Tradycyjna sałatka jarzynowa świąteczna
łatwe
650 osób zapisało
Składniki
3 sztuki
4 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
0.5 sztuki
3 sztuki
0.5 szklanki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa (oprócz pora i groszku) obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wystudź.
Krok 2
Wystudzone warzywa, pora, ogórki, jabłko oraz jajka pokrój w drobną kostkę ok. 0,5x0,5 cm.
Krok 3
W misce połącz wszystkie składniki sałatki dodając jeszcze groszek konserwowy oraz majonez.
Krok 4
Sałatkę wymieszaj i dopraw do smaku musztardą oraz pieprzem. Przełóż do salaterki i schłodź przed podaniem.
Dobra rada:
Do tej sałatki możesz dodać kukurydzę z puszki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjna sałatka jarzynowa świąteczna
Prosta, uniwersalna i smaczna – taka właśnie jest sałatka jarzynowa. Przyrządzisz ją z łatwością, bez względu na sezon. Świetnie będzie smakowała jako samodzielne danie lub dodatek do kanapek. Ponadto, jej podstawowy skład możesz urozmaicać o dodatkowe warzywa. Do jej przygotowania potrzebujesz przede wszystkim: marchewek, pietruszki, ziemniaków oraz selera. Warzywa obierz i ugotuj do miękkości. Powstały po gotowaniu bulion możesz później wykorzystać jako bazę zupy lub aromatycznych sosów grzybowych i mięsnych. Aby skontrastować słodki smak marchewki, sięgnij po pora (wcześniej sparz go gorącą wodą) oraz groszek konserwowy. Do całości dodaj także ugotowane na twardo jajka oraz kwaśnego ogórka kiszonego. Jego posmak doskonale zrównoważy niewielka ilość jabłka. Do sałatki wykorzystaj także kukurydzę. Danie dopraw kilkoma łyżkami majonezu, podkreślając jego ostrość musztardą oraz pieprzem. Sałatkę jarzynową podawaj udekorowaną natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem. Serwuj ją z chrupiącym pieczywem.