Tradycyjna sałatka jarzynowa świąteczna
łatwe
892 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
0.5 sztuki
3 sztuki
0.5 szklanki
4 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa (oprócz pora i groszku) obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wystudź.

Krok 2
Wystudzone warzywa, pora, ogórki, jabłko oraz jajka pokrój w drobną kostkę ok. 0,5x0,5 cm.

Krok 3
W misce połącz wszystkie składniki sałatki dodając jeszcze groszek konserwowy oraz majonez.

Krok 4
Dopraw do smaku musztardą, pieprzem i solą. Przełóż do salaterki, udekoruj natką i schłodź przed podaniem.


Dobra rada:
Do tej sałatki możesz dodać kukurydzę z puszki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjna sałatka jarzynowa świąteczna
Prosta, uniwersalna i smaczna – taka właśnie jest sałatka jarzynowa. Przepis na to danie jest banalnie prosty i poradzą sobie z nim nawet kuchenni amatorzy. Przyrządzisz ją z łatwością, bez względu na sezon. Świetnie będzie smakowała jako samodzielne danie lub dodatek do kanapek. Jej podstawowy skład możesz urozmaicać o dodatkowe warzywa, dopasowując tę potrawę do własnych preferencji i smaków.
Najpopularniejszą wersją kaczego żaru, bo tak też określa się tę potrawę, jest sałatka jarzynowa babci. Przepis na nią zakłada wykorzystanie kilku podstawowych składników marchewki, pietruszki, ziemniaków oraz selera. Aby skontrastować słodki smak marchewki, sięgnij po pora, pamiętaj jednak, żeby wcześniej sparzyć go gorącą wodą. Do całości dodaj także ugotowane na twardo jajka oraz kwaśnego ogórka kiszonego. Na koniec wymieszaj wszystko z łyżką majonezu i… gotowe!
Dla kogo?
Komu przypadnie do gustu sałatka jarzynowa? Przepis na to szybkie danie będzie odpowiadał miłośnikom szybkich przekąsek i majonezowych połączeń smakowych.
Na jaką okazję?
W jakich okolicznościach sprawdzi się sałatka jarzynowa? Przepis na to szybkie danie to doskonała opcja zarówno na co dzień, jak i od święta. Sałatkę możesz potraktować jako dodatek do kanapek czy szybki lunch w szkole lub w pracy. Przygotowując kaczy żer na wyjątkowe okazje, podawaj sałatkę udekorowaną natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem. Serwuj ją z chrupiącym pieczywem.
Czy wiesz, że…?
Kwaśny smak ogórka kiszonego w Twojej sałatce dobrze przełamie i zrównoważy niewielka ilość pokrojonego w drobną kosteczkę jabłka. Możesz dodać też kukurydzę.
Dla urozmaicenia
Żeby podkreślić smak dania, zamiast samego majonezu przygotuj majonezowy sos. Wykorzystaj do tego bardzo prosty przepis. Sałatka jarzynowa będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli połączysz ze sobą majonez z niewielką ilością ostrej musztardy.