronie przepisy.pl

Idą święta!