Na świątecznym stole

Gdy nadchodzi Wielkanoc najbardziej przydają się przepisy na dania z jajek. Skromne jajko na wielkanocnym stole staje się prawdziwą gwiazdą. Święta zaczynamy od ugotowania co najmniej 40 jajek na twardo. Może się okazać, że jest ich za mało by przygotować je na różne sposoby. Wszyscy kochamy wielkanocne dania z jajkami. Pyszne są jajka nadziewane. Na przykład duszonym szpinakiem.

Tradycyjne jajka faszerowane szpinakiem
15 minut
4 osoby

Składniki:
- 8 jajek
- 3 łyżki Majonezu Hellmann's Oryginalny
- 300 g szpinaku mrożonego
- Sos Knorr do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy
- 2 łyżki śmietany

Sposób przygotowania

Jaja ugotuj na twardo przez 8 minut. Następnie wystudź, obierz i przekrój na pół. Wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem w misce. Szpinak rozmroź, odciśnij z nadmiaru wody i delikatnie podsmaż. Sos do warzyw na ciepło Knorr wymieszaj z śmietanką i wlej do szpinaku. Całość gotuj, aż sos zgęstnieje. Następnie odstaw, aby ostygł. Wystudzony farsz posiekaj i wymieszaj z żółtkami i majonezem. Tak przygotowany farsz nakładaj do wydrążonych białek.

Żółtka jajek na twardo i majonez to tylko początek. By przygotować rozmaite farsze do jajek dodaj do żółtek i majonezu:
• drobno posiekane zioła – szczypiorek, pietruszkę, koperek
• ketchup
• pastę rybną
• sardynki
• wędzonego łososia lub pstrąga
• suszone pomidory
• pesto
• krewetki
• rozdrobnionego tuńczyka

Baw się smakiem i kolorami. Kto powiedział, że na stole mają być tylko jajka jednego rodzaju? Sprawdźcie nasze przepisy na wielkanocne jajka.

A na świątecznym stole nie może zabraknąć sałatki jarzynowej. Mamy dla Was przepis na tradycyjną wersję tej ulubionej polskiej sałatki.

Tradycyjna sałatka jarzynowa świąteczna
Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki:
- 3 jajka na twardo
- 4 łyżki Majonezu Hellman’s Babuni
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- nieduży kawałek selera
- 2 ziemniaki
- ½ jabłka
- 1-2 ogórki kiszone
- ½ szklanki groszku konserwowego
- por (opcjonalnie) mały kawałek.
- łyżeczka musztardy
- szczypta pieprzu

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa (oprócz pora) obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wystudź. Wystudzone warzywa, pora, ogórki, jabłko oraz jajka pokrój w drobną kostkę (0,5x0,5 cm). W misce połącz wszystkie składniki sałatki dodając jeszcze groszek konserwowy oraz majonez. Sałatkę wymieszaj i dopraw do smaku musztardą oraz pieprzem. Przełóż do salaterki i schłodź przed podaniem. Aby urozmaicić taka sałatkę możesz dodać kukurydzę z puszki.

Pomysłów na sałatki jarzynowe jest wiele. Kliknijcie w link poniżej aby poznać jeszcze jeden.
https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/sa%C5%82atka%20jarzynowa