Przed nami magiczny czas świąt pełen spotkań rodzinnych i towarzyskich. Bywamy i zapraszamy do siebie Gości przygotowując się starannie do tej okazji. Poniższe wskazówki pomogą Wam sprawić, aby te spotkania nabrały wyjątkowego, świątecznego charakteru!
✔ Menu – bufet powinien składać się z 5-6 różnych dań. Wybierzecie potrawy, które lubicie i znacie. Nadajcie im nowy charakter, dodając nieco inne składniki lub komponując je w oryginalny, zaskakujący sposób. Proponujemy np. sałatkę podaną w muszlach makaronowych lub sałatkę śledziową udekorowaną zielonym groszkiem. Szukacie pomysłów na zaskakującą przystawkę? Polecamy Wam sałatkę jajeczną w różkach z szynki, podaną na cykorii.
✔ Muzyka – zestawcie własną playlistę – muzyka świąteczna, ulubione przeboje – pamiętajcie, że święta to czas radości i miłości.
✔ Dekoracje – a może coś nowego? Szklany wazon wypełniony lampkami choinkowymi lub kolorowymi bombkami, pachnące pomarańcze z goździkami, dekoracje świąteczne na szafkach i półkach z książkami, świeczki, tealighty, małe latarenki – to wszystko tworzy świąteczną atmosferę.
✔ Świąteczne zapachy – z pomocą przyjdą gotowe mieszanki lub świece zapachowe, można także przygotować własne – cynamon, goździki, anyż, gotowane na malutkim ogniu z wodą wypełnią dom cudnym aromatem świąt; nie zapomnijcie dolewać wody w trakcie przyjęcia
A teraz czas na menu! Przyjęcie zbudujemy wokół tradycyjnych sałatek podanych w oryginalny sposób.
Makaronowe muszle z sałatką z makreli na rukoli
Dla 4-6 osób
Czas przygotowania 25 min.
Składniki
Makrela wędzona 1 szt. (nieduża)
Majonez Hellman’s Babuni 3 łyżki
Ogórek konserwowy 3 szt. (pokrojony w niedużą kostkę)
Cebula czerwona 1 szt. (pokrojona w kostkę)
Fasolka szparagowa sparzona 3 łyżki (pokrojona w mniejsze kawałki)
Marynowane cebulki srebrzyste 2 łyżki
Posiekana natka pietruszki ½ pęczka (kilka małych gałązek pozostaw do dekoracji sałatki)
Rukola 2 garstki
Muszle makaronowe 12 szt.
Sok z cytryny 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony szczypta
Sposób przygotowania:
Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, sok z cytryny, posiekaną natkę oraz pieprz – całość wymieszaj dokładnie. Makaronowe muszle ugotuj zgodnie z zalecaniami producenta. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia. W misce połącz pokrojone składniki: ogórka konserwowego, czerwoną cebulę, fasolkę oraz marynowane cebulki. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Makrelę obierz ze skóry, mięso oddziel od kręgosłupa i porozdzielaj na mniejsze kawałki. Dodaj do sałatki i delikatnie wymieszaj. Gotową sałatkę nałóż do przygotowanych muszli, dekoruj listkami natki a następnie ułóż na półmisku wyłożonym liśćmi rukoli.
Jeśli lubisz ostre smaki, do sosu możesz dodać szczyptę ostrej papryki. Natomiast zamiast makreli zdecydowanie możesz użyć innej wędzonej ryby, np. łososia.
Rożki z szynki z sałatką jajeczną pod delikatną galaretą
Czas przygotowania: 30 minut
Dla 6 osób
Składniki
5 jajkek ugotowanych na twardo
5 łyżek Majonezu Hellmann's Babuni
200 g szynki konserwowej
3 ogórki konserwowe
1 por, biała część
100g groszku konserwowego
2 łyżki chrzanu ze śmietaną
Pęczek szczypiorku
1 Rosół z kury Knorr
2 cykorie
1 łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj pół litra wody dodaj kostkę rosołową i żelatynę (około 10g). Całość mieszaj dokładnie aż żelatyna się rozpuści (uwaga nie gotuj ponownie). Wywar na koniec przecedź przez drobne sito odstaw do ostygnięcia. Jaja zetrzyj na tarce i połącz z majonezem, odciśniętym chrzanem, pokrojonymi w kostkę ogórkami, groszkiem konserwowym oraz posiekanym szczypiorkiem i pokrojonym w drobną kosteczkę porem. Całość dokładnie wymieszaj – opcjonalnie dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Z szynki wywiń równy rożek i umieść w nim sałatkę. Szynkę ułóż na liściu cykorii i połóż na talerzu. Całość wstaw do lodówki aby się schłodziła. Na koniec zalej delikatnie ścinającą się galaretą. Całość włóż ponownie do lodówki.
Sałatka śledziowa z ziemniakami i zielonym groszkiem
Czas przygotowania: 30 minut
Dla 6 osób
Składniki
4 śledzie matias
6 łyżek Majonezu Hellmann's Babuni -
2 ziemniaki ugotowane
½ szklanki mrożonego zielonego groszku
100 g zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
1 czerwona cebula
½ pęczka koperku
1 łyżka musztardy
Szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Śledzie pokrój pod kątem w centymetrowej grubości paski, ziemniaki w podobnej grubości kostkę a groszek rozmroź. Przygotuj sos: w miseczce połącz majonez, musztardę, koperek oraz sok z cytryny – wymieszaj dokładnie. Do salaterki włóż na dno warstwę fasolki szparagowej, następnie wyłóż pokrojone ziemniaki – całość posmaruj połową przygotowanego majonezu. Następnie wyłóż cebulę pokrojoną w piórka oraz pokrojone śledzie i pokryj majonezem a następnie zielonym groszkiem. Sałatkę podawaj schłodzoną, z pieczywem.
Więcej przepisów (a nawet bardzo dużo) znajdziecie na naszej stronie przepisy.pl
Idą święta!
Komentarze (0)