Tradycyjna sałatka jarzynowa świąteczna
łatwe
906 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
0.5 sztuki
3 sztuki
0.5 szklanki
4 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wszystkie warzywa (oprócz pora i groszku) obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wystudź.

Krok 2
Wystudzone warzywa, pora, ogórki, jabłko oraz jajka pokrój w drobną kostkę ok. 0,5x0,5 cm.

Krok 3
W misce połącz wszystkie składniki sałatki dodając jeszcze groszek konserwowy oraz majonez.

Krok 4
Dopraw do smaku musztardą, pieprzem i solą. Przełóż do salaterki, udekoruj natką i schłodź przed podaniem.


Dobra rada:
Do tej sałatki możesz dodać kukurydzę z puszki.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Majonez Hellmann's Babuni
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjna sałatka jarzynowa świąteczna
Prosta, uniwersalna i smaczna – taka właśnie jest sałatka jarzynowa. Przepis na to danie jest banalnie prosty i poradzą sobie z nim nawet kuchenni amatorzy. Przyrządzisz ją z łatwością, bez względu na sezon. Świetnie będzie smakowała jako samodzielne danie lub dodatek do kanapek. Jej podstawowy skład możesz urozmaicać o dodatkowe warzywa, dopasowując tę potrawę do własnych preferencji i smaków.
Najpopularniejszą wersją kaczego żaru, bo tak też określa się tę potrawę, jest sałatka jarzynowa babci. Przepis na nią zakłada wykorzystanie kilku podstawowych składników marchewki, pietruszki, ziemniaków oraz selera. Aby skontrastować słodki smak marchewki, sięgnij po pora, pamiętaj jednak, żeby wcześniej sparzyć go gorącą wodą. Do całości dodaj także ugotowane na twardo jajka oraz kwaśnego ogórka kiszonego. Na koniec wymieszaj wszystko z łyżką majonezu i… gotowe!
Dla kogo?
Komu przypadnie do gustu sałatka jarzynowa? Przepis na to szybkie danie będzie odpowiadał miłośnikom szybkich przekąsek i majonezowych połączeń smakowych.
Na jaką okazję?
W jakich okolicznościach sprawdzi się sałatka jarzynowa? Przepis na to szybkie danie to doskonała opcja zarówno na co dzień, jak i od święta. Sałatkę możesz potraktować jako dodatek do kanapek czy szybki lunch w szkole lub w pracy. Przygotowując kaczy żer na wyjątkowe okazje, podawaj sałatkę udekorowaną natką pietruszki lub posiekanym szczypiorkiem. Serwuj ją z chrupiącym pieczywem.
Czy wiesz, że…?
Kwaśny smak ogórka kiszonego w Twojej sałatce dobrze przełamie i zrównoważy niewielka ilość pokrojonego w drobną kosteczkę jabłka. Możesz dodać też kukurydzę.
Dla urozmaicenia
Żeby podkreślić smak dania, zamiast samego majonezu przygotuj majonezowy sos. Wykorzystaj do tego bardzo prosty przepis. Sałatka jarzynowa będzie smakować jeszcze lepiej, jeśli połączysz ze sobą majonez z niewielką ilością ostrej musztardy.



































